|
|
|
|
|
|
İran: Irak'ta hükümet kurma çalışmalarını ABD engelliyor
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, ''Irak'taki hükümet kurma çalışmalarını ABD'nin engellediğini'' iddia etti.
Asefi, düzenlediği basın toplantısında, başta nükleer program ve ABD ile Irak konusunda yapılacak görüşmeler olmak üzere, gündemdeki konuları değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Irak'ın güvenliğine ilişkin müzakere talebinin Washington yönetiminden geldiğini, Amerikalı yetkililerin gerek medya, gerekse Irak makamları aracılığıyla görüşme talebini kendilerine ilettiğini söyleyen Asefi, ''başlangıçta Amerika'nın kötü geçmişi ve bu ülke hakkındaki endişelerini dikkate alarak ABD'nin bütün isteklerine olumsuz cevap verdiklerini, ancak bütün endişe ve kötümserliklerine rağmen Iraklı yetkililerin talebine olumlu yanıt verdiklerini'' belirtti.
ABD ile yapılacak müzakerelerde ''işgalcilerin geri çekilmesi, Irak'taki güvenliğin sağlanması ve ABD'nin Irak hakkındaki tutumunu düzeltmesi'' konularının gündeme geleceğini ifade eden Asefi, görüşmede Irak dışında başka konuların görüşülmeyeceğini vurguladı. Asefi, görüşmelerin ne zaman yapılacağına ilişkin ortada bir anlaşma bulunmadığını, müzakere tarihinin belirlenmesi için aceleye de gerek olmadığını söyledi.
''Amerika'nın iyi niyetli olduğundan şüphe ettiklerini'' belirten Asefi, ''Eğer ABD müzakere sayesinde iki ülke arasındaki sorunların çözülebileceğini düşünüyorsa, önce İran'a karşı tutumunu ve bölgedeki siyasetini değiştirsin'' dedi.
Asefi, bir soru üzerine, ABD ile yapılacak görüşmenin Irak'taki hükümet kurma çalışmalarıyla ilgisi olmadığını belirtti ve ''Irak'ta bir hükümetin kurulması, öncelikle Irak'taki yetkililer, gruplar, ülke meclisi ve mevcut hükümetin görevidir. Bunun Amerika ile de hiçbir ilgisi yok. Zaten bize göre, Irak'ta bir hükümet kurulmasına ABD engel oluyor'' diye konuştu.
''Irak'ta büyük manevi nüfuzumuz var'' diyen Asefi, bu nüfuzdan sadece işbirliği yönünde bütün halk kesimlerinin birleşmesi için yararlandıklarını, bu nüfuzu, Irak'ın içişlerine karışmak ve bu ülkeye müdahale etmek için kullanmadıklarını kaydetti.
MUHTEMEL SALDIRI
Sözcü, İran'a yönelebilecek bir askeri saldırıyla ilgili sorular üzerine de, askeri saldırı iddialarını ''başlatılan psikolojik savaşın taktikleri'' olarak niteledi ve ''bu iddiaların ABD'nin çaresizliğini gösterdiğini'' belirtti.
ABD'nin, nükleer programları konusunda, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Rusya ve diğer ülkelerle anlaşmaya varmalarını istemediğini belirten Asefi, bu nedenle Washington yönetiminin kendilerine karşı propaganda çalışması yürüttüğünü söyledi.
NÜKLEER PROGRAM
UAEK'nın Mısırlı Başkanı Muhammed El Baradei'nin bu hafta ortasında yapacağı Tahran ziyaretine de değinen Asefi, ziyaretin iki tarafın anlaşması üzerine yapılacağını belirtti.
BM müfettişlerinin iki gündür İran'da bulunduğunu, UAEK ile iyi bir işbirliği yaptıklarını ifade eden Asefi, ''İran'ın nükleer programına ilişkin kırmızı çizgisi, milletin hakkıdır. Nükleer araştırmalarımıza teknik olarak devam ediyoruz. Ama bütün bu faaliyetler UAEK denetimleri, müfettişler ve kameralar önünde yapılıyor. Bizim hiçbir gizli faaliyetimiz yok. Bütün çalışmalarımız şeffaf'' şeklinde konuştu.
''İran nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi ile UAEK arasında kaldığı, dosyanın UAEK'YA dönmesi gerektiği'' görüşünü dile getiren Asefi, ''ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, tehdit, baskı ve BM Güvenlik Konseyi'ni bu işe alet ederek, İran'ı kendi meşru hakkında vazgeçiremeyeceklerini bilmeliler'' dedi.
ABD'nin 27 yıl önceki İslam Devrimi'nden bu yana İran'a yaptırım uyguladığını, bazı Avrupa ülkelerinin de buna destek verdiğini hatırlatan Asefi, bu yaptırımların İran'ın ilerlemesini sağladığını, bunun son göstergesinin de geçen hafta yapılan deniz tatbikatı olduğunu söyledi.
Deniz tatbikatında, yerli uzmanlar ve yerel teknolojiyle üretilen yeni silahların denendiğine dikkati çeken Asefi, ''ABD'nin tatbikat sonucunda İran'a karşı ne yapacağını şaşırdığını'' söyledi.
MÜBAREK'İN AÇIKLAMALARINA TEPKİ
Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in, İran'ın, Irak'taki Şii çoğunluk ile birlikte Arap dünyasındaki Şii nüfus üzerinde büyük bir etkisi bulunduğuna ilişkin sözlerini de eleştiren Asefi, İran'ın bölgede istikrarı sağlamak amacıyla etkisini kullandığını savundu.
Asefi, ''İran İslam Cumhuriyeti bölgenin istikrarı ve güvenliğini sağlamaya çalışmaktadır. İran'ın Irak'ta büyük bir etkisi bulunmaktadır, ancak bu etkiyi hiçbir şekilde Irak'ın içişlerine karışmak için kullanmıyoruz, bizim etkimiz manevidir ve bu etkiyi her zaman için dini ve halk kesimleri arasında uzlaşı ve birliği güçlendirmek için kullandık'' dedi.
Mübarek, İran'ın, Irak nüfusunun yaklaşık yüzde 65'ini oluşturan Şiiler üzerinde etkisi bulunduğunu kaydetmiş ve ''Tüm bölge ülkelerinde önemli oranlarda Şii nüfusun bulunduğunu ve bu halkın yaşadıkları ülkelere değil genelde öncelikle İran'a bağlı olduklarını'' söylemişti.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|