kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Genç kızınız tembel değil Haşimato hastası olabilir!
Nasıl tedavi edilir?
Tiroid bezi sinsice büyüyor!
Guatra Karşı İyotlu Tuz Kullanın

Genç kızınız tembel değil Haşimato hastası olabilir!

Haşimato, bilinmeyen bir şekilde ortaya çıkar ve genellikle ergenlik dönemindeki genç kızlarda görülür Tiroid hormonlarındaki bir sorun tembellik, konsantrasyon eksikliği, terleme, çarpıntı ve uykusuzluğa yol açabilir

Acıbadem Hastanesi Büyüme ve Ergenlik Merkezi Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, gençlerde son derece sık ortaya çıkan guatr hastalığıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

* Tiroid hep yetişkin hastalığı olarak bilinir, ergenlik döneminde de görülür mü? Tiroid hastalığı hayatın her döneminde olabilir. Doğduktan itibaren her yaşta ortaya çıkabilir. Özellikle Türkiye iyot eksikliği bölgesinde olduğu için, buna bağlı tiroid hastalıkları ve guatra ülkemizde çok sık rastlanıyor. Ergenlik döneminde özellikle 'Haşimato' hastalığı dediğimiz bir guatr tipi ortaya çıkıyor. Bu daha çok genç kızların hastalığıdır. Bilinmeyen bir şekilde tiroid dokusuna karşı vücut antikor üretiyor ve tiroid dokusu tahrip oluyor. Ergenlik döneminde özellikle tiroid hormonlarına ihtiyaç artıyor. Bu nedenle tiroid bezi daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Hem bu nedenle hem de Haşimato nedeniyle özellikle ergenlerde guatrı sık sık görüyoruz.

* Erkekler bu hastalık konusunda daha mı şanslı? Evet; kızlarda guatr, erkeklere oranla 7 ile 10 misli daha fazla görülüyor. Nedeni tam olarak bilinmiyor ama bir genetik yatkınlık olabileceğini düşünüyoruz.

* Tiroid hormonunun az olması mı, çok olması mı sorun? Her ikisi de sorun... Tiroid hormonu az salgılanırsa halsizlik, yorgunluk, üşüme, tembellik hissi ve uykuya meyilli olma durumu söz konusu olur. Tiroid hormonu fazla olursa terleme, çarpıntı, uykusuzluk veya huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkar.

* İyot eksikliği gençlerde ne gibi kayıplara neden oluyor? Tiroid hormonlarının düzenli salgılanabilmesi için mutlaka iyot gerekli. İyot az alınırsa guatr ile birlikte 'hipotiroid' dediğimiz hastalıklar da ortaya çıkar. Eğer bunlar uzun sürerse, tiroid nodülleri oluşabilir. Çocukluk çağında tiroid nodülleri eğer tek ise bunun özel bir önemi var. O nedenle bu tür hastalıklar teşhis edilip, erkenden tedavi edilmelidir.

* Bu durum okul başarısını etkiler mi? Büyüme ve gelişmeye etkisi nedir? Tiroid hormonları az salgılanırsa, bu durum önce okul başarısını etkiler. Konsantrasyon azlığı, tembellik ve düşünme kapasitesinde eksiklik gibi belirtiler ortaya çıkar. Ayrıca tiroid hormonu büyümeyi yani boy artımını etkileyen önemli bir hormondur. Tiroid hormonu az salgılandığında, uzun süre boy kısalığı da gözlenebilir. Ergenliğe geç girme olabilir.

* Aileler çocuklarında tiroid olduğundan nasıl şüphelenebilir? Aileler şüphelenebilirler ancak asıl teşhisi doktordan başkası koyamaz. Boyunda şişlik bazen dikkat çekici olabilir ya da söylediğimiz belirtiler varsa tiroidden şüphelenilebilir.

* Bu dönemde görülen tiroid tedavi edilebilir mi, yoksa hayat boyu süren kronik bir hastalığa mı dönüşür? Tedavi edilirse nodül gelişimi ortaya çıkmadan guatrda küçülme sağlanabilir. Ancak bunun için uzun süreli bir tedavi gerekir. Ancak tedavi edilmezse guatr daha ağırlaşır ve büyük hale gelir, yaşam kalitesini bozabilecek bir şekilde ortaya çıkabilir.

* Ailelerinde tiroid olanlar, çocukluk döneminden itibaren nasıl bir beslenme modeli uygulamalı? İyot; topraktan, havadan ve sudan alınabilir. Ama toprakta ve suda iyot eksikliği var. Biz bu eksiği iyotlu tuzlarla kapatıyoruz. Özellikle gelişme çağındaki bazı özel hastalıklar dışında, iyotlu tuz kullanılmasını öneriyoruz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 İklimler Ergenliği Etkiliyor
 Tombul Çocuğunuzun Yüksek Tansiyonu Olabilir
 İstenmeyen Tüylere Kalıcı Çözüm
 Genç Kızınız Tembel Değil Haşimato Hastası Olabilir!
 Mutlu Gençler Daha Uzun Boylu Oluyor
 Sınav Stresi Genç Kızlarda Yumurtalık Kisti Yapıyor
 İstenmeyen Tüylersaç Oluyor
 Karı-koca Tüylerinden Kurtulmaya Geliyorlar!
 Erkekler Karizmayı Artık Ses Estetiğinde Arıyor
 Bölgesel Yağlara Son Nokta
 Delikanlılara Tatilde Meme Estetiği!
 Erkek Estetiğinin Öncüleri Ünlü Estetik Cerrahlar Oldu!
 Cinselliğiniz Yönteminizi Belirler
 Tek Gün Regl Olmanız Mümkün
Faslı aşkıyla el ele dolaştı
Faslı aşkıyla el ele dolaştı
Uzun zamandan beri Faslı güzel Khansa ile aşk yaşayan ünlü...
Mali müşavire turizmci gelin
Mali müşavire turizmci gelin
Mali müşavir Taylan Şahin ile turizmci Berna Kılıç, Radison...
Türk markaları 'Komşu'yu fethetti
Türk markaları 'Komşu'yu fethetti
Türk markalarının dünyaya açılmasına öncülük eden İpekyol, İnci ve...
Sezonu açtı
Sezonu açtı
Moda Polisi
Geçen ay yeni sezon alışverişi için Milano ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.