Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak Grubu olarak çimentoda büyümek istediklerini, yılda 5 milyon ton üretim yapacak bir çimento varlığına sahip olmayı hedeflediklerini bildirdi.
Özdemir, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) 90 milyon dolar muhammen bedele sahip Gaziantep Çimento Fabrikası'nın satışı için düzenlediği ihalenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, daha önce en yüksek teklifi verdikleri Van Çimento Fabrikası'nın Rekabet Kurulu'ndan kabul görmediğini anımsattı.
Uzan Grubu çimento fabrikalarından sadece Ergani'yi aldıklarını hatırlatan Özdemir, şu anda fabrikada yenileme ve çevreye saygı yatırımlarına devam edildiğini, Gaziantep'in, TMSF ihalelerinde aldıkları ikinci fabrika olacağını, Rekabet Kurulu'nun onayından sonra fabrikanın satışının gerçekleştirilebileceğini bildirdi.
Özdemir, ''Limak Grubu olarak çimentoda büyümek istiyoruz. Bizim hedefimiz sadece 3 fabrika değil, kapasiteyi artırmak. Hedefimiz, yılda 5 milyon ton üretim yapacak bir çimento varlığına sahip olmak. Kapasite artırımlarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor'' diye konuştu.
Türkiye'de yeni çimento fabrikası açmanın kolay olmadığını, çok zaman aldığını, bunun için çok önemli prosedürler bulunduğunu ve TMSF'nin düzenlediği ihalelerde fabrikaların çok ilgi görmesinin bundan kaynaklandığını ifade eden Özdemir, Gaziantep'te sanayi gibi konut ve işyeri sektörünün de büyümeye devam ettiğini söyledi.
Özdemir, ''Biz hep denize uzaktık. Bu fabrika denize biraz daha yakın. Önümüzdeki dönemde Suriye'nin çimento ihtiyacının çok olacağını tahmin ediyoruz. Önümüzdeki 4-5 yıllık bir projeksiyonu düşündüğümüz zaman Suriye'nin, Türkiye için çok önemli bir pazar olduğuna inanıyoruz. Onun için Gaziantep'le ilgilendik'' diye konuştu.
''ÖNEMLİ DERECEDE YATIRIM YAPMAMIZ GEREKİYOR''
Nihat Özdemir, Gaziantep Çimento Fabrikası'na önemli derecede yatırım yapmaları gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: ''Yıl sonuna kadar acil 20 milyon dolar yatırım gerektiriyor. Bütün değirmenlerini elden geçirmek lazım. Önemli bir yatırım yapacağız. Bu fabrika, Irak'a da mal verebilir. Ama öncelikle Suriye'ye vermeliyiz. Çünkü bizim Kurtalan ve Ergani fabrikalarımız daha ziyade Irak pazarıyla ilgileniyorlar. Bu fabrikayı özellikle Suriye pazarı için yönlendirmeye çalışacağız.''
Gaziantep Çimento Fabrikası'nın ilk ihalesine de girdiklerini ve 89 milyon teklif verdiklerini anımsatan Özdemir, ilk ihaleyi kazanan Konukoğlu Grubu'nun fabrika için bulunmaz bir fiyat verdiğini, kendilerinin ise bu kez hesap ve kitaplarını 90 milyon doların üzerinden yaptıklarını anlattı.
Rekabet Kurulu'nun kararlarına saygılı olduklarını vurgulayan Özdemir, ''Rekabet Kurulu'nun hangi hesapla, nasıl yaptığını bilmiyoruz. Çeşitli hesaplama sistemleri var. Doğru olan, yanlış olan tarafları da var. Neticede etkili bir kurum. Eğer orada bir haksızlığa uğradıysanız ancak hukuka gidebiliyorsunuz'' dedi.
Fabrikalarda yüzde 100-300 kapasite artırımı ya da yeni bir fabrika kurulduğu zaman Rekabet Kurulu'na gidilmediğini belirten Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Ancak Özelleştirme İdaresi ve TMSF'nin yaptığı ihaleler, satışlar ve hisse devirlerinde Rekabet Kurulu'nun kararı gerekmekte. Kapasite artırımında, yeni fabrika kurmada izin yok. Kanun böyle, bizim de yapacak bir şeyimiz yok.''
Nihat Özdemir, Gaziantep Çimento Fabrikası'nın kapasitesinin 1 milyon ton değil, 700 bin ton çimento olduğunu belirterek, ''3 fabrikamızın toplam kapasitesi 3 milyon tona yaklaşıyor. Gaziantep'te eğer kapasite artırırsak 5 milyon tona ulaşabiliriz'' dedi.
EN UCUZ ÇİMENTO TÜRKİYE'DE
Özdemir, çimento fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine, kendilerinin ihracat ve yurt içi fiyatlarının hemen hemen aynı olduğuna, Türkiye'nin batısındaki birkaç fabrikada farklılık bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
'Sayın Başbakanımızın fiyatlardaki artış konusunda çimentocu arkadaşlara ikazı vardı. Orada Müteahhitler Birliği Başkanımızın yanlış bir beyanı var. 'Çimento yüzde 110 civarında zam görmüştür' diyor. Böyle bir zam yok. Ortalama zam miktarı yüzde 20-25 civarında. Yüzde 100 civarında bir zam söz konusu değil. Komşu ve AB ülkeleri arasında en ucuz çimento Türkiye'de...
Konut sektöründe artan fiyatları sadece çimentoya bağlamak doğru değil. Türkiye'de konut fiyatları son bir yılda arz talep dengesinden dolayı 3 misline yakın arttı.''