kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Demet Gülüm 25 yıl sonra yeniden dünyaya geldi!
Yaşlı anneler neden daha uzun yaşıyor?
Torun beklerken anne-baba olduk

Demet Gülüm 25 yıl sonra yeniden dünyaya geldi!

Beş yıl önce 21 yaşındaki öğretmen kızlarını trafik kazasında kaybetti. Gülüm Ailesi... Hataylı aile, acılarının dermanı için torun sahibi olabilecekleri yaşta Demet'i dünyaya getirdi. Erkek çocuklarının adı da Demet oldu

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hale Karagözoğlu, ileri yaş gebeliklerindeki tüp bebek tedavisiyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

* Ölen çocuklarının yerine yeniden çocuk isteyen çiftler sık sık gelir mi size?
Şüphesiz geliyor ama bunun sıklığı genele baktığınızda çok fazla değil. Çocuk kaybı nedeniyle anne ve baba bunun üzüntüsüyle yeni bir bebeğe sahip olmak istiyor. O acıyla daha önceki normal annelikle elde edilen bir gebelikte olsa; kaybettiği bebekten sonra hele hele kadının yaşı 35 ve üzerindeyse paniğe kapılma söz konusu oluyor. Bunun için daha hızlı tedavi olup çocuk sahibi olmak istiyorlar. Burada en önemli faktör kadının yaşı. Kadının yaşı gençse, yumurtalık rezervi normalse ve hormonlarında bir problem yoksa sperm sorunu da yoksa hastaya normal yolla tedavi olma konusunda yardım ediyoruz. İlk aşamada aşılamayı deniyoruz. Ancak anne adayının yaşı ilerlemişse; hele hele yumurtalıklarındaki havuz azalmışsa o zaman ailenin çocuk sahibi olması için tüp bebek yöntemi seçilebilir.

* Bu çiftlerin psikolojileri bozuk olmuyor mu, yeniden çocuk yapmaları sizce doğru mu? Psikologlar bu ailelere yardımcı oluyorlar mı?
Böyle durumlarda mutlaka psikiyatristten destek istiyoruz. Zaten Türkiye'de aile desteği de çok fazla. Yaşanan acı geçmeden hastayı başka bir tedaviye sürüklemek doğru değil. İnsanların davranışları, inançları çok önemli. Tamamen farklı tepkiler veren aileler var ama genelde psikiyatristlerle birlikte çalışıyoruz.

* Gülüm çifti beş kez denemede bulunduğu halde başarı sağlayamamış. Siz onların hangi yöntemle çocuk sahibi olmalarını sağladınız?
Bu durumlarda hastalara çok açık şekilde başarı şansları anlatılır. Örneğin Gülüm Ailesi bu konuda çok kararlı bir aileydi, başarı şansları düşük olmasına rağmen onlar ısrarla denemeye devam etti. Hastanın samimi bir şekilde doğru bilgilendirilmesi çok önemli. Fazla umut verilmesi çok hatalı olur. 38 ve n0 yaş grubundan sonra başarı şansı düşüyor. Hastaya bunları açıkça anlattığınızda; tedavi sonuçlarını kabullenmesi daha kolay oluyor.

* Hamilelik döneminde bir düşük yaşansaydı, aile için ikinci travma olmaz mıydı, bu durum sizi korkuttu mu?
Bu hastalarımız gerçekten özel insanlar çok mutlu oldular. Gebeliğin seyri de, tedavi süreci kadar önemli; bunları onlara anlattık. Bir yola girerken o yoldaki bütün sorunlar hastaları bekliyor ama önemli olan bunları bilmeleri.

* İleri yaşta hamileliği öneriyor musunuz?
Doğa aslında bunu kendi kendine çözüyor. Eğer kadında şeker ve yüksek tansiyon gibi belirgin hastalıklar varsa, o zaman hastaların ileri yaşta anne olmaları daha riskli hale geliyor. Fakat sağlıklı bir kadınsa, gebe kaldıktan sonraki takipleri de sıkı yapılarak anne olabiliyor.

