Dülger: "Batsın o para"
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, Japonya'nın, Kaman'da müze yapımı için hibe vermesini, ''Türkiye'nin, rüşvet ve hediye almayacağını taahhüt etmesi'' şartına bağlayan anlaşmayı Dışişleri Bakanlığı'na geri gönderdiklerini söyledi.
Düzeltmenin zaman alacağına ilişkin ifadeler olduğunu bildiren Dülger, ''İsterse 300 milyon dolar gitsin, isterse 3 milyar dolar gitsin. Batsın o para'' dedi.
Dülger, AA muhabirine Japonya'nın, Kaman'da müze yapımı için hibe vermesine olanak tanıyan nota değişiminde, Türkiye'nin rüşvet ve hediye
almayacağı taahhüdünde bulunmasına ilişkin, yaptığı açıklamada,Japon Prensi'nin arkeolog olduğunu ve Türkiye'deki arkeolojiyle çok yakından ilgilendiğini ifade ederek, Japonlar'ın 19 yıldır Kaman'da kazı yaptığını söyledi.
Japonlar'ın, burada bir arkeolojik araştırma enstitüsü kurma, müzeve Japon bahçesi yapma kararı verdiğini anlatan Dülger, şöyle konuştu:
''Hatta bu bahçeyi yaptılar. Bu iş için yaklaşık 3 milyon dolar bir para söz konusu olmuş. Japon hükümeti bunu, Türkiye'ye hibe olarakvermek için ayırmış. Proje gündeme geldiğinde, Gelirler Genel Müdürlüğü, 'bunun için Türkiye'de Japon eksper çalıştıracaksınız ve vergi keseriz' demiş. Maliye'nin çeşitli vergiler için keseceği para, yaklaşık 3 milyon dolar içerisinde aşağı yukarı yarım milyon dolara yakın...
Bunun üzerine, Japonlar, 'bunu kesmeyin, projeye harcayalım' diyor. Ancak Türkiye, mevzuatın bu olduğunu söylüyor. O zaman şöyle bir çare bulunmuş: Anayasa'nın 90. maddesine göre, uluslararası anlaşmanın hükümleri, Türkiye'deki iç mevzuat hükümlerinin üstünde. Biz bu meseleyi, uluslararası anlaşma şeklinde getirirsek, orada da bumutabakat olursa, o zaman biz bu vergileri ödemeyiz.''
'SON DAKİKADA GELDİ'
Hükümetin kararnamesi şeklindeki bu anlaşmanın, klasik anlamda biranlaşma şekli olmadığını belirten Dülger, anlaşmanın, müzakere kayıtları, görüşme tutanakları ve nota bölümlerinden oluştuğunu kaydetti.
Dülger, notada, ''Japon delegasyonu temsilcileri, Türkiye Cumhuriyeti'nde nota teatisinin 4. paragrafında işaret edilen sözleşmelerin yapılması karşılığında, rüşvet olarak yorumlanacak herhangi bir teklif, hediye veya ödeme ve menfaat veya karşılığını önlemek için Türkiye Cumhuriyeti'nin gerekli önlemleri alacağını Japonhükümeti varsaydığını beyan eder'' cümlesinin yer aldığını kaydetti. Dülger, ''Ben bunu nasıl geçiririm, biz buna nasıl imza atabiliriz'' dedi.
Tasarının, dünkü komisyon toplantısında son dakikada geldiğini kaydeden Dülger, 8 maddelik gündemleri olmasına rağmen, ''bunun Mart sonuna kadar geçilmesi gerektiğinin'' söylendiğini belirtti.
Tasarıyı, Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiklerine işaret eden Dülger, ''(Düzeltirken zaman alacak, yetiştiremeyiz, 3 milyon dolar dagider...) İsterse 300 milyon dolar gitsin, isterse 3 milyar dolar gitsin. Batsın o para'' diye konuştu.
Dışişleri Bakanlığı'nın, Japonlar ile konuşarak, ''parayı getiriyorsanız, bir hafta içerisinde bunu düzeltin, bu hükmü kaldırın'' diyeceğini kaydeden Dülger, ''Bu hakaret gibi bir şey... Sen buna nasıl imza attın?'' diye sordu. Dülger, Japonlar'ın çok temiz insanlar olduğunu ancak yine de bunun kabul edilemeyeceğini dile getirdi.
|