Özkök: Bazen problemleri deliler çözer
Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök, Harbiyeli genç subaylara liderlik dersi verirken "Bazen problemlerin çözümünde bir deliye de ihtiyaç duyulabilir" dedi.
Bir problemin çözümünde bazen deliye ihtiyaç olabilir
Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Harbiyelilere liderlik dersi verdi. Orgeneral Özkök, "Bir deli kuyuya taş atmış, 40 akıllı çıkaramamış sözü tersten düşünülebilir. Şartlanmaların zincirini kırmadan unutulmaz kişiler olamazsınız" diye konuştu.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, İstanbul'da Harp Akademisi'nde genç subaylara liderlik dersi verirken, "Bazen problemlerin çözümünde bir deliye de ihtiyaç duyulabilir" dedi. Özkök, Harbiyelilerden "tutucu olmamalarını" isterken Koreli bir rehberle anısını anlatıp ilginç bir soru yöneltti: "1=5, 2=25, 3=125, 4=625 ise 5 nedir?" Özkök, yanıtını yine kendi verdi ve "Bu soru aslında bir matematik sorusu gibi görünse de, bir matematik sorusu değildir. Tamamen bir algılama ve soruya bakış açısıyla ilgilidir. Sorunun cevabı birçoğunun düşündüğü gibi 3125 değil 1'dir. Çünkü 1=5 ise 5=1'dir" dedi. Ardından da öğrencilere altın bir öğüt verdi: "Şartlanmaların zincirini kırmadan unutulmaz kişiler olamazsınız." Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, dün İstanbul'da Harp Akademileri Komutanlığı'nda bir konuşma yaptı. Akademik içerikli konuşmasını Huntington'dan Fukuyama'ya kadar geniş yelpazede düşünürlerden alıntılarla güçlendiren Özkök, internetten Türkiye'nin güvenlik konseptine kadar çeşitli konular üzerinde durdu.
NÜKLEER TEHDİT Orgeneral Özkök, soğuk savaşın sona ermesine rağmen Türkiye'nin durumunun daha kötüleştiğini söyledi ve nükleer silah tehdidine dikkat çekti. Hindistan'dan itibaren Pakistan, Afganistan ve İran'a uzanan bölgesel sorunların olduğunu ve Türkiye'nin de sorunların kesiştiği bir noktada olduğunu vurgulayan Özkök, "Sağlam bir güvenlik stratejisine sahip olmalıyız" dedi. Orgeneral Özkök, terörizm ve rejime yönelik tehditlerle Türkiye'nin Kıbrıs'taki çıkarlarını korumanın TSK'yı yakından ilgilendirdiğini söyledi. Özkök'ün diğer mesajları şöyle:
İNTERNETE DİKKAT: İnternetin gelişmesiyle birlikte psikolojik harekat ve uluslararası siber terörde bir tırmanma yaşanmıştır. İnternet, korkakların insan karalama forumuna dönüştürülmüştür. İnternet yoluyla yayılan fikirlerin, ülkelerin dokusu ve bekası üzerindeki etkisi de gittikçe artmaya başlamıştır. Bazı ülkelerde yönetim değişikliklerinin altyapısı internet yoluyla hazırlanmıştır.
DELİNİN ATTIĞI TAŞ: "Bir deli kuyuya bir taş atmış, 40 akıllı çıkaramamış." Bu sözün tersi bir yaklaşımla, bazen problemlerin çözümünde bir deliye de ihtiyaç duyulabilir. 40 akıllının bile karmaşa içinden doğru çözümü bulmak için yeterli olamadığı bir durumda, içinizden birinin aklına gelen ve sizlere başlangıçta oldukça sıradışı gelen bir fikir çözümün anahtarı olabilir. Hiçbir zaman ileri sürülen bir fikre karşı önyargıyla hareket etmeyiniz. Bu fikirlere 'vatan haini bir düşünce' gibi çok iddialı bir önyargı ile yaklaşırsanız, fikirlerden istifade marjını daha başlangıçta sıfırlamış olursunuz. Asimetri yaratacak fikirlerden ürkmeyiniz.
YENİ GÜVENLİK ORTAMI: Amerikalı Prof. Huntington'ın 'medeniyetler çatışması' kuramı giderek daha fazla taraftar toplamakta ve bu kuramı doğrular nitelikte gelişmeler yaşanmaktadır. Özellikle, Danimarka gazetelerinde yayınlanan karikatürler sonrası dünyada yaşananlar bu konuda son dönemde yaşadığımız önemli bir gelişmedir.
FUKUYAMA: Fukuyama gibi siyaset bilimciler, devlet zayıflığının ulusal olduğu gibi uluslararası boyutunun olduğuna da işaret etmektedir. Bu devletlerin önemli sorunları; fakirlik, ekonomik istikrarsızlık, sosyal refahı oluşturamama, güvenlik üretememe ve devlet yönetimindeki zayıflıktır.
HANGİ TARAFTA OLACAĞIZ: Bazı yabancı düşünürler ülkemizi farklı bloklarda görse de, kendimizin hangi tarafta olacağımıza karar vermemiz gerekir. Aksi takdirde izolasyon medeni dünyanın ait olduğu sistemden kopmayı da beraberinde getirecektir. Dış ve yakın çevredeki gelişme ve değişimlerden kendini soyutlayan ülkeler dünya siyasi tarihinin tozlu yapraklarında kalmaya mahkumdur.
|