kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Artık dar kıyafetlerinizle vedalaşmanın zamanı geldi
Oğlum içimde beni dinliyor

Artık dar kıyafetlerinizle vedalaşmanın zamanı geldi

Jinemed Kadın Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, gebelik sürecinde anne ve bebeğinin yaşadığı değişimi adım adım yazdı. Hamileliğin yedinci haftasından sonra cenin artık bebeğe dönüşüyor. Onun rahatı için dar kıyafetlerden kurtulup, hamile gardırobunuzu hazırlayın

7. HAFTA
BEBEĞİNİZ FASULYE KADAR
Bebeğinizin boyu, bir fasulye tanesi kadar olur. Ve onun üzerindeki iki küçük noktacık da; gözleri... Hatta gözün ağ tabakası olan retina oluşmaya başlar. Biraz daha kenarda yer alan toplu iğne başından küçük çukurluklar da, kulaklar olarak gelişir. Bu organlar, hem denge hem de işitmede görev alır. İlkel bir ağız ve dil fark edilebilir. Yine bu haftada kol ve bacak tomurcukları oluşmaya başlar. İnce bir tabaka halinde deri belirir. Beyin üç ana kısma ayrılır. Tiroid bezi gelişimini sürdürür. Kan dolaşımı başlar. Doktorunuz bebeğinizin kalp atımını doppler ultrason ile size dinletebilir. Akciğer gelişimi devam eder. Safra kesesi, mide, bağırsaklar ve pankreas gelişimini sürdürür. Kol tomurcukları artık oldukça belirginleşir, buna karşılık bacak tomurcukları yeni oluşmaya başlar. Dışarıdan bakıldığında gebe olduğunuzu fark ettirecek hiçbir değişim yoktur. Bu dönemde 12 kilo alınabilir ya da verilebilir. Her iki durum da normaldir. Gebeliğin erken belirtileri yavaş yavaş azalmaya başlar, buna karşın bulantı ve kusmalar artabilir. Bu şikayetler özellikle sabah erken saatlerde daha fazla olur.

8. HAFTA
BURNUNUN UCU OLUŞUR, EL FALI BAKILIR
Gelişmekte olan bebeğinizde küçülen tek bölüm; alt kısımda kuyruğa benzeyen çıkıntıdır. Özellikle beyin ve kafası hızla büyümeye devam eder. Göz kapağı kıvrımları ayırt edilebilir. Alt çenesi belirginleşmeye başlar. Omurilik gelişimini sürdürür. Üst damağı farklılaşır. Burnunun ucu oluşur. Dişetlerinin altında dişler gelişimini başlatır. Yemek borusu ve nefes borusundan ayrılır. Kalp içindeki kapakçıklar fark edilmeye başlar. Akciğerler yemek borusunun iki yanında yer alır. Böbrek oluşmaya başlar. Kollar silindirik şekilde uzamaya başlarken, uçlarında da el ayaları belirmeye başlar. Kollar kıvrımlanır ve buradaki sinir iletimi başlar. Bu kıvrım gelecekte dirsekleri oluşturur. Gebelik öncesinde kapalı bir yumruk kadar olan rahminiz artık neredeyse portakal kadar oldu bile!.. Rahimdeki bu büyümeler, sizde zaman zaman hissedeceğiniz karın kramplarına neden olabilir. Bu arada kendinizi ergenlik döneminde gibi hissedebilirsiniz. Çünkü hormonal değişimlere bağlı olarak cilt değişiklikleri baş göstermeye başlar. Bunun tipik göstergesi olarak cilt yağlanır ve sivilceler oluşur. Psikolojik durumunuz da yavaş yavaş düzelmeye başlar ve gebelik kabullenilir.

