|
|
Sekiz imzalı Rekabet kararları geçersiz
Danıştay 13. Dairesi, Rekabet Kurulu kararlarını tartışılır hale getiren bir karara imza attı. Okuyucularım hatırlayacaklardır, birkaç ay önce yazdığım bir yazıda Rekabet Kanunu'nda yapılan değişiklikle Kurul üye sayısı 11'den 7'ye indirilmiş, fakat Kurul'un bugüne kadar 8 üyesi bulunduğu için, Rekabet Kurulu kararları 8 üye ile alınıyor. Yasada 7 üye öngörülmesine rağmen, kararların 8 üye ile alınmasının yasanın ruhuna aykırı olduğunu belirtmiştim. Nitekim, Rekabet Kurulu üyelerinden Tuncay Songör ve Süreyya Çakın benim gibi düşünmüş kararlara muhalefet şerhi koymuşlardır. Keşke yanlış yorumlama yapmış olsaydım. Ne yazık ki değerlendirmemiz doğruymuş. Danıştay 13. Dairesi, 4054 sayılı Rekabet Kanunu, üye sayısı 7 olmasını öngörmesine rağmen, kararda 8 üye imzasının olması nedeniyle Rekabet Kurulu kararlarını bu gerekçe ile usul yönünden bozdu. Açıkçası Danıştay diyor ki, "kanunda sizin 7 üyeniz olduğu yazılıyor, fakat kararlarınızda 8 üyenin imzası var. Bu usule aykırıdır."
Birleşmeler ne olacak? Rekabet Kurulu'nun 8 üye imzasını taşıyan kararları Danıştay'dan geri gelse de Rekabet Kurulu'nun dairenin bu kararına karşı Dava Daireleri Genel Kurul'una gitme hakkı var. Muhtemelen bu hak kullanılacak. Ancak 30 gün içinde de Danıştay kararının gereği yerine getirilmesi lazım. Yani bu kararlar tekrar Kurul'da bu kez 7 üye ile görüşülüp alınan kararlar sil baştan Danıştay'a geri gidecek. Buraya kadar herşey normal. Sadece biraz zaman kaybı olacak. Asıl tehlike nerede biliyor musunuz? Birleşme ve devralma kararlarında.
60 günlük süreleri var Şirketlerin el değiştirmeleri için Rekabet Kurulu'nun verdikleri izinler Danıştay'a gitmedi. 60 günlük süreyi geçen birleşmelerde taraflar açısından kararlar kesinleşti. Ancak idare hukuku açısından bu kararlar çok tartışılacaktır. Danıştay denetiminden geçmemiş olsa bile, 8 imza ile alınan Rekabet Kurulu'nun her türlü idari ve mesleki kararları geçersiz konumuna düşebilir. Böyle olunca da, 8 imza ile verilen şirketlerin birleşme ve devralmaları ile ilgili kararlar da yok hükmünde olabilir.
Özelleştirme etkilenir mi? Bu karar karşısında gözler Özellleştirme İdaresi'nin devrettiği Tüpraş, Erdemir, Telekom ihaleleri ile TMSF'nin sattığı çimento fabrikalarına çevrildi. Acaba bu birleşmelerdeki Rekabet Kurulu kararlarında 8 imzalı karar var mı? İlk edindiğim bilgiye göre Tüpraş paçayı kurtarmış durumda. Çünkü 3 üye o toplantıda izinli oldukları için Tüpraş kararında 5 imza var. Bu kararı geçerli kılıyor. Diğerlerinin akibeti ise belli değil. Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu, Danıştay 13. Dairesi'nin aldığı bu kararı bozmadığı sürece, Rekabet Kanunu'nda yapılan değişiklikle üye sayısını 11'den 7'ye düşüren yasa maddesinin yürürlüğe girdiği 13 Temmuz 2005 tarihinden bugüne kadar Rekabet Kurul'unun 8 üye ile aldığı her türlü kararların geçerliliği tartışma konusu olacaktır.
|