Artık 18 yaşından küçük herkes sağlık sigortası kapsamına alınıyor.
* ERKEK ÇOCUK VE EŞLERE DE EVLİLİK YARDIMI: Evlilik yardımının kapsamı genişletilecek. Şimdiye kadar evlilik yardımı alamayan erkek çocuklar ile dul eşlere de evlilik yardımı verilecek. Eş ve çocuklara bir defaya mahsus olmak üzere aylık gelirlerinin bir yıllık tutarı kadar evlilik yardımı yapılacak.
* ANNELİK YARDIMI: İşçi, memur, esnaf ayrımı olmaksızın çocuk sahibi olan sigortalılara altı ay boyunca asgari ücretin yarısı kadar ödeme yapılacak. Sigortalılığı sona eren kadınlar, işinin sona erdiği tarihten itibaren 300 gün
içinde doğum yaparsa veya erkekler doğum tarihinden önceki on beş ay içinde en az üç ay prim ödenmiş olmak kaydıyla emzirme ödeneğinden yararlanabilecekler. Ölen sigortalın hak sahiplerine asgari ücretin üç katı tutarında cenaze yardımı yapılacak.
* MALULEN EMEKLİLİK KOLAYLAŞIYOR: Malulen emeklilik için aranacak prim gün sayısı 3 bin 600 günden bin 800 güne inerken, muhtaç duruma düşenler için ise gereken bin 800 günlük prim süresi de 900 güne çekilecek.
* İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALANA DESTEK: İşsizlik sigortasından aylık alanların sigorta primlerini, asgari ücret üzerinden devlet yatıracak. Böylece işsiz kalanlar için prim boşluğu olmayacak.
* GURBETÇİLERE DÖVİZLE BORÇLANMA KALKIYOR: Yurtdışında çalışan ve kesin dönüş yapan gurbetçilerin döviz üzerinden Türkiye'de emeklilik borçlanması yapması uygulaması sona erecek. Her işgünü için 2.5 dolar üzerinden borç hesaplamasından vazgeçilecek, YTL üzerinden borçlanmaya geçilecek. Borçlanmada alt ve üst sınır getirilecek.
* SAĞLIK SİGORTASI DÖNEMİ: Her Türk vatandaşı, vatansızlar, sığınmacılar ve 1 yıldan uzun süre Türkiye'de yaşayan yabancılar Genel Sağlık Sigortalısı olacak. 18 yaşından küçükler, anne veya babası prim ödemiş olsun olmasın sağlık sigortası kapsamında olacak. GSS ile bakmakla yükümlü olduğu kişilere koruyucu sağlık hizmetleri, ayakta, yatarak veya acil sağlık hizmetleri verilecek.
* KATKI PAYI ALINACAK: İşe yeni girenlerin GSS'den yararlanmaya başlamaları için 30 gün prim ödemesi yeterli olacak. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL, ayaktan tedaviden sağlanan ilaçlar, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri için ise yüzde 10 ila 20 katılım payı alınacak.