kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İslami holdinglerin darbesi ağır oldu
İslami holdinglerin darbesi ağır oldu
Tesadüfen yakalandılar
Paralarını geri alamayınca pişman oldular
Müslüman bildiklerine güvenip para kaptıran Yimpaşzedeler şimdi Hz. Ömer adaleti arıyor

İslami holdingler dosyasını açıyoruz

İslami holdinglerin 1990'lı yıllardan itibaren özellikle gurbetçilerden topladığı paralar nerede? İşte polis araştırması.

Kimi, yanlış yatırımlar sonucu iflasını isteyerek battığını açıkladı, kimi yatırımcıların paralarını mafyaya kaptırdı, kimi de zevk alemlerinde yedi. Polis kayıtlarına göre uyuşturucu suçundan yakalanan holding yöneticisi bile var. Bütün birikimlerini bu şirketlere kaptıranlar ise yıllardır bir çıkış yolu arıyor.


İslami holdinglerin darbesi ağır oldu

İslami holding adı altında topladıkları birikimleri batırıp birçok aileyi perişan eden şirketlerden kimi yanlış yatırımlar yapmış, kimi mafyaya para kaptırmış, kimi de paraları kendi zevki için harcamış.

Türkiye'de kapalı kapılar ardında konuşulan, herkesin bildiği ama üzerinde durulmayan bir konuya SABAH Pazar farkıyla parmak basacağız. Bu öyle bir davaki kimisinin ocağını söndürdü, kimisini inancından etti, kimisini de intiharlara sürükledi. Bu sermaye gruplarına İslami holdingler ya da yeşil sermaye dendi. İlk kurulduğu 1990'lı yıllardan itibaren tam 73 tane İslami holding türedi. Şimdiyse çoğu iflasını isteyerek battığını açıkladı. 2001 krizi ile birlikte bunlardan sadece 12 tanesi ayakta kalmayı başarabildi. Bu holdinglerin de kapatılıp kapatılmayacağına adli merciler karar verecek. İslami holdingler 1990 yılların başında Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin yıllardır dişlerinden tırnaklarından artırdıkları, günde bir öğün yemek yiyerek biriktirdikleri yastık altındaki paralar istediler. Gurbetçiler karşılarında kravatlı iş adamları yerine birlikte namaz kıldığı, aynı dili konuştuğu, aynı hayatı yaşadığı saygın, değer verdikleri Müslümanları bulmuşlardı. Yıllar içinde yaşadıkları ülkelerde içlerine kapanmış kültür ve inançlarını korumak için daha dindar, daha muhafazakar bir dünya kurmuşlardı. Faiz ise günahların en büyüğüydü. Yaşadıkları ülkelerin bankalarına yastık altında sakladıkları paralarını yatırmaktan çekiniyorlardı. Bunun tek sebebi günaha girme korkusu değildi, paralarını bankaya yatırdıkları takdirde bu kazancın bir vergisi olacaktı, bir diğer sebep ise bir bankada paraları olursa yaşadıkları ülkelerde işsizlik sigortasından para alamayacak olmalarıydı. İşte bu korkular sebebiyle kendilerine yapılan bu öneri, paralarını yastık altına yatıran gurbetçilere cazip gelmişti. Hem paralarını değerlendirecek hem de sevaba gireceklerdi. Zira şirketler İslami esasa göre çalışacak ortaklarına kar payı dağıtacaktı; bu öneriye önce akrabalar, sonra cami cemaati sıcak bakmaya başladı. Kombassan, Endüstri Holding, Yimpaş derken, bir sürü holding gurbetçilerden para toplamak için mantar gibi türemeye başladı. Bazı holding sahipleri akşam yatıp sabah uyandığında bir değil birden fazla holding sahibi olarak uyanıyordu çünkü çeşitli paravan şirketler kuruluyordu.

UYUŞTURUCUDAN YAKALANAN YÖNETİCİ
Polis kayıtlarına göre gurbetçilerden para toplamak amacıyla kurulan İslami holdinglerden birinin yönetim kurulu üyelerinden birisi işçi olarak gittiği İsviçre'de uyuşturucu suçundan yakalanmış. Mantar Holdingler için yapılacak ilk iş, para toplanacak bölgede saygın bir din adamı bulunmasıydı. Bu noktada ortaya çıkan en önemli isimler cami hocalarıydı. Hele imam görev yaptığı bölgede sevilen sayılan bir kişi ise hemen yüksek maaşlar karşılığında holdingin bölge temsilciliğine getiriliyordu. O dönem İslami holdinglere para vermek adeta dine hizmet, sevap ve Allah yolundaki cihada katkı gibi algılanmaya başlamıştı. Ancak bu sürecin vadesi kısa oldu, zira her 100 euro'ya yılda 22 euro kazandıran bir ekonomik faaliyet dünyanın hiçbir yerinde yoktu. Ancak çoğu "Konuşursam Müslümanlar zarar görür" diyerek şikayetçi bile olmamıştı.

