|
|
|
|
|
|
Önce spermleri oluyor sonra bebekleri !
Hiç spermi olmayan erkekler bile; gelişen tıp sayesinde doğal yoldan baba olabiliyor. Yapılan tıbbi tedaviler sonucunda erkekten sperm elde etme şansı yüzde 60'lara kadar yükseldi
Yarı yarıya kısırlık problemi olan erkekler, sonunda tedavi edilebilen bir sağlık sorunuyla karşı karşıya olduklarını kabullendiler. Sperm sayımı yaptırmak için laboratuvara gidiyor, bebek sahibi olabilmek için eşleriyle jinekolog ve üroloğun önüne oturuyor, sperm elde edilebilmesi için cerrahi müdahalelere sıcak bakabiliyorlar. "Spermim yok" ya da "Kısırlık problemi eşimden değil, benden kaynaklanıyor" diyebiliyorlar. Uzmanlar da; erkek kısırlığının tedavisinde çok yol katettiklerini vurguluyorlar. Bir grup hiç spermi olmayan vakaların da uyguladığı doğru ve istikrarlı ilaç tedavisinin çok olumlu sonuçlar verdiğini söyleyen Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nden Ürolog Dr. Emre Bakırcıoğlu, bazen mikroenjeksiyona bile gerek kalmadan erkeklerin doğal yollarla babalık şansını yakaladıklarını anlatıyor. İlaç tedavisiyle çocuk sahibi olan vakalarını bilimsel bir çalışmada topladığını belirten Dr. Bakırcıoğlu, bu çalışmayı haziran ayında katılacağı Avrupa Üreme Endokrinolojisi ve Embriyoloji (ESHRE)'nin toplantısında sunacağını söylüyor. Bakırcıoğlu, bu konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı:
* İlaç tedavisi erkek kısırlığında çözüm mü? Kısırlık problemi olan erkeklerin yalnızca bir kısmını oluşturan ve 'hipogonadism' olarak adlandırılan hasta grubunda, ilaç tedavisi ile sperm çıkışını sağlayabiliyoruz. 'Azoospermi' olarak adlandırdığımız bazı hastalarda da sperm çıkışı hiç olmaz; bu durum erkek kısırlığının en ağır formudur. Sperm çıkışının olmaması, doğuştan veya sonradan gelişen hormon salınımının olmaması demektir. Bu hasta grubu ilaçla tedavi edilebilen tek erkek infertilite (kısırlığı) vakalarıdır.
* Bahsedilen ilaç tedavisi yeni bir uygulama mı? İlaç tedavisi geçmişte de uygulanan bir yöntemdir. Ancak yeterli doz ve sürede uygulanmadığı zaman olumlu sonuç almak mümkün değil! Biz bu durumda olan hastaların tamamında menide sperm çıkışını ilaç tedavisi ile sağladık. Bu gruptaki hastalar bize gelmeden önce çeşitli hastanelerde, ya yeterli dozda ilaç ayarlaması yapılmadığından ya da yeterli sürede bu ilaçların kullanılmamasından dolayı olumsuz sonuç almış olan erkeklerdi. Bu çiftlerle konuştuğumuzda çoğunlukla bu olumsuz neticelerin yarattığı negatif etkileri gördük. Genel olarak; ümitleri kırılmış ve tedavi olamayacaklarına büyük oranda inanmış hastalardı ve son bir kez fikir almak için bize müracaat etmiş olan çiftlerdi. Bizim yaptığımız; hastalara güven aşılamak ve ilaçlarını uygun dozlarda ayarlayıp, düzenli olarak tedavileri süresince mutlaka takiplerini ve kontrollerini yapmak. Bu takip süreci bazen birkaç sene de olabiliyor.
* Bu erkekler tedaviden sonra doğal yolla çocuk sahibi olur mu? Tabii ki; bu tedavi sonucunda doğal yoldan çocuk sahibi olan çiftlerimiz var. Aynı zamanda sperm çıkışı olduktan sonra mikroenjeksiyon tedavisini başlatıyoruz. Mikroenjeksiyon sonucunda da önemli oranda gebelik sağladık. Mikroenjeksiyon sonucu negatif sonuç alan bir çift, diğer bir tedaviyi beklerken doğal yoldan gebe kaldı.
* Diğer nedenlere bağlı sperm çıkışı olmayan erkeklerde de ilaç tedavisi aynı etkide olabilir mi? Çok önemle vurgulamak istediğim nokta da bu! Çünkü özellikle ameliyatla sperm araştırması yaptığımız ve sperm çıkışı olamayan bir grup erkek daha var. Bu grupta yaklaşık yarı yarıya ameliyatla sperm bulma şansımız var. Ancak bu erkeklerde hormon düzeyleri normal ve çoğu zaman normalin üzerinde olduğundan, ilaç tedavisinin kesinlikle bir etkisi yok. Bu ameliyatlarla da sperm bulamadığımız erkeklerde, sperm elde etmek için henüz yeni bir yöntem gelişmedi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|