| |
|
|
"Gaz çıkarmak" yasak
Çarşısı, pazarı, caddesi, sokağı temiz. Tablacılık, pazarcılık, faytonculuk yasak. Gecekondu yapmak imkansız. Kentte, Cumhuriyet'in yasalarının yanı sıra bir de "Mete Aslan yasaları" işliyor. Diyelim ki bir dükkan sahibi, mallarını "kaldırımda teşhir ediyor." Veya bir kaldırımda "seyyar satıcı" var. Belediye Başkanı Mete Aslan, bütün İskenderun'un duyacağı şekilde, Belediye hoparlöründen bangır bangır bağırıyor: - Ey zabıta... Gözün kör mü?.. neden görevini yapmıyorsun?.. Yoksa rüşvet mi alıyorsun?
İskenderun gibi, Türkiye'nin pek çok kentinden daha kalabalık bir ilçede "kapkaç" yok. Mete Aslan "böyle olayları" önlemek için, "özel güvenlik şirketiyle" anlaşmış. "Üniformalı güvenlikçiler" çarşıda, pazarda, köşe başlarında cirit atıyorlar. Başkan'a göre "üniformalıyı gören kapkaççı ürküyor." Ve kapkaça teşebbüs eden "anında yakalanıyor."
Belediye Başkanı'nın görevleri arasında "kapkaçla mücadele" var mı? Başkan'ın bu soruya yanıtı: - Eğer biri yolda yürürken gaz çıkarırsa, ona müdahale etmek de benim görevim... Zira Belediye kentin havasının temiz olmasını sağlamak zorunda. Şaka bir yana "kapkaçla mücadele polisin işi." Bir gün Başkan'a denilmiş ki: - Hakkınızda soruşturma açılabilir. Mete Aslan hemen "savunmasını" yapmış: - Özel güvenlikçilerin asıl görevi seyyar satıcılara engel olmak... Ama bu arada, kapkaççı görürse, insanlık namına yakalayıveriyor... Bu da mı suç?
Pek çok yerde Belediye başkanları "yetkisizlikten" yakınır. Üç dönemdir İskenderun Belediye Başkanlığına seçilen Mete Aslan'a gelince: - Gereğinden fazla yetkimiz var... Sen yeter ki iş yapmak iste... Olay yetki olayı değil, marifet olayı.
|