9. HAFTA
ÇİŞİM GELDİ!
Kıkırdak ve kemik dokuları oluşmaya başlar. Beyin hâlâ en büyük organdır. Yutak belli olmaya başlar. Ağız boşluğu oluşumu görülebilir. Kulak kepçesi farklılaşır. Göz kapakları fark edilebilir. Burun delikleri belirir. Koku almaya yarayan sinir oluşur. Yemek borusu uzar ve kalpten çıkan kan, iki ayrı yönde pompalanmaya başlar. Meme uçları belirginleşir. İnce bağırsaklar uzar, böbrek oluşumu tamamlanır ve ilk kez idrar üretmeye başlar. İlkel cinsiyet hücreleri oluşur ve dış genital organların farklılaşması başlar. Ancak hâlâ bebeğin kız ya da erkek olduğu belli olmaz. El ve dirsekler belirginleşir. Bacaklarda sinir iletimi başlar. Bebek içinde yüzdüğü suyun içinde hafif hafif hareket etmeye başlar. Sizdeyse belirgin bir kilo artışı olmasa da memeler büyür, dolgunluk ve hassasiyet olur. Bu dönemde destekleyici sutyen giymeye başlamak gerekebilir. Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu yanma hissi olabilir. Bu dönemde günlük kalori gereksiniminiz, yaklaşık 300 kalori artar. Yeterli kalsiyumu alabilmek için bol bol süt içilmesi gerekir. Eğer süt içmeyi sevmiyorsanız; özel ilaçlar ya da süt ürünleri (yağsız peynir gibi) tüketebilirsiniz.

10. HAFTA
MELANKOLİK HAFTADASINIZ...
Kafa dik durumdadır ve iç kulakta dengeyi sağlayan kısımlar gelişir. Dudakların gelişimi tamamlanır. Gözler hâlâ kapalıdır. Kalp büyük ölçüde gelişimini tamamlar. Gövdenin dışında gelişmiş olan bağırsaklar, karın boşluğu içine doğru iyice hareket eder. Ayak parmak ve tırnakları belli olur. Kaslar güç kazanmaya başlar. Kız bebeklerde klitoris, erkek bebeklerde de penis gelişir. Hemen hemen bütün eklemler ve kasların oluşumu tamamlandığı için bebek artık su kesesi içinde hareket etmeye başlar. Ancak bu hareketler sizin bebeği hissetmeniz için yeterli olmaz. Bu dönemde anne adayının duygu durumunda dalgalanmalar çok sık görülür. Kendinizi melankolik, bazen de çok mutlu hissedebilirsiniz. Bu normal bir durumdur. Hem gelişen bebeğinizin dişleri hem de kendi diş etlerinizin sağlığı için yeteri kadar flor aldığınızdan emin olmalısınız. Kan hacminiz arttığı için cildinize yakın toplardamarlarda koyulaşmalar fark edebilirsiniz. Bu durum özellikle bacaklar ve memelerde belirgindir. Kilonuz da artık artmaya başlar. Artık bulantı ve kusmalarınızda da büyük ölçüde bir azalma başlar.

11. HAFTA
DÜŞÜĞE DİKKAT, KRİTİK DÖNEM BİTİYOR!
Bu hafta bebeğinizin boyu, yaklaşık 3 santimetre... Gebeliğin en kritik dönemi artık sona ermek üzere. Bu haftada bebeğin genetik yapısından kaynaklanan düşük riski vardır. Eğer bebek genetik olarak normalse büyümeye devam eder. Bu haftada beyin hızla büyümesini sürdürür. Gözler hâlâ kapalıdır ve göz kapaklarının altında iris tabakası olgunlaşmasına devam eder. Bu dönemde sizin rahminiz de bir greyfurt büyüklüğüne ulaşmıştır. Bulantılar azaldığından iştahınızda bir artış görülür. İlk 'trimester tarama testleri', üçlü test kadar gerçekçi sonuçlar vermeye başlar.

