kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kök hücre uygulamalarım bir deney değil tedavidir
Mesajım var
Açıklarsam çalınabilir
Deda'nın projeyle ilgisi yoktur
Hücre tartışması Deda'nın emekli olmasına yol açtı

Kök hücre uygulamalarım bir deney değil tedavidir

Felçli hastalar üzerinde geliştirdiği kök hücre uygulamasıyla son günlerin tartışmalı ismi olan Prof. Dr. Haluk Deda, çalınabileceğini düşündüğünden elde ettiği verileri açıklamak istemiyor. Prof. Deda; tedavi sonuçlarını mart ayında, Amerika'daki bir toplantıda sunacağını söylüyor

Özel Akay Hastanesi Nöroşirurji Klinik Şefi Prof. Dr. Haluk Deda, omurilik hastaları için geliştirdiği kök hücre tedavisiyle ilgili soruları yanıtladı:

Dünyada kök hücre tedavisi insanlar üzerinde uygulanabiliyor mu, başarılı sonuçlar var mı? Güney Kore'den K-S Kang omurilik yaralanmaları olan hastalarda bu tedavinin çok iyi sonuç verdiğini, İtalya'dan V. Silani nörodejeneratif hastalıklarda hücre yerine koyma tedavisinin etkin olduğunu ve ALS'de kök hücre tedavisinin uygulandığını, Rusya'dan S.S. Robinovich beyin damar tıkanıklığında kök hücre tedavisinin güvenli ve etkin bir tedavi metodu olduğunu ve Çek Cumhuriyeti'nden E. Havrdora MS hastalığında kök hücre tedavisinin uygun olduğunu 85 vakasının sonucuna göre bildirmektedir. Güney Kore'den O.Y. Bang, beyin damarı tıkanıklığında kök hücre tedavisinin güvenli ve kabul edilen bir tedavi yöntemi olduğunu bildirmektedir.

LEĞEN KEMİĞİNDEN ALINIYOR
Bu yöntem bir deney mi yoksa tedavi mi? Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Görüldüğü üzere kök hücre uygulamaları, deney safhasından çıkmış, tedavi safhasına geçmiştir ve yöntem giderek de yaygınlaşmaktadır. Benim kök hücre uygulamalarım da bir deney değil tedavidir.

Embriyonik kök hücre yani ceninden alınan kök hücre sizin çalışmalarınızdan sonra mı yasaklandı, çalışmalarınızda hangi tip kök hücre kullanıyorsunuz?
Hangi tip hücrelerin uygulanacağı konusunda etik tartışmalar tüm dünyada devam ediyor. Bunun nedeni kök hücrelerin embriyodan (ceninden) veya kişinin kendisinden elde edilebilmesidir. Embriyodan elde edilecek kök hücreler ile ilgili etik tartışmalar devam etmektedir. Fakat kişinin kendisinden elde edilecek kök hücreler üzerinde yapılan çalışmalara; hem bilimsel çevreler ve hem de hükümetler daha olumlu bakmaktadır. Embriyonik kök hücrelerde tam olarak çözülemeyen nokta; her bir kök hücresinin nasıl olup da beyin gibi, karaciğer gibi ya da deri gibi farklı dokulara dönüştüğüdür. Bu konuda henüz anlaşılamayan noktalar olduğundan, embriyonik hücreler için hayvan deneylerinden, insan tedavisine geçiş söz konusu değildir. Bu nedenlerle Sağlık Bakanlığı, bir genelge yayınlayarak embriyonik kök hücre çalışmalarını durdurmuştur. Sağlık Bakanlığı'nca yayınlanan en son genelgeyle de insanın kendisinden alınan hücreler ile bu tedavinin yapılabileceği açıklanmıştır. Normal insanda vücudun birçok dokusunda hastalık durumunda harekete geçebilecek az sayıda da olsa kök hücre vardır. Bu hücrelerin dezavantajı; her birinin her zaman istenilen tamiratı yapabilecek hücrelere dönüşememeleridir. Bu nedenle uygun hücrelerin bulunması ve hazırlanması gerekmektedir. Bunun için de çok yüksek bir teknoloji olmalıdır.

Kök hücre tam olarak nedir? Kök hücrelerin tanımını 'görevi tanımlanmamış ana hücre' olarak verebiliriz. Dolayısıyla kök hücreler, hücrelere dönüşebilir ve kendilerini yenileyebilirler. Böyle bir dönüşümü gerçekleştirebilmeleri için gerekli sinyalleri almaları gerekmektedir. Bu şekilde kök hücreler, diğer hücreler için tükenmez bir kaynak olmaktadırlar.

