|
|
|
|
|
|
Mavi saçlı punk dönemi bitti
Rashit, yeni albümleri "Herşeyin Bir Bedeli Var"la daha iddialı. 1980'lerin popüler rock grubu Japan'den Mick Karn da albüme destek verenler arasında.
Rock'ın yükselen değer olmasıyla beraber tekrar harekete geçen ülkemizin nadir punk/rock gruplarından biri olan Rashit, üç yıllık bir aradan sonra yeniden albüm yaptı. "Herşeyin Bir Bedeli Var" adlı üçüncü albümü gelecek hafta piyasaya sürülecek. İngiliz postpunk grubu "Japan"in bas gitaristi Mick Karn ve "Iggy and The Stooges" den tanıdığımız "Steve Mackay" de gruba eşlik etmiş..
- Punk ruhu denilen şeyi özetler misiniz kendi adınıza? - Punk, tamamen her işle kendin olma, kendi yolunu çizme çabasının izdüşümü bizim için. D.I.Y. yani "Do it Yourself" (Kendi işini kendin yap) felsefesi tüm açıklığıyla punk'ı anlatıyor. Bu bir hayata bakış meselesi. Sinema, müzik, moda ve diğer birçok sanat dalında da bunu görmek mümkün. Kendini ifade özgürlüğü bir bakıma. Ve bundan bir sanatsal bir yön elde etme çabası.
- Normal dışı kesilmiş saç ya da pembe-mavi saçlar punk'ın olmazsa olmazı mı? - Bu tamamen medyada ve özellikle moda camiasında punk'ın imajıyla ilgili. 1977 yılı çıkışlı gruplarda bu tarz bir imaj daha ağırlıklı idi çünkü David Bowie'li glam-rock yıllarından çıkan gençlerin bir değişiklik yapması gerekiyordu. Şimdi ise Pink gibi isimler, punk gruplarındaki elemanlarından daha punk görünümlü. Herkesin istediği gibi olması güzel bir şey.
GİTARLAR ÖNE ÇIKIYOR - Bu albümde yeni olarak ne var? Diğer albümlerinizden belirgin bir farkı var mı? - Önceki albümlerden farklı olarak; bu albümde müzikal açıdan sound gelişerek post-punk ve new wave'e doğru kaydı. Uzun soluklu bir çalışma ile oluştu albüm. Her şey üzerinde titizlikle uğraşıldı. Özellikle gitar prodüksiyonu açsından iddialı bir albüm. İlk albümün 48 saat içerisinde kaydedilip mikslendiği düşünülürse, bu albümün 45 günde kaydedilmiş olması zaten bu farkı ortaya koyuyor.
- Ünlü konukları var sanırım albümün? Nasıl dahil oldular projeye? - Evet. "Ölmek için çok genç" isimli parçada 80'li yılların ünlü grubu Japan'den ıdığımız Mick Karn, "Hayal Kırıklığı" isimli parçada ise Iggy Pop & The Stooges'ın saksafoncusu Steve Mackay eşlik etti. Mick Karn, yakından takip ettiğimiz ve sevdiğimiz bir bas gitarist. Uzun zamandır session bas gitaristi olarak herhangi başka bir projede yer almamaktaydı. Bu sessiz dönemde özellikle bu albümde çalmayı kabul etmesi ayrıca bir onur kaynağı. Steve Mackay'le de Rock'n Coke 2004 zamanında geldikleri zaman tanışmıştık. Onunla çalışma fikri ise o zaman ortaya çıkmıştı..
- 'Kapak Güzelleri' adlı albümünüz Fransa-İsviçre ortak yapımıydı, oralarda ilgi ne boyutta? Anadolu ezgilerine nasıl tepkiler alıyorsunuz yurtdışından? - Bu albüme gelen tepkiler gerçekten şaşırtıcı boyutta diyebiliriz. Yapılan kritiklerde, yaptığımız müzikle ilgili olarak" İstanbul punk" tanımının yapılıyor olması da bizim adımıza sevindirici. Çalışmalarımıza devam edeceğiz.
- Rock müziği albümleri az alıcı bulurken punk-rock ile tutunmak daha da zor olsa gerek. Bu albümle kitleler genişler mi? - Son yıllarda MTV, VH1 gibi müzik kanalları gitar müziğine ve özellikle de punk kökenli grupları bir bir çıkarmaya başladı. Ülkemizde de genç kesim bundan direkt olarak etkileniyor ve yeni yeni gruplarla tanışıyor her gün. İnternet ortamının da günden güne canlanmasıyla birlikte ciddi bir kitle oluştuğuna inanıyoruz Rashit'in yeni albümünün, günümüz müzik piyasasına yepyeni bir soluk getireceğine inanıyoruz. Dinleyici kitlemizin daha geniş yelpazede olmasını istiyoruz ve bunun için çok çalıştık bu albümde.
- Çok eleştirel bir müziğiniz var, sansürle karşılaşıyor musunuz? - Önceden albümlerimize koyamadığımız "Dinazor" adlı bir CMUK şarkısı cover'ımız vardı. "Adam Olmak İstemiyorum" albümünde olmasını isterdik, ama tabi ki sözlerle ilgili bazı engellemeler olabiliyor. Bu sebeple internet iyi bir platform. Herkes indirebiliyor ve yayılması daha da kolay oluyor. Ama bu şarkı dışında herhangi bir problemle karşılaşmadık.
Oben Budak
|
|
|
|
|
|
|
|
|