|
|
|
|
|
|
İkinci doktorun görüşü sizi hatalı teşhisten kurtarır
Araştırmalara göre; konulan teşhislerin yüzde 40'ı çoğu zaman yanlış olabiliyor. Sağlığınızla ilgili ikinci bir doktordan görüş almanın kendi doktorunuza ihanet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Akıllı bir hasta, sorunu ne olursa olsun ikinci bir görüş alır
Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi Kalp Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, 'Siz: Akıllı Hasta Olma Kılavuzu' adlı kitabında yer alan 'İkinci görüş neden önemlidir?' konusuyla ilgili soruları yanıtladı:
* Neden her zaman ikinci bir fikir almamız gerekir? Söz konusu sağlığınız olduğunda, mutlaka başka bir doktordan ikinci bir görüş almaya dikkat edin. Zaten günümüzde hastaların çoğu ikinci bir fikir almak için başka doktorlara başvuruyor. İkinci fikrin ne denli önemli olduğunu, hepimiz gazetelerdeki sağlık haberleri sayesinde anlıyoruz. İkinci bir görüş alarak, doktorunuza ihanet ettiğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tam tersi bu hareketinizle ona yardım edecek, eğer onun atladığı noktalar varsa bunları ortaya çıkarmış olacaksınız. Özellikle sağlığımızı tehdit eden ciddi rahatsızlıklarda, bir başka doktordan ikinci bir görüş almak sizi birçok sorundan korur, hatta hayatınızı bile kurtarabilir. Hiçbir dedektifin bir davayı çözerken sadece tek bir tanıktan dinleyerek olayı çözmeye çalıştığını gördünüz mü? Aynısı sizin sağlığınız için de geçerlidir. 'Akıllı hasta' da dedektifin başvurduğu bu yola başvurmalıdır. Araştırmalar ikinci bir görüşün ilk konan teşhislerin yüzde 30'unu değiştirdiğini gösteriyor. Her ne kadar ikinci bir görüşün alınmasının ne kadar önemli olduğu bilinse de, hala bir yılda tedavi görenlerin sadece yüzde 20'sinin ikinci bir doktora daha başvurduğu görülüyor. Her beş kişiden yalnızca biri, ikinci bir görüşe ihtiyaç duyuyor.
* Teşhiste doktor yanılabilir mi? Hastaların ikinci bir doktora başvurmamasının en önemli nedeni; kendi doktorlarına duydukları güven ve inançtan kaynaklanır. Çoğu kendi doktorlarına o kadar inanır ki, onun koyduğu teşhisin doğruluğundan şüphe dahi etmez. Doktorunuza kahramanınızmış gibi davranmaktansa, herkesin hata yapabileceği gerçeğini unutmadan hareket etmeniz gerekir. Herkes gibi o da teşhisinde yanılıyor olabilir. Akıllı hastaların her koşulda ikinci bir görüş aldığını aklınızdan çıkarmayın.
* İkinci görüş için her zaman yeterli zaman var mı? Çok acil durumlar dışında (kalp krizi gibi), ikinci bir görüş almanız için çoğu zaman birkaç gün vaktiniz olur. İkinci görüş için başvurduğunuzda; hemşireye ya da doktora ikinci kez teşhis için geldiğinizi ve zamanınızın sınırlı olduğunu söyleyebilirsiniz.
* Teşhislerin ne kadarı hatalıdır? Yüzlerce hastalığın belirtileri çoğu zaman birbirleriyle aynıdır. Bazıları ise vücutta yayılana kadar belirti göstermez. Bu bilgiler doğrultusunda konulan ilk teşhislerin doğruluğu tartışılır. Araştırmalar gösteriyor ki, konulan teşhislerin yüzde n0'ı çoğu zaman yanlış olabiliyor. 2 bin 500 otopside yapılan incelemeler sonucunda; yüzde n0'ının teşhis edilemeyen hastalığa sahip olduğu görüldü.
* Peki doktorlar en çok hangi hastalıkları gözden kaçırıyor? Çoğu zaman ilk teşhiste gözden kaçan, ancak kapsamlı testlerde ve ikinci teşhislerde ortaya çıkan hastalıklar şunlardır:
* Kronik yorgunluğun belli bir teşhis testi yoktur. * Depresyon türlü fiziksel ve duygusal belirtilere neden olabilir. * Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon, önceden belirti göstermeyebilir. * Tip 2 şeker hastalığının belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkar. * Böbrek hastalığı, vücudu tetikleyerek bazı belirtileri ortaya çıkartabilir. * Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri de ortaya çıkmayabilir ya da yıllar sonra kendini gösterir.
* Sizce Türkiye'deki hastalar, sağlıkları konusunda yeterince akıllı davranıyorlar mı? Halkın eğitim seviyesi; sosyo-kültürel durumu, ekonomik düzeyi ve sağlıkla ilgili tercihlerini belirliyor. Sağlıklarını hastalandıktan sonra düşünmeye başlıyorlar. Sağlığını koruyup geliştirmek üzere çaba sarfeden çok az kişi var. İnsanların çok azı, dişlerini düzenli ve usulüne uygun olarak fırçalıyor. Çok azı, sağlıklı besleniyor. Nüfusun yarısı sigara kullanıyor. Düzenli egzersiz ve spor yapan, hemen hemen yok gibi!
|
|
|
|
|
|
|
|
|