Sınır ötesi operasyon...
Terör olaylarının yükselmesiyle, bir ayı aşkın süredir Kuzey Irak'a operasyon yapılacağı haberi, Ankara'da kulaktan kulağa fısıldanıyor. Son bir haftadır da bu söylenti daha yaygınlaştı... Buna neden, er Sinan Gümüştaş ile birlikte Elazığ'da şehit düşen yarbay Alim Yılmaz'ın, Ankara Kocatepe'deki cenaze törenine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın katılmayıp, Güneydoğu'da birlikleri denetlemeleri... Medyaya 2 gündür yansıyan "Irak sınırına 240 bin asker kaydırıldı, Kara Kuvvetleri karargahını Şemdinli'ye taşıyor" haberleri de dün " sınır ötesi operasyon mu var?" sorusunu alevlendirdi.
Asker kaydırma Peki, asker sınır ötesi operasyon düşünüyor mu? Genelkurmay Başkanlığı'nın soruya yanıtından önce, asker kaydırılmasına ilişkin duruma bakarsak... Doğu ve Güneydoğu'da "İkinci" ve "Üçüncü" orduların dışında, biri asayiş olmak üzere 4 kolordu görev yapıyor. Toplam asker sayısı 100 bin civarında... Bunun üzerine 240 bin daha asker kaydırılıyor demek, Türkiye'nin diğer bölgelerinde, hava, deniz, jandarma ve sahil güvenlik dahil150 bin civarında asker kalacak anlamına geliyor ki, bu olanaksız... Karargah taşıma da kesinlikle söz konusu değil. Bölgeye bir asker sevkıyatı var mı? Evet var; her yıl olduğu gibi, havaların ısınmasıyla artan terör hareketlenmelerine karşı görev alacak birlikler sevk ediliyor. Ancak, bunlar yüz binlerle ifade edilecek sayıda değil. Genelkurmay Başkanlığı'nın dün sorumuza verdiği yanıt da gayet açık: "Kara Kuvvetleri'nde karargah yer değiştirmesi kesinlikle yoktur. Bölgedeki birlikler takviye edilmiştir. Operasyonlar yoğun ve kararlı olarak sürdürülecektir..."
BM Anayasası 51... Bununla birlikte asker, Kuzey Irak'ta sınırın hemen yanı başında terör örgütlerinin kamplarına karşı ne düşünüyor? ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, geçen hafta CHP milletvekili Şükrü Elekdağ ile tartışmasında "Bizim K. Irak'ta hiç askerimiz yok" dese de Irak'ın hakimi ABD... Genelkurmay Başkanlığı da bölgedeki terör kamplarının temizlenmesi talebini her aşamada ABD'li yetkililere iletti. Bununla da kalınmadı, Orgeneral İlker Başbuğ, 19 Temmuz 2005'te Genelkurmay 2. Başkanlığı sırasında düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1373 ve 1546 sayılı kararları çerçevesinde Irak'a terör örgütü elemanlarının Türkiye'ye girişinin engellenmesi çağrısında bulundu ve ekledi: "Engellenmezse meşru müdafaa hakkımız var..." Ardından 2. Ordu Komutanı Şükrü Sarıışık, 19 Ağustos 2005'te Diyarbakır'daki devir teslim töreni sırasında şunları söyledi: "Türk Silahlı Kuvvetleri bir sıcak takip veya sınır ötesi operasyon için Irak'a en kısa sürede intikal ve harekat yapmak üzere bütün hazırlıklarını tamamladı..." Ancak, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, "Türkiye'nin Irak'ta PKK'ya karşı sınır ötesi operasyon veya sıcak takibin en iyi yol olduğunu düşünmediğini ve kolay olmayacağını" söyleyerek Washington'un tavrını ortaya koydu. Ankara da beklentiye geçti. Şimdi ne olacağına gelirsek; turizm döneminde, "sınır ötesi operasyon başlatarak savaşa giriyor görüntüsü vermeye" Ankara'nın niyeti yok. Askerin tavrı da net; "içerde operasyonlar kesintisiz sürecek." Bununla birlikte, 1992-97 arasında gerçekleştirdiği gibi, BM Anayasası'nın 51. maddesine dayanarak, "meşru müdafaa" çerçevesinde, "sınır ötesi sıcak takiple teröristin peşinden gitme" hakkını da elinde tutuyor.
|