Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Pestolu sarma 20 adet * 1 çorba kaşığı yaş maya * 2 çorba kaşığı tozşeker * 5 sap maydanoz * 1 çorba kaşığı çamfıstığı * 1 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 diş sarmısak * 3 su bardağı un (elenmiş) * 1 adet yumurta * 1 tatlı kaşığı tuz * 2 çorba kaşığı tereyağı (yumuşatılmış) 1 çorba kaşığı eski kaşarpeyniri (ince rendelenmiş) * 2 çorba kaşığı süt Ilık suda maya ve tozşekeri eritip, kabarması için 10 dakika dinlendirin. Maydanoz, çamfıstığı, zeytinyağı ve sarmısağı püre kıvamına gelinceye kadar robottan geçirin. Unun ortasını havuz gibi açın, kabaran mayayı, hazırladığınız pesto sosunu, yumurta ve tuzu katıp, ele yapışmayan elastik bir hamur oluncaya kadar yoğurun. Yağlı düz bir yüzeyde hamuru yaklaşık 35 cm. çapında açın. Üzerine tereyağı sürüp, peynir serpin ve hamuru dörde kesin. Her bir parçayı geniş kısmından başlayarak merkeze doğru üçgen dilimler şeklinde tekrar 5 eşit parçaya kesin. Üçgen dilimleri geniş kısmından başlayarak ucuna doğru sıkı olmayacak şekilde rulo şeklinde sarın. Hazırladığınız ruloları hafif yağlanmış fırın kağıdının üzerine dizip, üzerlerini mutfak havlusu ile örtün. İki katı kabarıncaya kadar ılık bir yerde yaklaşık 45 dakika dinlendirin. Üzerlerine fırça ile süt sürüp, önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Fincan muhallebi 6 kişilik * 800 ml. süt * 4 çorba kaşığı nişasta * 6 çorba kaşığı tozşeker * 1 tatlı kaşığı vanilya * 2 çorba kaşığı tereyağı * 1 tatlı kaşığı damla sakızı (dövülmüş) * 6 çorba kaşığı şamfıstığı (1 çorba kaşığı süslemek için ayrılmış, kalanı dövülmüş) Sütü, nişastaya yavaş yavaş karıştırarak katın. Tozşeker ve vanilyayı da ilave edip, kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Tereyağı ve damla sakızını ilave edip, mikserle 15 dakika çırpın. Porsiyonluk 6 adet kabı suyla ıslatın, hazırladığınız muhallebiyi kaplara paylaştırın ve bir gece buzdolabında dinlendirin. Muhallebiyi tabaklara ters çevirip çıkarın, üzerlerine toz şamfıstığı serpip, tane fıstıklarla süsleyerek servis yapın.
Havuç pastası 16 dilim * 1 kg. havuç * 1 su bardağı şeker * 1 su bardağı su * 125 gr. tereyağı * 2 paket petibör bisküvi * 3 çorba kaşığı kakao * 100 gr. fındık veya ceviz * 2 adet mürdüm eriği * 2 adet muz * 2 çorba kaşığı hindistancevizi * 2 çorba kaşığı nar Havuçları rendeleyin, şeker ve suyu katıp, havuçlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Tereyağını ilave edip, yağ eriyinceye kadar karıştırın ve karışımı soğutun. Havuçlu karışım soğuduktan sonra bisküvi, kakao ve fındığı katıp, iyice harmanlayın. Yuvarlak, 25 cm. çapında bir kabın taban ve kenarlarını streçle kaplayın. Hazırladığınız karışımın yarısını yayın ve üzerini bastırarak sıkılaştırın. Bir adet muzu ince ince dilimleyip, karışımın üzerine dizin. Kalan karışımı muz dilimlerinin üzerine yayıp, tekrar sıkılaştırın ve streçle kapatıp, buzdolabında bir gece dinlendirin. Üstteki streci alıp, tabağa ters çevirerek çıkarın, kenarlarındaki streçleri alın, kalan muzu da ince dilimleyip, pastanın üzerini süsleyin, hindistancevizi ve nar serperek servis yapın.
|