| |
|
|
Mahkûmların sergisi
Kütahya'dan "el yapımı bir seramik tabak" geldi. İçinde "resmimiz" var. Tabağı yapan "Kütahya Cezaevi'nde yatan bir mahkûm." Ve bu tabak aynı zamanda "davetiye." "Sergi" davetiyesi.
Bugün saat 14.00'te İstanbul-Bakırköy' de bir sergi açılıyor. Belediye'nin Kültür Sarayı' nda. Sergi 1 Mayıs'a kadar açık kalacak. "Kütahya Ceza İnfaz Kurumu El Sanatları Sergisi" nin açılışını Adalet Bakanı Cemil Çiçek yapacak.
Kütahya Cezaevi'ne gitmiştik. Oradaki mahkûmlar "arı gibi çalışıyorlardı." Kimi "kunduracılık" bölümünde. Kimi "konfeksiyon." Kimi de "seramik, çinicilik" üzerine. Kimi "yaralama suçundan" yatıyordu. Kimi "cinayetten." Çoğu "meslek sahibi değildi." Cezaevinde "meslek öğreniyorlardı."
Dün Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şerif Eren, İstanbul'a gitti. Kütahya Cezaevi Müdürü Cengiz Gül de. "2 kamyon dolusu eşya" götürdüler. Tam 14 bin parça. Örneğin Atatürk resmi olan tabaklar: Tanesi 15 YTL. Fenerbahçe ve Galatasaray tabakları: 30 YTL. "Bu tabaklar" Atatürklü tabaktan neden daha pahalı? Cezaevi Müdürü'ün yanıtı: -Kulüplere isim hakkı ödüyoruz da ondan.
2 YTL'den 20 YTL'ye kadar çeşit çeşit biblo var. 5 YTL'den bin YTL'ye kadar da boy boy vazo. Hepsi de "mahkûmların" eseri. Biri "cahillik ettim, kolundaki bileziği için annemi öldürdüm, pişmanım" diyen 26 yaşındaki Bursalı bir mahk û mun... Diğeri "arazi anlaşmazlığında öfkeme yenildim, cinayet işledim, pişmanım" diyen 65 yaşındaki bir Aydınlının. İçlerinde "kadın mahkûm" da var. "Dayaktan bıkıp kocamı öldürdüm, pişmanım" diyen bir genç kadın. Kütahya'da "yurdun her yerinden ve her suçtan" mahk û m var. "Terör suçlusu" hariç.
Mahkûmlar "ilgi bekliyorlar." "Sergilerini görmenizi" istiyorlar.
|