Çiftçiler de KDV indirimi istiyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal girdilere ödenen KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesini istedi.
Bayraktar, 2004-2005 yılı verilerine göre 6 adet tarım girdisine 15,2 milyar YTL'lik harcama yapıldığını, bunlar için ödenen KDV'nin de 2,1 milyar YTL olduğunu bildirdi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, son yıllarda girdi fiyatlarının, ürün fiyatlarına göre oldukça hızlı artış gösterdiğini, son bir yılda fiyat artışlarının ortalama olarak tarımsal girdilerde yüzde 16 iken, tarım ürünlerde ÜFE'ye
göre (Üretici Fiyatları Endeksi) yüzde 3,3 olduğunu kaydetti.
Ürün bazında bakıldığında ise önemli ürünlerde büyük fiyat gerilemeleri gözlendiğini, bu düşüşlerin mısırda yüzde 22, narenciyede yüzde 27, elma, kayısı ve şeftalide yüzde 50-79 arasında gerçekleştiğini vurgulayan Bayraktar, ''Özellikle 'Tarım Reformu' adıyla uygulanan politikaların da etkisiyle maliyetlerin giderek yükselmesi, tarım sektörünün en önemli sorunlaından biri haline gelmiştir'' dedi.
Türkiye'de tarım ürünlerinde maliyetlerin yüksek olmasındaki sebeblerin başında, tarım sektöründe kullanılan girdilerin pahalı olmasının yattığını ifade eden Bayraktar, Avrupa Birliği (AB) ve ABD'de girdi fiyatlarının bize göre düşük olduğunu, bu durumun düzeltilmesinde desteklerin artırılması yanında söz konusu girdilerde uygulanan KDV oranlarının düşürülmesinin de etki gösterebildiğini kaydetti.
Tarım ürünlerinde en önemli maliyet unsurları olan gübre, mazot, ilaç ve elektrikte yüzde 18, tohumluklarda ve yemde yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarının yüzde 1 düzeyine çekilmesinin, sorunun hafifletilmesinde belirli katkı sağlayabileceğine işaret eden Bayraktar, şöyle dedi:
''Aslında KDV, tüketicilerin ödemiş olduğu bir vergi olmasına rağmen, üretici kesimler arasında sadece çiftçiler üretimde kullanmış oldukları girdiler için Katme Değer Vergileri'ni kendileri ödemektedirler.
2004 ve 2005 yılı verilerine göre tarımsal üretim için kullanılan en önemli 6 girdi için (gübre, ilaç, tohumluk, mazot, elektrik, yem) toplam harcama 15,2 milyar YTL olarak belirlenmiştir. Buna göre çiftçilerimizin girdi harcamaları için ödemiş olduğu Katme Değer Vergisi yaklaşık 2,1 milyar YTL olmuştur. Mahsup yapılamadığı için , bu miktar maliyet unsuru olan çiftçilerimizin üzerinde kalmıştır.''
(AA)
|