HOLDİNGİN KURYESİ SOYULDU
İslami holdinglerin yeşil sermayeyi Türkiye'ye getirirken kuryeleri kullanıyorlardı. Endüstri Holding'in kullandığı kuryelerden Mahmut Çolak 1998'te 3 milyon 700 bin mark ile Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra soyulmuştu. Gaspçılar Mahmut Çolak'ın yeşil sermayenin kuryesi olduğu, çalınan marklar kara para olduğu için kimsenin şikayet edemeyeceğini biliyorlardı. Ancak bir operasyonda yakalanan gaspçılar Mahmut Çolak'tan 3 milyon 700 bin mark gasp ettiklerini açıkladılar.

60 BİN ORTAKLI KOMBASSAN
Kredi, faiz ve borç kullanmadan alternatif bir ekonomik model olma iddiasıyla kurulan ilk holdinglerden Kombassan Holding'in, SPK kayıtlarına göre 60 bin civarında ortağı var. Yönetim kurulu başkanlığını Haşim Bayram sürdürüyor. Şu an faaliyette olan 12 holdingden birisi olan Kombassan'ın hakkındaki dolandırıcılık davalarından sonra faaliyetlerine devam edip etmeyeceğine karar verilecek. Halen Kazakistan, Almanya, Malezya, Romanya ve Türkiye'deki iş sahalarında faaliyet gösteren holdingin yanlış yatırımlar sonucunda iflasın eşiğine geldiği belirtiliyor.

VE SONUÇ
Konya, Yozgat ve Aksaray merkezli kurulan ve kar, zarar ortaklığı adı altında faaliyet gösteren İslami holdingler para toplarken kimseye dekont veya makbuz vermedikleri için kimin ne kadar mağdur edildiği tespit edilemiyor. Bu holdinglerin kimisi yanlış yatırımlar yaparak, kimisi zevk ve sefaya dalarak, kimi şirketin ise mafyaya para kaptırarak battılar. Mudiler ise yıllarca çalışarak biriktirdikleri paraları geri alıp tekrar hayal kuracakları günü bekliyorlar.

Emrullah ERDİNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Koylar birer birer imara açılıyor
 Erkek kulübü masonların simgeleri kadınlara ait
 Kurtuluş Savaşı'nı unutup 'Kurtuluş'la yardım ettik
 Rüya köye az kaldı
 Alain Delon: 70 yaşın hüznü
 Kadınların ciddi haksızlığa uğradığı pranga altına alındığı...
 Karanfilli adamların asırlık öyküsü
 İtalyan senatosuna bir Türk sanatçı aday
 İsyankar bir soytarı Coluche
 43 yaşındaki dede başbakan
 Herkes bir yıldız gibi görünebilir
 Günde 7 saat dans ediyor
 Abdi İpekçi Arena'yı hiç unutmayacaklar
 Futbol dünyasının ikinci davası: Sakat milliler
 Tükenmişlik sendromu en çok kadınları etkiliyor
 Kovboyun hakkından gelen gazeteci kadın
 İzmir'de 'cezalandırıcı' bilmecesi
 Avına yenik düşen bir avcı
 İmparator! Biraz sonra ölecekler seni selamlar
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Seviyeli dayak
Kadınlar hallerinden...
MEHMET ALTAN
Burada yatan fani güneş tutulmasını...
ÖNCEL ÖZİÇER
Kadından korkmayan taş olur!
"Başkasını zarara uğratmak...
TURGAY NOYAN
Ya şimdi konuşalım ya da ebediyen susalım
Bu konu...
REFİK DURBAŞ
Capote'den gazetecilik dersleri
Truman Capote, kendi...
Erzurum Oyun'a hazır
Erzurum Oyun'a hazır
Avrupa'nın ikinci büyük doğal kayak pistine sahip olan Palandöken...
İstanbul Film Festivali'nin tüm afişleri
İstanbul Film Festivali'nin tüm afişleri
Uluslararası İstanbul Film Festivali, 25. yılında festivalin...
Japon kadınları neden her daim genç ve zayıf
Japon kadınları kaç yaşında olurlarsa olsunlar...
Butik biracılıkta çağı yakaladılar
Bir zamanlar tersane işiyle uğraşan Alpaslan ve Bahadır Karahanoğlu kardeşler...
Lüks şampanyanın geleceği belirsiz
Paris'in en heyecanlı şöleni, Le Prix Culinaire geçen kasımda Fransa'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.