|
|
|
|
Dünyanın harikası 'Mausoleum'
İngilizler tarafından 1856 yılında Türkiye'den götürülen Mausoleum dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul ediliyor.
Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Bodrum'daki Mauseleum'un kalıntılarının bulunduğu bölgeyi turizmciler ve öğrencilerle birlikte dolaşan Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan Bodrum'un bir tarih, kültür şehri ve doğal güzellikler hazinesi olduğuna işaret ederek, ''Bodrum gerçekten bir tarih şehridir. Bodrum bir kültür ve doğal güzellikler hazinesidir. Bodrum'da turizmin içerisini kültürle dolduramadığımız zaman
turizmin sürekliliğini ve kalitesini kaybederiz. Turizmde sürekliliği sağlamak, turizmde kaliteyi artırmak amacıyla tarihin kültürün ve doğanın önemini özellikle vurguluyoruz'' dedi.
DÜNYANIN 7 HARİKASINDAN BİRİ
Bodrum'da yaşayıp da kentte bulunan tarihi mekanları hiç ziyaret etmeyenlerin bulunduğunu işaret eden Kalkan, ''Hayatın günlük telaşı içinde unutanlarımız var. Ama biz biliyoruz ki kendi değerlerimize değer vermezsek o değerlerin yerinde burada gördüğünüz gibi yeller eser. Bir başkası gelir bizim değerlerimize sahip çıkar, ortak çıkar, alır götürür'' diye konuştu.
Abdullah Kalkan, Mausoleum'un kalıntılarını Turizm Haftası kapsamında ziyaret etmelerinin nedeninin anıtın Türkiye'ye ait olduğunu tüm dünyaya açıklamak amacı taşıdığını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Bir kez daha sizlerden ricam, sadece tarihi eserler konusunda değil, aynı zamanda kendi kültür değerlerimizin farkına varmak ve sahip çıkmak ve bu bilinci bu şuuru bütün insanlara yeni nesillere aktarılmasını sağlamaktır. Bu şekliyle turizm süreklilik kazanacaktır.
Kalitesini artırarak devam edecektir. Bodrum bir tarih ve doğa şehridir. Bir doğal güzellikler hazinesidir. Bodrum'da turizmin sürekliliğini, kalitesini ancak içini bunlarla doldurduğunuz oranda artırabiliriz, devam ettirebiliriz''
RESMİ GİRİŞİM YOK
Bodrum Müze Müdürü Yaşar Yıldız ise AA muhabirine, dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Mausoleum'u 1857 yılında İngilizlerin buraya gelerek Osmanlı İmparatorluğundan muhtemelen özel izinle bir fermanla aldıklarının söylendiğini belirterek, '' Fakat öyle bir fermanın olup olmadığını henüz ben de bilmiyorum. Şimdi ise Osmanlı değil, Türkiye Cumhuriyeti var. Bu bakımdan British Museum'a gittiğiniz zaman üzülüyorsunuz. Bizim elimizde sadece bir tanesi var. Kalenin beden duvarlarında ise Amazonların savaş sahnesi bulunuyor'' dedi.
Tarihi kalıntıların bulunduğu alanın gezilmesi esnasında sütunlar üzerinde yer alan ok işaretlerine dikkatli bakılmasını da isteyen Yıldız, şunları söyledi: ''Bunlar İngiliz donanmalarına ait işaretlermiş. İngilizler götürecekleri taşları, eserleri işaretlemişler. Ancak ok işareti koydukları eserler ağır olduğu için götürememişler. Tabi eserlerin bir kısmını götürmüşler. Cevat Şakir'in girişimleri ile bunların getirilmesi söz konusu oldu. Bugüne kadar eserlerin geri verilmesi için benim bildiğim kadarı ile resmi girişimde bulunulmadı. En son Bodrum Belediyesi'nin de desteklediği imza kampanyası ile getirilmeye çalışıldı.''
MAUSOLEUM
Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Mausoleum'un yapımına Karya Satrabı Mavsolos zamanında başlanmış. Ölümünden sonra kız kardeşi ve aynı zamanda karısı olan Artemissia yapımına devam etmiş.
Mausoleum, 24 basamaklı bir piramidin taçlandırdığı dev bir anıt mezar. İon düzeninde yapılmış eseri 36 sütün süslüyor ve orijinali 50 metre yüksekliğinde. Tepesinde ise 4 atın çektiği bir zafer arabası bulunuyor.
M.S. 13 yüzyıla kadar korunan antik mezar önce bir depremle yıkılmış daha sonrada taşları Bodrum Kalesi'nin yapımında kullanılmış. Ayrıca bu mezara ait birçok kabartma ve heykeller 1857 yılında İngilizler tarafından British Museum'a götürülmüş.
Bu yüzden bu anıta ait eserlerin çoğu British Museum'da bulunuyor. Çok az bir kısmı ve bir maketi ise Bodrum'da sergileniyor.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|