Mısırla doğalgaz anlaşması
Türkiye ile Mısır, doğalgaz taşınması ve pazarlanması konusunda yüzde 50-50 ortaklıkla Tergas adlıbir şirket kuracak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Mısır Petrol Bakanı Sameh Fahmy ile İstanbul'da bir araya gelerek, şirketin kuruluşuna ilişkin mutabakat zaptını imzaladı.
Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Güler, Mısır'dan gelecek doğalgazın taşınmasında 230 kilometrelik kısmın Kilis'e kadarki bölümü oluşturduğunu, Kilis'ten ulusal ağa kadar yapılacak kısmın
da 93 kilometreyi kapsayacağını bildirdi.
Hilmi Güler, böylelikle 36 inçlik Suriye'den gelecek hattın Türkiye'de 40 inçlik ulusal ağa bağlanacağını kaydetti.Mısır gazının Türkiye'nin ihtiyacı için kullanımı ve Avrupa'ya geçişi için geçmişte bir anlaşma yapıldığını hatırlatan Güler, bu doğrultuda bir ortak şirket oluşturmaya karar verdiklerini, Tergas adıkonacak şirket ile doğalgazın taşınması, boru hatlarının yapımı ve Avrupa'ya satılmasının sağlanacağını söyledi. Hilmi Güler, gazın Avrupa'ya satılması için çalışmaların hızla ilerlediğini, projeyle ilgili Mart ayının ilk haftasında Suriye'nin ilgili bakanı ile Kahire'de 3'lü bir görüşme gerçekleştireceklerini kaydetti.
Projeyle Türkiye'nin ve Avrupa'nın doğalgaz kaynak çeşitliliğinin artırılacağını vurgulayan Güler, TPAO Genel Müdürü Sami Dinç'in de Mısır'da petrol arama ve diğer konulardaki işbirliği çalışmaları için görüşmeler yaptığını ifade etti.
Tergas isimli şirkette ortaklık yapısının yüzde 50-50 olacağını, ancak gelecekte çoğunluk hissesi kendilerinde kalmak suretiyle isteyendiğer ülkelerin de bu şirkete ortak olabileceğini belirten Güler, projeyle ne kadarlık gazın taşınacağı sorusu üzerine, Türkiye için 2-4milyar metreküp, Avrupa için ise 2-6 milyar metreküplük bir miktarın taşınmasının söz konusu olduğunu bildirdi.
Hilmi Güler, bu projeyle 2007'nin sonunda Türkiye'ye gaz akışı olacağını söyledi.
'ŞİRKETİN YÜZDE 50'Sİ BOTAŞ'IN'
''Buradan gelecek gaz Güney Avrupa üzerinden mi yoksa Nabuko üzerinden mi gidecek? ''sorusuna Güler, şu yanıtı verdi: ''Her ikisine de olabilir. Yunanistan ile yaptığımız anlaşma ile bu yılın sonunda boru hattı bitecek ve oraya Türkiye üzerinden gaz vermeye başlayacağız. Dolayısıyla hem oraya, hem de diğer hat üzerinden Nabuko projesine katılabilecek bir yapıdadır. Zaten orada dabir bağlantı söz konusu. Onu da BOTAŞ gerçekleştirecek.''
Güler, şirketin yüzde 50'sinin BOTAŞ'a ait olacağını, ancak daha sonra bunun özel sektöre de verilebileceğini kaydederek, fiyatın henüzbelirlenmediğini, bunun yapılacak görüşmeler sonrasında netleşeceğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Türkiye'ye gelecek gazın çeşitliliğini sağlamak üzere herkesle görüştüklerini dile getirerek, ''Ancak sadece biz değil özel sektör de görüşüyor. Esas görüşenler özel sektör. Çünkü BOTAŞ'ın mukaveleleri belli bir kapasiteyi doldurduğu için bu görüşmeleri daha çok özel sektör yapıyor'' diye konuştu.
Hilmi Güler, Şah Denizi projesine ilişkin bir soru üzerine, bu yılın sonunda proje kapsamında Türkiye'nin ilk gazı alacağını ifade etti.
MISIR PETROL BAKANI FAHMY
Mısır Petrol Bakanı Fahmy de, doğalgazı nihai olarak Romanya'ya kadar taşımayı istediklerini, kurulacak şirkete ileride Romanya'nın daortak olabileceğini söyledi.
Fahmy, gazın Romanya'ya iletilmesi için Bulgaristan ile de görüşmek gerektiğini belirterek, kurulacak Tergas'a gelecekte Suriye'nin de dahil olabileceğini, ancak bunun için Suriye'deki boru hattı projesinin bitirilmesi gerektiğini ifade etti.
Ürdün'e şu anda 1,3 milyar metreküp doğalgaz verildiğini kaydeden Fahmy, projenin tamamlanmasıyla bu miktarı 2 katına çıkarmak istediklerini bildirdi.Sameh Fahmy, doğalgazın fiyatının rekabet edilebilir bir fiyat olacağını söyledi.
TÜRKİYE'NİN İLK PAZARLAMA İŞİ
Verilen bilgiye göre, Mısır'dan gelen doğalgazı taşıyacak ve toplam uzunluğu 323 kilometre olacak proje ile Türkiye, ilk defa Avrupa'ya satışla taşıyıcı konumdan çıkarak pazarlama işine girmiş olacak.
93 kilometrelik kısmı Türkiye'de olmak üzere toplam 323 kilometrelik uzunluğa sahip ve 22 aylık sürede bitirilmesi planlanan doğalgaz hattı ile 1,5 milyar metreküpü Lübnan, 2 milyar metreküpü Suriye ve 3 milyar metreküpü Ürdün'e olmak üzere toplam 6,5 milyar metreküp doğalgazın taşınması öngörülüyor.
Suriye'de 160 milyon dolarlık hattın tamamlanmasının ardından, bu ülkenin de katılımıyla ihaleyi Tergas'ın yapması planlanıyor.İlk etapta yüzde 50-50 ortaklıkla kurulacak Tergas'ın başkanı Türkiye'den, başkan yardımcısı ise Mısır'dan olacak.
|