12. HAFTA
ANNE BEN GÜZEL MİYİM?
Bebeğin diş etlerinde 20 dişin de yerleri belli olur. Yüz insan görünümünü alır, ağız içinde ise üst damak birleşmeye başlar. Yüz derisi içinde kıl kökleri belirmeye başlar. Gırtlağındaki ses telleri oluşumunu tamamlar ve teorik olarak bebek ses çıkartabilir. Karın boşluğunda da bağırsaklar karın içine girer ve hareketleri başlar. Karaciğer safra salgılamaya başlar ve salgılanan safra kesesinde depolanır. Tiroid, ve pankreas gelişimini tamamlar. Pankreastan insülin salgılanır. Her iki cinste de dış genital organlar gelişimini tamamlar. Ancak kızlarda büyük ve küçük dudaklar, erkeklerde ise penis ve torbalar dikkatli gözlem ile ayırt edilebilir. Ellerde ve ayaklarda tırnaklar uzamaya başlar. Sinir sistemi biraz daha olgunlaşır ve refleksler gelişir. Bu dönemde cilt oldukça hassas olur. Kemiklerden bazıları sertleşmeye başlar. Artık bebek mesane üzerine çok fazla baskı yapmadığından sık idrar yapma isteği bir miktar azalır. Bu durum son 3 aya kadar bu şekilde devam eder. Düşük tehlikesi çok büyük ölçüde azalır.

13. HAFTA
CİNSİYETİ BELİRLENEBİLİR
Bebeğiniz daha fazla insana benzer. Gözler kafanın yan taraflarından ortaya doğru kaymaya başlar. Kulaklar normal pozisyonuna doğru hareketlenir. Dışarıdan bakıldığında bebeğin cinsiyeti kolaylıkla saptanabilir. Ancak ultrasonografide cinsiyet tespiti için henüz erkendir. Çok nadiren ve kaliteli cihazlarla, bu haftada da cinsiyet saptamak mümkün olabilir. Bebeğin boyu biraz daha uzar. Gebeliğin erken bulguları ve yarattığı şikayetler hemen hemen hiç kalmaz. Özellikle yüz ve boynunuzda lekelenmeler olabilir. Buna 'gebelik maskesi' denir. Geçicidir ve doğumdan sonra düzelir. Artık karnınız büyümeye başlar. Eskiden olan kıyafetler dar gelmeye başlayabilir. Gebe kıyafetleri satın almanın vakti gelmiştir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Bebeğiniz İçinizden Sizi Görüyor
 Beynin Minyatürü Ceviz Sağlık Veriyor
 Soğuk Hava Ağrılarınızı Çoğaltıyor
 Spor Yapmaya Ara Verin Topuklu Ayakkabılara Veda Edin
 Topuklu Ayakkabılar Nasıra Yol Açar
 Giderek Büyüyen Karnınız Cinsel Hayatınıza Engel Değil
 Artık Dar Kıyafetlerinizle Vedalaşmanın Zamanı Geldi
 İlk Aylarda İçinizde Fabrika Var
 'cinsiyetini Öğrenme Yeceğiz'
 Saman Nezlesi Hiç Seksi Değil!
 Suç Kesinlikle Genlerde Değil Toplumdadır
 Kapkaçcı California Sendromu!
 Bir Gün Aniden Katil Olabilirsiniz!
 İki Kişilik Yemek Yemeyin!
Kulin'e hizmet ödülü
Kulin'e hizmet ödülü
Ünlü yazar Ayşe Kulin'e, 'Antalya Aspendos Rotary Kulübü', 'Meslek...
Rakıya üçüncü albüm
Rakıya üçüncü albüm
Yeni Rakı, 'Dillerde eski bir şarkı kadehlerde Yeni Rakı' adlı 3'üncü...
Sosyetik modacının defile maratonu...
Sosyetik modacının defile maratonu...
Nedret Taciroğlu, Türkiye'deki ilk defilesini 7 Şubat'ta...
Kemerli burnumu hiç sorun etmedim
Kemerli burnumu hiç sorun etmedim
atv için çekilecek 'Kuşdili' adlı dizi ile oyunculuğa adım atmaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.