Bölgesel tarifenin Hazine'ye 773 milyon YTL yük getireceğini gören hükümet bunu 5 yıl öteledi. Önceki gün Plan ve Bütçe'den geçen tasarı ile elektrik kaçağının yüksek olduğu bölgelere bile talip çıkması gündemde.
Elektrik dağıtımında bölgesel tarifeye geçmenin sadece 2005 yılı için Hazine'ye faturasının 773 milyon YTL olduğunu gören hükümet, 'gerçek maliyetleri' yansıtan tarifeye geçişi 5 yıl erteledi. Önceki gün Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen ve elektrik dağıtımında özelleştirme sürecinin başlamasını sağlayacak olan Elektrik Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 'tüm Türkiye genelinde tek bir tarife uygulanmasını' içeriyor. Tasarıda yer alan geçici 9'uncu madde özelleştirme sürecinde yer alacak şirketleri de yakından ilgilendiriyor. Söz konusu bu madde ile birlikte kimsenin almak istemeyeceği öne sürülen ve kayıp kaçak oranın yüzde 60-70'leri bulduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ne de özelleştirme sürecinde talip çıkabileceği kaydediliyor. Bölgesel tarifeye geçişle, yani gerçek maliyetlerin fiyatlara yansıtılması durumunda kayıp ve kaçakta gerçekleştirilecek olan düşüş direkt tüketiciye yansıtılacaktı. Oysa tüm Türkiye genelinde tarifenin 5 yıl boyunca eşit olmasının, kayıp ve kaçak oranında aşağıya çekilen her oranın şirket için artı bir gelir demek olduğu belirtiliyor. Tasarıya göre bölgesel tarifeye geçiş ise 2010 yılından sonra mümkün olabilecek. Anımsanacağı üzere Türkiye AB İlerleme Raporu'nda ve bölgesel tarifeye geçiş yönünde söz vermişti. Bu sırada özellikle Ege Bölgesi'ndeki sanayiciler elektrikteki kayıp ve kaçakları sübvanse etmek istemediklerini öne sürerek", gerçek maliyetleri yansıtan tarifeye geçiş için kampanya başlatmışlardı. Ancak böyle bir uygulama Mardin, Şırnak gibi kayıp ve kaçak oranlarının yüzde 60'ların üzerinde olduğu illerde elektriğin fiyatının, Batı'nın iki üç katı üzerinde olması gibi bir sonuç doğuracaktı. Doğu ve Güneydoğu'daki milletvekilleri ve sanayiciler de böyle bir fiyatlandırmanın adil olmayacağını öne sürerek Başbakan Tayyip Erdoğan'a kadar gitmişlerdi. Bunun üzerine de Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşların mağduriyetini gidermek üzere söz konusu farkın Hazine tarafından karşılanması gündeme geldi. Yapılan hesaplamalara göre sadece 2005 yılı için Hazine'nin kasasından bu nedenle 773 milyon YTL'nın çıkması gündeme gelince bölgesel tarife 5 yıl ileriye atıldı.
KAÇAĞI ÖNLEYEN KAZANIR Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz uzmanlar söz konusu erteleminin özelleştirmeyi daha da kolaylaştırıcağını belirterek, "Böylece şirketler 5 yıl için önünü görebilecek. Üstelik Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne de talip çıkabilecek. Özelleştirme sürecinde şirketler kayıp ve kaçak oranını belli bir miktarın altına çekme sözü verecekler. Bu oranı geçtikleri her bir oran kendilerine kar olarak yansıyacağı için bu iş için daha da iştahlı olacaklar" değerlendirmesinde bulundular. Dünya Bankası ile üzerinde uzlaşılan strateji belgesine göre de elektrik dağıtım birimleri özelleştirilmesinin geçen yıl mart ayında başlanması gerekiyordu; ancak, gerekli yasal altyapının gerçekleştirilmemiş olması nedeniyle ihaleler açılamadı. Tasarının yasalaşmasının hemen ardından toplam 20 elektrik dağıtım bölgelerinin özeleştirilmesi için ihale açılması bekleniyor. İlk etapta ise 6 bölgenin özelleştirilmesi gündemde.
Yine çalanı koruyan bir sistem.Ne ala, evin de 24 saat kaçak elektrikle soba kullan senin cezanı batıda ki çeksin.Görevini yapmayan görevliler de bir memurun 2-3 katı para alsın.Bunun çaresi kaçağı yakalayana pirim veriyormusun? Bak nasıl azalır kaçak ta, açık ta:Adam tek de çalışır, kendisi kaçak elektrik kullanır.Acısını masum olan çeker.
ALLAH MİLLETİ KORUSUN.