TMSF, TÜRKSAT'a dava açmaya hazırlanıyor
Kamu ya da özel farketmiyor. Türkiye'nin sorunu kalitesiz yönetim. Bürokratlar yıpratılıyor, kurumların itibarı zedeleniyor. Yumurta kapıya dayanmadan iş yapmayan Türkler , "biz bildiğimizi okuruz" alışkanlığından vazgeçmiyor. Bu tavırla küresel dünya gerçeğine bile meydan okunuyor . Merkez Bankası'na başkan aranması da o misal... Serdengeçti'nin görev süresinin biteceğini herkes biliyordu. Kimse kılını bile kıpırdatmadı. Süreç, karanlığa bırakıldı, iyi yönetilemedi. O yüzden Merkez Bankası Başkanı, başkan yardımcıları, kim geldi, kim veto yedi, filan diye tek satır bile yazmak içimden gelmiyor. Hoş, sanki Merkez Bankası Başkanı seçiminde durum böyle de başka bir konuda çok mu farklı? İnanın hayır.
Mülkiyet kavgası Alın size bir başka ciddi konu, " kablo yayıncılık" meselesi. Üç gündür İstanbul'da kıyamet kopuyor. Konunun tarafları, Türk Telekomünikasyon Kurumu, TÜRKSAT, Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) ve 6 şirket. kıran kırana mülkiyet kavgası sürüyor . TÜRKSAT, "patron benim" diyerek tarafları dikkate almıyor. Telekomünikasyon Kurumu radikal karar alamıyor. Altyapıyı kuran ve tekel kalktığı için lisans bekleyen 6 şirket, "bizi rahat bırakın" diyor. Kablo yayıncılığında şu an için pazar lideri olan TMSF, önerdiği modelleri pek fazla ciddiye almak istemeyen TÜRKSAT hakkında yasal çözüm arıyor. Ve uzlaşamadığı taktirde dava açmaya hazırlanıyor.
Tekel bitmiyor Diyeceksiniz ki, bu kablo yayıncılığı ne demek? Kablo Yayıncılığı, Türk Telekom'un altyapısının alternatifi. Televizyon, telefon ve internet yayıncılığında hızı ve kaliteyi simgeliyor. Türkiye, 1997 yılında kablo yayıncılığı için harekete geçti. Türk Telekom, 9 bölge için 6 şirket ile gelir paylaşımı sözleşmesi imzaladı. Özel sektör 10 yılda altyapıyı kurdu, T. Telekom aynen Turkcell ve Telsim'de olduğu gibi işletmeci olarak devreye girdi. Gelir paylaşımı sözleşmesi sürdü. Türk Telekom özelleştirme sürecine girince kablo yayıncılığı da TÜRKSAT' a devredildi.
Ortak şirket Pazar yeni ve ilginç. Banka operasyonlarından nasibini aldı. Pazarın en büyük şirketi Kablo Net'in yönetimi TMSF'de, Aktif'in yönetimi ise TÜRKSAT'ta. İşte TMSF başta olmak üzere 6 şirket, Telekomünikasyon Kurumu'na "Bir an önce lisansımızı verin" derken TÜRKSAT'a "lütfen altyapısını kurduğumuz alanlardan çekilin" diyor. Hatta TMSF, lisansların verilmesinin yanında 6 şirketle birlikte TÜRKSAT'ın ortak bir şirket kurarak işletmecilik yapmasını öneriyor. Çünkü bu lisansı alırsa Kablo Net'i satacak...
Pazarda kimler var? * Kablo Net-İnteraktif; Erol Aksoy'a ait Avrupa-Amerika Holding şirketiydi, TMSF'ye geçti. 463 bin abonesi var. * ULTRA, Koç Holding-Doğan Holding ortaklığı. 213 bin abonesi var. * Aktif, Uzan Grubu'nun şirketiydi. TÜRKSAT'a geçti. 264 bin abonesi var. * TOPAZ, Çukurova Grubu şirketi. 71 bin aboneye sahip. * Kablo Tek, Tekfen Holding' e bağlı. Sadece Denizli'de faaliyet gösteriyor.
|