|
|
|
|
Bütçe Kanunu'na kısmi iptal
Anayasa Mahkemesi, 2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun, SSK'nın mülkiyetindeki taşınmazların Hazine'ye tescil ve ilgili bakanlıklara tahsisini öngören hükmünü iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, CHP'nin, 5437 sayılı 2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davanın esastan sonuçlandırıldığını kaydetti.
Kılıç'ın verdiği bilgiye göre, kanunun ''taşınmaz devri'' başlıklı 29. maddesi iptal edildi ve yürürlüğü durduruldu. Madde şöyle:
''Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı'nın mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan Sağlık Bakanlığınca sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulanlar ile Maliye Bakanlığı'nca kiralanmış olanlar, bedelleri anılan Başkanlık bütçesine transfer edilmek üzere Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bütçesine konulan ödenekten mahsup edilerekHazine adına tescil ve ilgili bakanlıklara tahsis edilir. Bedel tespiti, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı temsilcileri ile ilgisine göre Sağlık Bakanlığı temsilcisinden oluşan komisyon tarafından taşınmazların rayiç bedelleri dikkate alınarak yapılır.''
DİĞER İPTAL EDİLENLER
Anayasa Mahkemesi'nin, kanunun iptaline karar verdiği ancak yürürlüğünün durdurulması istemini reddettiği bazı hükümler şöyle:
''Kanunda yer alan taşıtlar, ancak çok acil ve zorunlu hallere münhasır olmak kaydıyla ilgili bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile edinilebilir.
Vakıf, dernek, sandık, banka, birlik, firma, şahıs ve benzeri kuruluş veya kişilere ait olup 237 sayılı Kanun kapsamında bulunan kurumlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarına ait taşıt sayısını azaltmak ve taşıt bakım-onarımı ile akaryakıt giderlerinde israfa yol açmamak amacıyla gerekli düzenlemeleri yapmaya, önlemleri almaya ve sınırlamalar getirmeye Maliye Bakanı'nın teklifi üzerine Başbakan; kamu görevlilerinden kimlerin resmi taşıtlar yerine ticari taşıtlardan yararlanacağına ve ticari taşıtlardan yararlanacaklara yapılacak ödemeler ile bunlara ilişkin esas ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanı yetkilidir.
Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri, döner sermayeler, fonlar, genel yönetim kapsamında olmamakla birlikte bu idare bütçelerinden yardım alan kamu idareleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri, bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerindeki ihtiyaç fazlası eşya ve levazımın tespiti ile bunların kuruluşlar arasında bedelsiz olarak devredilmesine veya tasfiye edilmesine ilişkin esas ve usuller Maliye Bakanlığı'nca düzenlenir. 3212 sayılı Kanun ile 3 Temmuz 2003 tarihli ve 4916 sayılı Kanunun 37. maddesi hükümleri saklıdır. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz.
FONLAR
''Fonlara ilişkin işlemler'' başlığıyla düzenlenen 16. maddenin (a) fıkrası, kanun hükmünde kararnamelerle kurulmuş fonlar yönünden iptal edildi. Aynı maddenin kapsam dışında bırakılan fonların gelirleri ve harcamalarının bütçe ile ilişkilendirileceği, ancak, bunların müşterek fon hesabında toplanan gelirlerinden Maliye Bakanı ve Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan'ın birlikte teklifi üzerine Başbakan'ın onayı ile belirlenecek oran ve tutarlarda kesinti yapılarak genel bütçeye gelir kaydedilebileceğine ilişkin hükmün de iptaline karar verildi. Bu maddenin iptal edilen diğer hükümleri şöyle:
''Fon gelirlerinin tahsili, takibi, gelir kaydı, muhasebeleştirilmesi ve denetimine ilişkin süre, esas ve usuller Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı'nca müştereken tespit edilir.Maliye Bakanı ile Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan'ın müşterek teklifi ve Başbakan'ın onayı ile fonların gider hesapları üzerinden aktarma yapılabilir. Aktarılan tutar, kendisine aktarma yapılan fonun gelir hesabı üzerinden müşterek fon hesabına, buradan datamamı gider hesabına aktarılır.''
KADROLARIN KULLANIMI
Kanunun kadroların kullanımını düzenleyen 23. maddesindeki genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçe kapsamındaki idarelere yapılacak atamalara ilişkin hüküm de Anayasa'ya aykırı bulundu.
Bu maddedeki diğer iptal edilen hükümler şöyle:
''5018 sayılı Kanuna ekli (IV) sayılı cetvelde yer alan kurumlarınve (II) sayılı cetvelde yer almayan özel bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının serbest memur kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile aşağıdaki paragraf kapsamı dışındaki kamu idare ve kurumlarından yapacakları memur nakil (4046 sayılı Kanunun 22. maddesi ile 406 sayılı Kanunun ek 29 uncu maddesi uyarınca yapılacak personel nakilleri hariç) sayıları toplamı ile bunların kullanımı ve diğer hususları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelere, 5018 sayılı Kanuna ekli (IV) sayılı cetvelde yer alan kurumlara, döner sermayelere ve kefalet sandıklarına tahsis edilmiş bulunan sürekli işçi kadrolarından boş olanların açıktan atama amacıyla kullanılması, Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın iznine tabidir. Açıktan atama izni, personel ödeneğinin yeterli olması şartıyla verilebilir.
Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler,5018 sayılı Kanuna ekli (IV) sayılı cetvelde yer alan kamu idareleri ve döner sermayelerin boş sürekli işçi kadrolarından Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nca uygun görülenler Başbakan'ın onayı ile iptal edilir.
İçişleri Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirlenen norm kadro ilke ve standartlarına uygun olarak norm kadro çalışmalarını sonuçlandırmış il özel idareleri ve bunların kurdukları müessese ve işletmeler ile norm kadro çalışmalarını sonuçlandırmış ve 1 Ocak 2006 tarihi itibarıyla 3 Temmuz 2005 tarihli ve 5393 sayılı Kanunun 49. maddesinde belirtilen oranları aşmamış olanbelediyeler ve mahalli idare birlikleri ile bunların kurdukları müessese ve işletmeler, norm kadroya uygun boş memur ve sürekli işçi kadrolarına açıktan atama izni aranmaksızın atama yapabilirler.''
Anayasa Mahkemesi, öğretim üyeleri dışındaki öğretim elemanları, Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçlarına göre yapılacak atamalar hariç,göreve başladıkları yükseköğretim kurumunda en az üç yıl çalışmadıkça 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi kadrolara naklen atanamayacaklarına ilişkin hükmü de iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.
ULUSLARARASI KURULUŞLARA ÜYELİK
Anayasa Mahkemesi, ''Uluslararası kuruluşlara üyelik'' başlığıyla düzenlenen 26'ncı maddenin (a) fıkrası ile ''tedavi hizmetlerinin temini başlıklı'' 28. maddeyi de iptal etti. Bu hükümler sırasıyla şöyle:
''Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin ve mahalli idarelerin uluslararası kuruluşlara üye olabilmesi ve kanun, kararname ve uluslararası anlaşmalar gereği halen üyesi bulunulan uluslararası kuruluşlar dışındaki kuruluşlara katılma paylarını ödeyebilmeleri için, mevzuatın gerektirdiği diğer işlemlerinyanı sıra bağlı veya ilgili bulunulan bakanlığın teklifi ve Maliye Bakanlığı'nın görüşü üzerine Dışişleri Bakanlığı'ndan önceden izin alınması zorunludur. Özel bütçeli idareler ve mahalli idareler için Maliye Bakanlığı'nın görüşü aranmaz.
Maliye Bakanlığı, 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II) ve (IV) sayılıcetvellerde yer alan kamu idarelerinin Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarından temin edeceği tedavi hizmetlerini sağlamak üzere Sağlık Bakanlığı ile doğrudan hizmet alımı sözleşmesi yapmaya yetkilidir.
Sağlık Bakanlığı, sözleşmede belirtilen tutar karşılığında ihtiyaçduyulan her türlü sağlık hizmetini, kendisine bağlı sağlık kurum ve kuruluşları aracılığıyla sunmakla yükümlüdür ve sözleşmede belirtilen tutar dışında başkaca ilave ödeme talebinde bulunamaz.
Bu şekilde sağlanacak tedavi hizmetleri ve ödemelerin yapılmasına ilişkin esas ve usuller, Maliye ve Sağlık bakanlıklarınca müştereken belirlenir.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin her türlü bütçe işlemini yapmayaMaliye Bakanı yetkilidir.''
KISMEN VEYA TAMAMEN UYGULANMAYACAK HÜKÜMLER
Anayasa Mahkemesi, kanunun ''kısmen veya tamamen uygulanmayacak hükümler'' başlıklı 32'nci maddesinin (a) fıkrasının 6 numaralı bendini iptal etti. Aynı maddenin 7 numaralı bendi iptal edilirken, yürürlüğü de durduruldu.
Yürürlüğü durdurulan hüküm 540 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ninek 2. maddesinin (12) numaralı fıkrasında yer alan ''...ve istihdam edileceği alanla ilgili en az üç yıllık iş tecrübesine sahip'' ibaresini içeriyor.
Telsiz Kanunu'na göre cep telefonu faturalı abonelerinin (ön ödemeli cep telefonu aboneleri hariç olmak üzere) ödemek zorunda oldukları ruhsatname ve yıllık kullanım ücretleri, 2006 yılında işletmecinin sistemine abone olunan ay itibarıyla geriye kalan aylar için yıl sonuna kadar eşit taksitlere bölünerek alınacağına ilişkin yasa hükmü de iptal edildi.
Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı hastanelerin döner sermaye gelirlerini oluşturan ilaç, kan ve kan bileşenleri ile tıbbi sarf malzemesi hasılatının yüzde 5'inin genel bütçeye aktarılacağına ilişkin hüküm de Anayasa'ya aykırı bulundu.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|