Koray Aydın Yüce Divan'da
Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı KorayAydın'ın Yüce Divan'da yargılandığı davaya devam edildi. Yüce Divan'daki duruşmaya, sanık Aydın ile avukatı Bülent Acar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün müdahil avukatları katıldı.
Duruşmada, Koray Aydın'ın sahibi olduğu Yolalan İnşaat Firması tarafından Birlik Mahallesi ve Dikmen'de yapılan daire ve işyerlerini sattığı, Aydın'ın kayınvalidesi Ayten Hancıoğlu'nun da aralarında bulunduğu 11 kişi tanık olarak dinlenildi.Tanıklara, aldıkları ev ve işyerleri
karşılığı yaptıkları ödemelerle ilgili belge, bilgi ve banka kaydı soruldu.
Tanık olarak dinlenilen Malatya İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli Subay Mehmet Ülger, 1997 yılında Koray Aydın'ın Birlik Mahallesi'nde yaptığı evlerden birini almak istediğini, 88 bin Mark peşin, kalan 82 bin Mark'ı ise makbuz karşılığı taksitle ödediğini anlattı. Paraları, Aydın'ın babası Halil İbrahim Aydın'a elden verdiğini söyleyen Ülger, evin tapusunu aldıktan sonra belgeleri yok ettiğini kaydetti.
Tanık Mustafa Semiz de Birlik Mahallesi'ndeki binalardan ortağıylabirlikte bir dükkan satın aldığını, ancak ortağının vefatı nedeniyle ödeme yaptıktan sonra evi almaktan vazgeçtiğini söyledi. Semiz, dükkankarşılığı elden taksitle ödediği paraların tamamını, yine taksitle geri aldığını bildirdi. Semiz, ödemelere ilişkin yapılan protokolü saklamadığını kaydetti.
'GÜVENDİĞİM İNSANLAR, BELGE ALMADIM'
Tanık Nihat Özyurt, önce evi almaya karar verdiğini ancak sonra vazgeçtiğini belirterek, yaptığı taksitli ödemeleri geri aldığını ifade etti. Özyurt, satış bedeli ayrı, tapuda gösterilen bedel ayrı olduğu için gayri resmi bir protokolle alım-satım yaptıklarını kaydederek, tüm müteahhitlerin bu yolu kullandığını, 28 milyarlık evintapuda 8 milyar lira olarak gösterildiğini söyledi.
Aslan Güvenlioğlu da Koray Aydın'ın yaptığı evlerden birini aldığını, taksitle ödemeleri yaptığını, ancak daha sonra vazgeçerek evi iade ettiğini ve parasını geri aldığını anlattı. Güvenlioğlu, alım-satım işlemlerinde, güvendiği insanlar olduğu için bir belge almadığını söyledi.
Yolalan İnşaat Şirketi'nin ortakların Ömer Bağcı'nın kardeşi Arif Bağcı ve Ömer Bağcı'nın arkadaşı Turgut Kara da şirketin yaptığı evlerden taksitle aldıklarını, alım-satımda yapılan senetleri tapuyu aldıktan sonra saklamadıklarını belirttiler.
Tanık Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık Eğitimi Genel Müdürlüğü APK Uzmanı Şükrü Koç, 1995 yılında taksitle ev satın aldığını, taksitler karşılığında verilen senetleri evde bulabileceğini söyledi. Koç'un senetleri bulması halinde mahkemeye ibraz etmesi istendi.
Tanıklar, Nuray Özkülahlı, Osman Özel ve Nazmiye Peker de taksitleev satın aldıklarını, tapuyu aldıktan sonra belgeleri saklamadıklarınısöylediler.
KAYINVALİDE TANIK OLDU
Duruşmada, Koray Aydın'ın kayınvalidesi Ayten Hancıoğlu da tanık olarak çağrıldı.
Yüce Divan Başkanı Tülay Tuğcu'nun, Aydın ile akrabalığını sormasıüzerine Hancıoğlu, ''Damadım'' dedi. Tuğcu, Hancıoğlu'na, akrabası olması nedeniyle tanıklıktan çekilebileceğini söyledi. Tanıklık yapmakistediğini belirten Hancıoğlu, yeminsiz dinlenildi.
Hancıoğlu, Keçiören'de oturdukları evi satarak, üzerine biraz dahapara ekleyip, 1996 yılında Koray Aydın'ın Dikmen'de yaptığı inşaattan bir daire satın aldıklarını söyledi.
Daireyi 4.5 milyar lira karşılığında peşin aldıklarını anlatan Hancıoğlu, alım-satıma ilişkin belge bulunup bulunmadığının sorulması üzerine ''Ödediğime ilişkin bir belge damadım olduğu için almadım'' dedi.
Söz alan Koray Aydın, 1993 ve 1994 yılında satılan evlere ilişkin gelirlerin, paralar 1995 yılı öncesinde tahsil edildiği için mal beyanında yer almadığını söyledi. Aydın, ayrıca önce satılan ancak vazgeçilmesi üzerine paraları iade edilenlere ilişkin de beyannamede herhangi bir açıklama olmadığını kaydetti.
2 TANIK DAHA
Duruşmada, ara kararı açıklayan Yüce Divan Başkanı Tülay Tuğcu, gelecek duruşmada, Yolalan İnşaat'tan taşınmaz satın alan Uzakdoğu İnşaat Firması'nın yetkilileri Şefik İskenderoğlu ve Osman Öztürk'ün tanık olarak çağrılacağını bildirdi.
Tuğcu ayrıca, Koray Aydın'ın bakanlığı döneminde, çeşitli il ve ilçelerde yapılan cezaevi, okul, hastane, lojman, hükümet konağı gibi ihalelere ilişkin belge ve bilgilerin, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan istenmesine karar verildiğini söyledi.Duruşma, 13 Nisan 2006'ya bırakıldı.
|