|
|
|
|
|
|
Delikanlılara tatilde meme estetiği!
Erkekler, özellikle ergenlik döneminde büyüyen memeleriyle ilgili psikolojik sorun yaşayabiliyor. Gençlere 15-16 yaşından sonra meme operasyonu yapılıyor. Bu nedenle yaz tatili ve sömestrede estetik cerrahların erkek hasta sayısı oldukça artıyor
Prof. Dr. Onur Erol, erkeklere uygulanan meme estetiğiyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı:
* Meme estetiğine erkekler de kadınlar kadar ilgi gösteriyor mu? Evet kadınlar meme dikleştirme, büyütme ve küçültme gibi uygulamaları tercih ederken, erkekler daha estetik bir görünüm için memelerini küçültmeyi tercih ediyor.
* Erkekler neden meme estetiği yaptırıyor? Erkek meme estetiğinin en büyük nedeni 'jinekomasti' dediğimiz bir sorundur. Yani erkek memesi, kadınsı bir şekilde büyüyebilir. Ergenlik döneminde gözlenen hormonal dengesizlikler, hormon içeren ilaçların kullanımı, erkek üreme organının gelişim bozuklukları, aşırı alkol ya da uyuşturucu buna neden olabilir. Bu dönemde erkek çocuklarının büyük bir kısmında meme dokusunda büyüme oluşur. Genelde dikkat çekici boyutta değildir ve ergenlik dönemini takiben, bir yıl içinde meme küçülerek normal boyutuna gelir. Ancak bu değişim bazen ilerleyerek devam eder ve meme olması gerekenden daha büyük olarak kalır. Bu büyüme tek taraflı ya da çift taraflı olabilir.
* Bu durum özellikle ergenlik döneminde ciddi bir kompleks yaratıyor mu? Ergenlik ve bunu takip eden genç erkeklik döneminde, kendi ve karşı cinsin vücudundaki değişimleri son derece yakından takip eden gençler; vücudunda oluşan ve karşı cinsin seks karakteri olarak tanımlanan meme büyümesini doğal olarak utanç verici bulabiliyor. Bu nedenle en kolay çözümü de vücudunu saklamakta buluyor ve kendini toplumdan soyutluyor. Bu kişiler, arkadaşlarının yanında soyunmaktan çekinir ve denize dahi girmezler. Bazen içine kapanık, bazen de agresif olabilirler. Aileleri onlara yardımcı olmazsa, bunalıma girebilirler. Zira yanlış bir düşünce ile kendilerinde erkekliğin az olduğunu zannederler. Ayrıca arkadaşlarının kendisiyle alay etmesi de onları üzer ve birçok sorun yaratır.
* Operasyondan sonra memenin tekrar büyüme riski var mı? Bu tür bir jinekomasti olmaz ancak çok ileride vücudun her tarafı yağ toplarsa, orada da yağlanma olabilir.
* Meme büyümesi tehlikeli olabilir mi? Erkeğin testisindeki bir büyüme ile birlikte memede de büyüme olursa, bunun bir tümör olduğunu düşünmek gerekir. Buna bağlı büyümeler, hormon incelemeleriyle hemen belirlenebilir.
* Bu sorunun çözümü için mutlaka ameliyat mı gerekli? Jinekomasti tedavisi, cerrahi bir müdahale yerine basit bir liposuction tekniğiyle uygulanabilir. Yağ dokusunun artmasına bağlı gelişen jinekomastilerde, genelde liposuction yeterli oluyor. Liposuction, meme başı çevresinden açılan küçük deliklerden girilerek yapılıyor. Ancak memenin büyümesinde buradaki dokunun sertliği söz konusuysa, o zaman liposuction yetmiyor. Bunun cerrahi olarak alınması gerekiyor. Cerrahi müdahale için meme başı çevresinden yarım daire şeklinde kesi yapılarak girişim yapılıyor. Buradan girilerek büyümüş meme dokusu çıkartılıyor. Bu tür durumlarda konturların daha düzgün olması için liposuction da cerrahiye eklenebiliyor.
* Ergenlik bitmeden gençlerin komplekse girmemesi için bu konuda bir önlem alınabilir mi yoksa erken mi? 15-16 yaşından itibaren meme operasyonu yapılabilir. Genç, memeleri büyüdüğü anda gerekli tetkikler yaptırır ve en kısa zamanda bunlara müdahale edilirse, psikolojik sorunlar da önlemiş olur. Bu nedenle yaz tatili veya sömestrede bize gelen genç erkek hastaların sayısı bir hayli fazladır.
* Bir meme operasyonu ne kadar sürüyor? Ameliyat, memenin büyüklüğü ve uygulanan yöntem ya da yöntemlere göre lokal veya genel anestezi altında yapılabiliyor. Süresi 30 dakika ile 90 dakika arasında değişebiliyor. Hasta genelde ameliyat sonrası hastanede kalmadan aynı gün evine; 1-2 gün içinde de işine dönebiliyor. Girişim sonrasında memenin yeni formunu koruyarak iyileşmesi için, 3 hafta elastik bir bandaj uygulanması gerekiyor.
* Herhangi bir sorun olmadan da erkekler estetik yaptırıyor mu? Böyle bir teknik de mevcut. Bu taktirde kaslarının altına silikon protez yerleştirerek, daha belirgin göğüs kası görünümü elde etmek isteyen kişiler nadir de olsa var. Bu basit bir ameliyattır. Ancak ben kişisel olarak böyle bir ameliyatı erkeklere önermem. Kadınlarda kullanılan silikonun aynısı kullanılır. Bazen kişiye özel silikonlar da hazırlanıyor. Benim çekimser davranmamın nedeni; göğüs kaslarının travmaya maruz kalıp özelliklerini daha çok kaybetme ihtimalinin olmasıdır. Kasın altına silikon yerleşince doğal yapısı bozulur.
* Ellenince anlaşılır mı? Hayır, kesinlikle anlaşılmaz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|