* İleri yaşta hamileliğin riskleri var mı, varsa bunlar nelerdir?
Yaşam koşullarının değişmesi ile birlikte ileri yaşlarda evlenen veya kariyer yaparak çocuk sahibi olmayı geciktiren kadın sayısının son yıllarda giderek arttığı gözleniyor. İyi beslenme, sağlıklı yaşam koşulları ve modern sağlık desteğiyle 30'lu yaşların sonu ve n0'lı yaşların başında olan kadınlar, yaşlarından çok daha genç görünür ve hisseder; ancak mükemmel bir anne olmak için hazır olan bu kadınların gebe kalma şansları ise maalesef oldukça düşüktür. Ayrıca erkekteki sperm sorunlarına bağlı olarak çocuk sahibi olamamış ve yardımcı üreme tekniklerinin uygulandığı merkezlere başvurmayı çeşitli nedenlerle ertelemiş çiftlerde de ileri kadın yaşı, başarıyı olumsuz etkileyen önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Her kadının yumurtalıklarında belirli sayıda yumurta yani üreme hücresi bulunur ve 'yumurtalık rezervi' olarak adlandırılır. Yeni doğan bir kız çocuğunda 1-2 milyon olan bu sayı, ilk adetin görüldüğü yaşlarda 250-300 bine düşer, adetin kesildiği menopoz dönemine kadar da azalarak tükenir. İlerleyen yaşla birlikte bu rezerv azalır; özellikle 37 yaşından sonra ise yumurtalık havuzundaki kayıp hızı belirginleşir. Buna ek olarak ilerleyen yaşla beraber yumurta kalitesinde de bozulma gözlenir; bu da gebe kalmayı ve sağlıklı çocuk sahibi olma şansını azaltır. Bu nedenle erken dönem gebelik kayıpları da genç yaş grubuna göre daha sıktır. Bu yüzden yardımcı üreme tekniklerinin uygulandığı ileri yaştaki anne adaylarına, sağlıklı çocuk sahibi olmaları ve devam eden gebelik şansının artırılması amacıyla 'preimplantasyon genetik tanı' uygulanabilir. Bu teknik ile embriyolar anne rahmine transfer edilmeden önce, bu yaş döneminde sorunların sık gözlendiği kromozomlar incelenir ve böylece anormal olan embriyoların transferinden kaçınılır. Yumurtalık rezervinde kayıp bazen daha genç yaşlarda da ortaya çıkabilir veya ileri yaştaki kadınlarda yumurtalık cevabı beklenenin üzerinde olabilir. Böylece çocuk sahibi olmak için başvuran kadınlarda yumurtalık rezervinin ayrıntılı bilgileri muayene, ultrasonografi ve hormon tetkikleriyle belirlenerek başarı şanslarının doğru bir şekilde ortaya konması ve bilgilendirme büyük önem taşır. Uygun tedavi yönteminin seçildiğini bilen hastanın duyduğu güven ve işbirliği, yaşanan psikolojik stresi de azaltarak tedavinin uygulanmasını kolaylaştırır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Paskalya'da Türkiye'ye Tüp Bebek Turları Yapılıyor
 Demet Gülüm 25 Yıl Sonra Yeniden Dünyaya Geldi!
 Sabredenler 'tüp Aile' Oluyor
 Ssk'lıya Tüp Bebek Dampingi
 Konuşmaya En Güzel Deneyimden Başlayın
 Mutlu Seksin Yolu Özgüvenden Geçiyor
 Mutlu Seks Başarıyı Artırıyor
 Kilo Vermenin Sırları
 Erkeklerin Cinsel Gücü Giderek Düşüyor!
 Sertleşme Sorunu 40'lı Yaşlarda Başlıyor
 Tatminsiz Kadın Kendini Şişman Erkekde Güçsüz Ve Yaşlı...
 İklimler Ergenliği Etkiliyor
 Tombul Çocuğunuzun Yüksek Tansiyonu Olabilir
 İstenmeyen Tüylere Kalıcı Çözüm
Müslüm Gürses etiketsiz bir sanatçı
Müslüm Gürses etiketsiz bir sanatçı
Sözlerini Murathan Mungan'ın yazdığı 'Sebahat Abla' şarkısında Sezen...
Albümü üç ayda 100 bini geçti
Albümü üç ayda 100 bini geçti
Şarkılara ödenen telif ücreti yüzünden Kayahan'la arası açılan Nilü...
12 yıldır 'şıkıdım şıkıdım'!
12 yıldır 'şıkıdım şıkıdım'!
Tam 10 yıldan bu yana İngilizce albüm yapmak için uğraşan Tarkan, bu...
'Artık az ve öz alkol alacağım'
'Artık az ve öz alkol alacağım'
Geçtiğimiz günlerde aldığı alkolün etkisiyle kendini kaybetmiş halde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.