Yeniden yargılama yolu
Hükümetin önceki gün kabul ederek Meclis'e sevkine karar verdiği Terörle Mücadele Yasası (TMY) konusunda AK Parti'de kafalar karışık. Her ne kadar Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün partisinin Meclis Grubu'nda, "Unutulmasın ki güven olmadan özgürlüğün tadı çıkmaz" diyerek değişikliğe destek vermiş olsa da AK Parti, TMY tasarısına sıcak değil. Bunun nedeni de kısa süre önce çıkmış olan Türk Ceza Yasası, Ceza Muhakemeleri Kanunu ve İnfaz Yasası'nda, zaten birçok suçun karşılığı olan cezanın yer alması... Nitekim, AK Parti'nin önceki akşam yapılan Merkez Yürütme Kurulu'nda da bu kaygılar dile getirilmiş. Ancak, yükselen terör eylemlerine karşı bir duruşun ve güvenlik güçlerinin elinin güçlendirildiğinin gösterilmesi gerektiğinin altı çizilmiş. "Özgürlük ve demokrasi ile terörle mücadele arasındaki ince ayrımın çok dikkatli yapılması gerektiğinin" altı çizilmiş. Aktarıldığına göre, toplantıda TMY'ye karşı çıkan olmamış. Hatta, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in TMY'nin bazı maddelerini daha ağırlaştırmak istediği, ancak bu kadar yumuşatılabildiğinden de söz edilmiş. Bütün bunlara rağmen, AK Parti'de TMY ile getirilmek istenen düzenlemelere karşı çıkan oldukça fazla.
Yavru yasalar Karşı çıkanların başında da Genel Başkan Vekili, hukukçu Mehmet Mir Dengir Fırat geliyor. Fırat ile dün Meclis kulisinde sohbet ederken, TMY'ye neden sıcak bakmadığının gerekçesini şöyle aktardı: "TCK, CMK ve İnfaz'ı biz niçin çıkardık? Bunların temel yasalar olacağını belirttik. Eğer bir değişikliğe ihtiyaç varsa o zaman TCK'da değişiklik yapılmalıydı. Temel yasaların yanına böyle yavru yasalar türetildiğinde, korkarım bir süre sonra temel yasa yine etkisizleşecek."
Yeniden yargılama Fırat'a göre, TMY'nin çıkması "yeniden yargılamanın" yolunu da açan bir durum yaratacak. Çünkü yeni bir TCK'ya atıf yapan yeni bir yasal düzenleme ortaya çıkıyor. Fırat'a göre, her ne kadar TMY ile daha ağırlaştırılmış şartlar getiriliyor ve yargılananın aleyhine bir durum yaratılıyor olsa da "yeniden yargılamadan faydalanarak süre kazanmak isteyenlerin çıkmaması" olası değil. Fırat'ın bir diğer kaygısı yasanın Anayasa Mahkemesi'ne bir şekilde gitmesi ve "Rahşan Ecevit Affı'na" benzer bir durumun ortaya çıkması. Nitekim, yasa ile getirilen bazı maddeler 1999'da da Anayasa Mahkemesi'ne gitmiş ve iptaline neden olmuştu. Burada asıl önemli olan, her gelişmeye göre yeni bir tepki yasasının çıkarılıyor gibi görüntü yaratılıyor olması. Nitekim, TCK çıkmadan önce Antalya'da hukukçuların bir araya geldiği toplantıda da dile getirilmişti. TMY'nin taslağı o toplantıda tepki toplamış ve bundan dolayı da hükümet geri adım atmak zorunda kalmıştı.
Zorunluluk Bütün bunlara rağmen, son dönemde artan terör olaylarına karşı güvenlik güçlerinin elinin kolunun bağlı bir durumda kaldığı da bir gerçek. Dünyanın birçok ülkesinde, son olarak İngiltere ve Almanya'da teröre karşı mücadele için benzer yasaların çıkarıldığı da dikkate alınırsa, etrafı terör bataklığı haline gelen Türkiye'nin de bundan kaçmasının olanağı yok. Zaten yürürlükte olan ve bazı maddelerinde değişiklik öngörülen TMY konusundaki adım da "sürecin getirdiği" bir zorunluluk. Ayrıca, değişiklikle "demokrasiden ve yasaların bütünlüğünden taviz veriliyor" denilerek güvenlik güçleri işaret ediliyor olsa da unutulmasın ki yasanın getirilmesinin baş sorumlusu terör örgütü ve onun destekçileri.
|