Çiçek: Şimdi yandınız...
"Bundan sonra da 'imkanım bu kadar' deyin de göreyim sizi..." Bu sözlerin sahibi Adalet Bakanı Cemil Çiçek... Söylediği kişiler ise çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan seçilip gelmiş bir grup milletvekili... Çiçek, sözlerini TBMM Genel Kurulu'nda hükümet ile muhalefet arasındaki liderlerin mal varlığının açıklanması ile ilgili tartışmasının ardından dile getiriyor. Söyledikleri bununla da kalmıyor. Şöyle devam ediyor: "Bundan sonda Doğu, Güneydoğu'dan kalkıp gelmiş, 'yolda kaldım, geri dönemiyorum, hastane parası ödeyemiyorum' diyenlere, 'param bu kadar' deyin de göreyim. Adam internetten mal varlığınızı alıp, 200 bin Dolar, 100 bin Euro paranızın olduğunu gösteren belge ile karşınıza gelecek. Çaresiz vereceksiniz..." Bakan Çiçek, her ne kadar espri yapıyor olsa da söyledikleri milletvekillerini etkiliyor. Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu değişikliği üzerinde çalışma yapan AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'in aktardığına göre, bazıları da Çiçek'e hak vermiş. Açıklık önemli Ergin, bu gibi ortaya çıkabilecek bazı sakıncaları da ortadan kaldıracak ve şeffaflığı da getirecek bir düzenleme yapma niyetinde olduklarını belirterek söze başladı. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun yarın yapacağı toplantıda konuyu ele süratle Meclis'ten geçireceklerini söyledi. Ergin, değişiklikle ilgili 4 ayrı çalışmayı incelediklerini de bildirdi. Aktardığına göre bunlardan ilki, Meclis Genel Kurul gündemine kadar gelip, Komisyon'a gönderilen CHP milletvekili Algan Hacaloğlu'nun teklifi. İkincisi AK Parti Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır'ın, Hacaloğlu'na destek veren çalışması. Üçüncüsü, TUSİAD'ın kamuoyuna açıkladığı mal bildirimini de kapsayan Siyasi Etik Raporu. Sonuncusu da Adalet Bakanlığı'nda yapılan hazırlıklar. Hepsinin ortak noktası, mal varlığı bildiriminde bulunmak zorunda olanların beyanlarının, Resmi Gazete veya internet sitelerinden yayınlanması...
Kimleri kapsayacak Ergin, kanunun bir çok kişiye mal beyanında bulunma zorunluluğu getirdiğini anımsattı. Bu kadar çok kişinin toplu olarak mal beyanlarının açıklanmasına gerek olup olmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi. Üzerinde durduğu formül ise şöyle dile getirdi: "Siyasileri kapsama alacağız. Ayrıca göstergesi 2600'den yukarıda olan kamu görevlileri diyebiliriz. Veya il müdürü ve üstünde görevde bulunan kamu görevlilerini açıklama kapsamına alabiliriz." Sadullah Ergin, mal varlığı bildiriminde bulunma zorunluluğu olan özerk kurum, vakıf, sendika, kooperatif, basın kuruluşlarının yöneticilerinin de açıklama kapsamına eklenmesi görüşünde.
Güvenlik sorunu AK Parti dahil bir çok kesimde tartışılan ise mal varlığını kamuoyuna açıklama zorunluluğunun hangi tarihten geçerli olacağı. Yani, açıklama geçmişte verilen mal varlığı belgeleri mi olacak, yoksa yeni bir beyan zorunluluğu getirilip, bunların açıklanması yönüne mi gidilecek. Hukuk tekniğinde olması gereken; kanunun yürürlüğe girişiyle verilecek yeni beyanlarının kamuoyuna açıklanması. Konunun uzmanlarından birinin dün belirttiği gibi, "çok dürüst bir kamu görevlisi, aile içi nedenler ve güvenlik sorunu gerekçesiyle" mal beyanının kamuoyuna açıklanmasını istemeyebilir. Mal varlığını açıklamak yerine, görevden ayrılmayı tercih edebilir. Kanun'un ilk yürürlüğe girdiği 1990 yılında da gerçekleşen bu tartışmaların, bugün de yaşanması kaçınılmaz görünüyor.
|