kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yazın üniversitelere girmeyin!
Hastane Seçme Testi
Haklarınızı Biliyor Musunuz?
Hastaneye giderken arabayı siz kullanmayın!

Haklarınızı Biliyor Musunuz?

Hasta Hakları kitabının yazarı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de, hastane seçme konusunda hastaların haklarını anlattı:

*Sizce doğru hastane Türkiye şartlarında nasıl seçilir? Mümkün olsa akredite hastanelerini tercih ederdim. Gelişmiş ülkelerde bağımsız kuruluşlar, hastaneleri ve tıbbi laboratuvarları akredite ediyorlar. Bizde akreditasyon henüz pek yok. Standartize olmuş hastanelerimiz var. Ancak, standartizasyon hizmetin sunumuyla ilgili süreçleri kontrol ediyor. Hizmetin gerçek kalitesini ölçmüyor. Tertemiz ve konforlu bir ortam, nazik ve saygılı personel, modern cihaz ve teknikler; hastayı memnun etmek için önemli olsa da, iyileşmek ve sağlığına kavuşmak için yeterli değildir. Yani, örneğin TSE veya ISO Kalite Belgesi, o hastanede konulan tanıların ne kadarının doğru; yapılan ameliyatların ne kadarının başarılı olduğunu; orada yatan hastarın ne kadarının tıbbi hatalardan dolayı sakat kaldığını veya öldüğünü göstermiyor. Akreditasyon olmayınca kişisel deneyimler, gözlemlerden yararlanarak tercih yapılıyor. Önemli bir nokta da, hastalığınızın cinsine göre hastane tercihinin değişebileceğidir. Bazı hastaneler belli alanlarda daha fazla gelişmiş olabilir. Aksine kimi alanlarda da geri kalabilir. Toptancılıktan kaçınmak lazım.

*En iyi hastane, kişiye en yakındaki hastane midir? Kuşkusuz yakınınızda bir hastanenin olması önemli. Çünkü, sağlık hizmetlerinde ulaşılabilirlik şart! Gece de gündüz de, ihtiyacınız olduğunda kısa sürede ulaşabilmek çok iyi bir durum. Ancak bu, acil durumlar için daha çok tercih sebebi olmalı. Yoksa yakınlık tek başına tercihi belirlememeli. Bir de yaşlı, yalnız yaşayan ve sürekli hastaneye gidip gelmek durumunda olan kronik hastalar için, hastaneye yakın olmak önemli bir avantaj.

*İyi hastane için bir hasta nasıl araştırma yapmalı? Sıradan bir hastanın, bu noktada doğru karar verebilmesi çok güç. İnternet sayfaları, tanıtım broşürleri ve reklam spotlarına göre karar vermek yanıltıcı olabilir. Hastanın doğrudan gözlemleri de, bu konuda güvenilir değildir. Akreditasyon da ülkemizde pek yok. Bana sorarsanız, güvendiğiniz bir hekimin görüşüne başvurmak, ülkemiz için en doğru yöntem.

*SSK'lı hastalar hastane seçme haklarını nasıl kullanabilir? Artık bu konuda pek sorun kalmadı. SSK'lı hastalar da Devlet Hastanesi ve sağlık ocaklarını kullanabiliyor. Üniversite ve özel hastanelerden yararlanmada sorunlar var. Bunun için SSK; bu kurumlarla paket anlaşmalar yapmalı ya da geri ödeme konusunda standartlar belirlenmeli ve sigortalıların doğrudan bu kurumlara başvurma ve hizmet alma hakları olmalı.

*Hastanın kullanılan tedavi yöntemini seçme hakkı var mıdır? Kesinlikle. Bu hak, tamamen hastaya aittir. Hekime düşen; varolan alternatifleri, artı ve eksileriyle hastanın anlayabileceği düzeyde ona aktarmak ve doğru karar verebilmesi için gerekli bilgilendirmeyi yapmaktır. Yoksa hastanın yerine geçip, onun adına karar vermek değil! Karar, kesinlikle hastanındır. Çünkü, uygulanacak olan tedavinin yarar veya zararını hasta görecektir. Hiçbir tedavi, risksiz değildir. Her tedavinin, hastaya zarar verme potansiyeli de vardır. Bu bakımdan kararını hasta vermelidir. Aksi takdirde, ortaya çıkabilecek olumsuzlardan hekim sorumlu tutulacaktır.

*Bir doktor, hastaya tüm tedavi alternatiflerini anlatmak zorunda mıdır? Evet, kesinlikle. Hem de onun anlayabileceği düzeyde. Bu konuda hastanın sorularını yanıtlaması, ona başkalarına danışma ve düşünme fırsatı vermesi de gerekir.

*En iyi tedavi yöntemini doktor mu seçmeli, hasta mı karar vermeli? Tabii ki, hasta seçmeli. Hasta için 'en iyi olan'la, hekim için 'en iyi olan' farklı olabilir. Biz hekimlere düşen hasta için iyi olanı yapmaktır. Hastanın talebi, beklentisi ve memnuniyeti önemli.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 '0 Beden' Modası Hasta Eder İnsanı
 İkinci Doktorun Görüşü Sizi Hatalı Teşhisten Kurtarır
 Yazın Üniversitelere Girmeyin!
 Reçeteyi Ucuza Getirebilirsiniz!
 Kadınlar Daha Akıllı Hasta
 Sağlığınız İçin Dedektiflik Yapın Hayatınızı Uzatmaya...
 Yorgunluk Siroz Belirtisi Olabilir
 Detoksla Vücudunuzu Arındırın
 Stres Yaşlanmayı Hızlandırıyor
 Şimdi Tam Detoks Zamanıdır!
 Yorgunluk Birçok Hastalığa Karşı Korur Ve Güçlendirir
 Tükenmişlik Sendromu Kapınızda
 Depresyon! 2020'de İkinci Ölüm Nedeni
 Kök Hücre Uygulamalarım Bir Deney Değil Tedavidir
Kadın kocasına sahip olsaydı derler...
Kadın kocasına sahip olsaydı derler...
Sanem Çelik oynadığı dizi 'Aliye'nin evli yönetmeni Kudret...
Sinema üzerinden Türk-Alman diyaloğu
Sinema üzerinden Türk-Alman diyaloğu
Nürnberg, yılın en hareketli günlerini yaşıyor. Hava bir kar, bir...
Kitabı ilk gün tükendi!
Kitabı ilk gün tükendi!
Sosyetik isimler sanatın her dalına el atmış durumdalar. 1989...
Derin farkı!
Derin farkı!
Moda Polisi
Nişantaşı'nda gördüğüm Derin Mermerci'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.