ABD'nin yeni güvenlik stratejisi
ABD'nin yeni ulusal güvenlik stratejisi raporunda, İran olası en büyük tehdit olarak görülüyor.
ABD'nin yeni ulusal güvenlik stratejisi, Beyaz Saray tarafından 49 sayfalık bir raporla açıklandı.
Beyaz Saray açıklamasına göre, belgede Başkan George Bush'un ilk olarak 2002'de altını çizdiği ''önleyici saldırı'' politikası, önde gelen güvenlik stratejisi olarak varlığını koruyor.
İran'ın, ABD için en büyük sorun olabileceği ifade edilen belgede,''karşı karşıya gelinmesinin engellenmesi için'', İran'ı nükleer hırslarını bırakmaya zorlayacak uluslararası diplomatik çabanın başarıya ulaşması gerektiği kaydedildi. ''İran'dan
başka tek bir ülkeden daha büyük sorunla karşı karşıya kalmayabiliriz'' denilen belgede, ABD'nin, Irak'tan Ortadoğu geneli ve Rusya ile Çin'e kadar olan bölgede karşı karşıya bulunduğu ulusal güvenlik sorunları tanımlandı.
Nükleer ve diğer benzer silahların yayılmasının durdurulmasında diplomasinin ABD'nin önceliği olduğu ifade edilen belgede, ''Ancak gerekirse, uzun süredir varlığını koruyan meşru müdafaa ilkeleri uyarınca, karşı saldırıdan önce, düşman saldırısının zamanı ve yerinin belirsizliği söz konusu olsa da, güç kullanmayı bertaraf etmiyoruz'' denildi.
''Kitle imha silahlarıyla düzenlenecek bir saldırının sonuçlarının çok yıkıcı olma olasılığı içinde, büyük tehlikelere karşı boş durulamayacağı'' ifade edilen belgede, ''önleyici saldırı'' politikasının, ulusal güvenlik stratejisindeki yerini koruduğu belirtildi.
Bu arada belgede, İran'a ilişkin diğer kaygılarda da, Tahran'ın ''terörizmi desteklediği, İsrail'i tehdit ettiği, Ortadoğu barışını engellemeye çalıştığı, Irak'ta demokrasiyi bozduğu ve İranlıların özgürlüklerini tanımadığı'' yorumları yer aldı.
RUSYA-ÇİN-SURİYE
Bush'un yeni ulusal güvenlik stratejisiyle ilgili yeni raporunda, Rusya ve Çin'e yönelik eleştiriler de yer alırken, Suriye teröristleri barındıran, terör eylemlerini destekleyen ''zorba'' yönetim olarak niteleniyor.
Rusya'daki son eğilimlerin, demokratik özgürlükler ve kurumlara ilişkin zayıflayan bağlılığı gösterdiği ifade edilen raporda, Rusya ile ilişkilerin güçlenmesinin Moskova'nın benimsediği iç ve dış politikalara bağlı olduğu kaydedildi. Raporda, Çin'e reform ve açıklık yolunda devam etmesi çağrısında bulunularak, ''Çin ordusunun şeffaf olmayan biçimde büyümesi, Pekin yönetiminin, ticaretin genişletilmesi ve kötü yönetim ya da kötü tavır içinde olup olmadıklarına bakmadan enerji zengini ülkeleri desteklemesi'' eleştirildi.
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklaya dayanarak, ABD'nin yeni ulusal güvenlik stratejisini duyuran uluslararası ajanslar, strateji raporunun, yönetim tarafından Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley'in ABD Barış Enstitüsü'nde yapacağı konuşma sırasında yayımlanmasının planlandığı belirtildi.
Bush'un başkanlığından bu yana ikincisi hazırlanan ulusal güvenlik stratejisinde, yönetimin ABD'yi koruma ve diğer ülkelerle ilişkileri geliştirmeye yönelik stratejileri özetleniyor. George Bush, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından ilk ulusal güvenlik strateji raporunu Kongre'ye gönderdiği sırada ABD'nin müttefiklerini, Saddam Hüseyin'i devirmek için Irak'a saldırıya katılmaya ikna etmeye çalışıyordu.
Bu yeni belgede dikkat çeken bir unsur da ''ABD'nin gerekirse tek başına hareket etmeye hazırlanması gerektiği'' vurgusu yer alıyor.
(AA)
|