İnsanın kendisinde bulunan
kök hücreden kök hücre elde edip, bunda başarılı olmak mümkün oluyor mu? Erişkin kök hücreler her yaştaki insanda bulunmakta ve ihtiyaç duyulduğunda bulundukları dokudaki değişik hücre türlerine dönüşebilmektedirler. Bu hücreler, bulunduğu dokuda görev yapamayan veya ölen hücrelerin yerine geçmektedir. Yani bir tür yedek parça görevi görmektedir. Erişkin kök hücreler; kemik iliği, sinir dokusu, karaciğer, kas ve deri gibi dokularda bulunmaktadır. En fazla kök hücre bulunan doku ise; kemik iliğidir. Embriyodan kök hücresi elde etmek daha kolaydır. Buna karşılık kişinin kendisindeki erişkin kök hücresini tespit etmek ve hazırlamak da kolay değildir, çok ileri bir teknoloji gerektirir. Özellikle son 1 yıl içinde bu tür hücreleri elde etmede büyük ilerlemeler olmuştur.

Omurilik tamiri için gerekli olan kök hücreyi nereden elde ediyorsunuz? Kök hücre; hastanın kendisinden, leğen kemiğindeki kemik iliğinden elde ediliyor.

KÖK HÜCRE BİR DEVRİMDİR
Yönteminize yönelik bazı bilim çevrelerinden tepkiler geliyor sizce neden eleştiriliyor?
Her devrimde olduğu gibi taraftarlar ve karşıtların olması kaçınılmazdır. Fakat hasta sağlığı söz konusu olduğu zaman her türlü verinin açık olması ve ilgili kurumların bilgilendirilmesinin gerekliliği açıktır. Bu nedenle özellikle bu tedaviye taraf olmayan hekimlerden gelebilecek itirazları cevaplayabilmek için, bu tedavi ile ilgili her türlü veri Sağlık Bakanlığı'na bildirilmektedir.

Sizin çalışmalarınız hastalığı durduruyor mu tedavi mi ediyor?
Zamanımızda sinir sistemi ve beyni etkileyen hastalıkların tedavisinde uygulanan tedavi yöntemleri ile her zaman hastalığı bertaraf etmeye yönelik yüzde 100 başarılı sonuçlar alınamamaktadır. Ameliyat veya ilaçlarla yapılan tedavilerin yerine hastalığın temeline inip, genetik yapıdaki bozukluğu düzeltmek en büyük tedavi stratejisi olmalıdır. Tüm hücrelerimiz genetik şifrelerimiz ile oluşturulmakta, kontrol edilmekte ve tüm bu hücrelerde kök hücrelerinden oluşmaktadır. Bu nedenle gerek genetik şifrelerin çözülmesi ve gerekse kök hücrelerin nasıl çalıştığının anlaşılması hastalıkların tedavisinde bir devrimdir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 '0 Beden' Modası Hasta Eder İnsanı
 İkinci Doktorun Görüşü Sizi Hatalı Teşhisten Kurtarır
 Yazın Üniversitelere Girmeyin!
 Reçeteyi Ucuza Getirebilirsiniz!
 Kadınlar Daha Akıllı Hasta
 Sağlığınız İçin Dedektiflik Yapın Hayatınızı Uzatmaya...
 Yorgunluk Siroz Belirtisi Olabilir
 Detoksla Vücudunuzu Arındırın
 Stres Yaşlanmayı Hızlandırıyor
 Şimdi Tam Detoks Zamanıdır!
 Yorgunluk Birçok Hastalığa Karşı Korur Ve Güçlendirir
 Tükenmişlik Sendromu Kapınızda
 Depresyon! 2020'de İkinci Ölüm Nedeni
 Kök Hücre Uygulamalarım Bir Deney Değil Tedavidir
Organize İşler DVD olarak piyasada
Organize İşler DVD olarak piyasada
Yılmaz Erdoğan'ın senaryosunu yazıp yönettiği üçüncü filmi 'Organize...
Büyük oteller 'kültür elçisi' oldu
Büyük oteller 'kültür elçisi' oldu
Biletix, İstanbul'u ziyaret eden yerli ve yabancı turistler için yeni...
Diyar'ı kendime benzetiyorum
Diyar'ı kendime benzetiyorum
atv'nin lider dizisi 'Beyaz Gelincik'te 'Avukat Diyar' karakterini...
Zuhal Olcay'ı tanımadım utandım
Zuhal Olcay'ı tanımadım utandım
'Asmalı Konak' dizisiyle şöhreti yakalayan ünlü oyuncu İpek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.