Sütlaç Kıvamındaydı
Yemeğin üstüne Laz böreği ve sütlacı tattık. Laz böreği aslında içi bol miktarda yerel peynir ile doldurulmuş hamurdan bir bohça görünümünde ve çok hoş bir tatlı.. Yine bilirkişi görevini üstlenen Karadenizli dostlarım lezzetli olmakla birlikte tatlının hamurunu fazla kalın buldular. Karadeniz bölgesinin mutfak kültürümüze armağanı Hamsiköy sütlacının ise iki sırrı var. Birincisi kaliteli, bahar otlarının aromalarını taşıyan koyun sütü. İkincisi ise sütlacın fırında yavaş yavaş pişirilmesi. Bu sırada üzeri kabuk bağlayıp, alt tabakalara doğru da karamelleşme meydana gelirken, sütlacın geri kalan kısmının sulu, pirinç tanelerinin hemen tümüyle erimiş halde ağza gelmesi bekleniyor. Fasuli'nin sütlacı Hamsiköy kriterlerine tam ulaşamasa da, pek çok lokantanın sütlacından üstündü.
|