Biyodizeli Mehmetçik Vakfı'na da önermişler
Yıl: 1934... Yer: Atatürk Orman Çiftliği. Faaliyet: Tarım traktörlerinde bitkisel yağın yakıt olarak kullanılması. Gerekçe: "Her memleket harp veya buna müsait fevkalade bir vaziyet karşısında haricin yardımından kurtularak mümkün mertebe kendi hudutları dahilindeki membalardan elde edebileceği maddei müsteilerle ihtiyacını temin etmek lüzumunu ehemmiyetle hissetmiştir." 72 yıl önce dönemin 8 mebusu bu karara imza attı. Alınan karar biyodizel... Aman hayat ne güzel! Tabela kuyruğu Biz de sanıyoruz ki, bu biyodizel yeni keşif... Oysa keşif tarihi 1902. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Cemal Taluğ, herkesin biyodizeli keşfettiğini sandığı bir dönemde 1934 yılında alınan kararın belgelerini dikkatimize sundu. Türkiye'de bir yılda tam 181 tane biyodizel tesisi kuruldu. "Toprağım var, ilerde bu işi yaparım" diye tabela almak için kolları sıvayıp harekete geçen içi boş şirket sayısı 35'i buldu. 50 şirketin gayri sıhhi müessese ruhsatı yeterli değil. Dolayısıyla EPDK'dan lisans almak için harekete geçen biyodizelcilerin yolculuğu bayağı heyecanlı olacak. Çevreci, tarımcı ve enerji verimliliğinde çok önemli olan biyodizelde Almanya bir numara, tesis sayısı 17. Tablo çarpıcı değil mi?
Vakfı Evren kurdu Hal böyle olunca hemen her kurum biyodizele el atıyor. Herkese bol bol öneri gidiyor. İşte 1982 yılında kurulan Mehmetçik Vakfı'na da kısa bir süre önce biyodizel tesisi önerisi gitmiş. Mehmetçik Vakfı ince eliyor, sık dokuyor. Bağışlarla yaşadığı için yapacağı her yatırımı sıkı takibe alıyor. Biyodizel konusunu incelerken fizibilitesini de yapıyor. Vakıf , 2 Aralık 2005 tarihinde TÜBİTAK-MAM'da yapılan biyodizel toplantılarına katılmış. Ve biyodizel tesisi ile ilgili çalışmalar yapılmış. 1982 yılında Kenan Evren, Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer ve Sedat Celasun'un kurduğu Mehmetçik Vakfı'nın başkanı emekli tümgeneral Melih Tunca. Mart ayında bilançosunu açıklayacak olan Mehmetçik Vakfı halen iki tane benzin istasyonu işletiyor. 2004 yılında 24.4 trilyon kâr etmiş.
Kuzey Kıbrıslılar devrede Biyodizelle sadece Mehmetçik Vakfı ilgilenmiyor ki? Kuzey Kıbrıslılar da konuyu yakın takibe aldılar. Tarım sektörünün içinde yaşadığı sorundan kurtulmak ve çalışmayan yağ fabrikaların çalıştırmak için biyodizeli devreye sokmaya uğraşıyorlar. Yatırımcı cephesinde bu gelişmeler olurken AK Parti Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz, hafta başı Meclis'te biyodizelle ilgili geniş katılımlı bir toplantıya başkanlık yaptı. Görünen o ki, Mehmetçik Vakfı bu işe soyunursa biyodizel pazarı daha da hareketlenir.
|