İşte Arınç'ın malvarlığı...
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, parti Grubu'nda malvarlığı ile ilgili sözleri, Meclis'i tek gündem maddesine kilitliyor. Grup toplantısından çıkan AK Parti milletvekilleri ile "Güvenli Tavuk ve Tavuk Ürünleri Resepsiyonu" için tören salonuna doğru yürürken sohbet ediyoruz. Hepsi aynı yaklaşımı sergiliyor. "Başbakan keşke malvarlığını açıklasaydı..." Resepsiyonda TBMM Başkanı Bülent Arınç da var. Danışma Kurulu dolayısıyla resepsiyondan erken ayrılırken yanına yaklaşıp sohbete başlıyoruz: "Malvarlığı tartışmalarını siz nasıl yorumluyorsunuz?" Atkısı ile uğraşırken, parmağıyla "Bir dakika" işareti yapıyor. Paltosunu giydikten sonra, elini önce pantolonunun arka cebi üzerinde dolaştırıyor. Aradığını bulamayanca, boşluğa düşmüş bir tavırla yan cebine sokuyor.
Yirmi beş lira... Parmaklarının arasında iç içe geçmiş biri 20, diğeri 5 olmak üzere, 25 YTL'yi çıkarıp bize doğru uzatıyor: "Hayrola Sayın Başkan, bu nedir" sorumuza ciddi bir tavırla şu karşılığı veriyor: "Malvarlığımı sordunuz; işte anında açıklıyorum. Bakın burada, fazla bir şey de değil." Milletvekillerinin, beklediği tavrı Arınç sergiliyor. Vermek istediği mesaj, söze gerek bırakmıyor. Danışmanı Kemal Öztürk'le birlikte gülerek yanımızdan ayrılıyor. Bu sırada karşılaştığımız Türk-İş Başkanı Salih Kılıç'ın yaklaşımı da milletvekillerinden farklı olmuyor: "Tartışmayı muhalefet değil, Maliye Bakanı başlattı. Başbakan da kanunun yasağını sıralamak yerine, keşke malvarlığını açıklasaydı. Bu tartışma burada bitmez, geçmişteki gibi sıkıntıya sokar..."
Çiller'in sözleri Sözünü ettiği, 1993 sonbaharında yaşanan ve bugünle bire bir örtüşen tartışma... DYP-SHP koalisyonu kurulduğunda, Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, kendisinin ve eşinin malvarlığını kamuoyuna açıklayıp diğer liderlere de aynı tavrı gösterme çağrısında bulunmuştu. Liderlerden yanıt gelmeyince, SHP Malatya Milletvekili Mustafa Yılmaz, Karayalçın'ın açıklaması doğrultusunda kanun teklifi vermişti. CHP milletvekili Adnan Keskin ve arkadaşları ise bu kanun teklifine önerge ile katkıda bulunarak, Meclis dışındaki siyasi parti liderlerinin de malvarlığının ortaya çıkarılması gerektiğini söylemişti. O dönemde ABD'deki gayrimenkullarını malvarlığı içinde göstermediği ortaya çıkan Başbakan Tansu Çiller de bunu fırsat bilip özetle şunları söylemişti: "Malvarlığımı kanunen açıklayamam. Yasayı değiştirelim, herkesin malvarlığı ortaya çıksın..." Sonuçta, tüm başbakanlar, siyasi parti liderleri, bakanlarla aile fertlerinin malvarlıkları da işin içine katılıp, Kanun teklifi sulandırılmıştı. Oluşturulan Malvarlığı Araştırma Komisyonu'nun görevi de önce ANAP ve DYP'nin karşılıklı liderlerini aklaması, ardından gelen seçim kararı ile son bulmuştu.
Gönüllülük esası SHP lideri Murat Karayalçın ile dün yaşanan gelişmeleri konuşurken, şunları söyledi: "Haklılığımız bugün de ortaya çıktı. O günkü gibi, bugün de sadece benim ve eşimin değil, SHP'nin tüm kurucu ve yöneticilerinin malvarlığı internet sitemizde yer alıyor..." Karayalçın'ın çağrısı 12 yıl önce Çiller'in, dün de Erdoğan'ın dile getirdiği, "Kamusal sorumluluğu olan herkesi, şeffaflaşma sürecine taşıyacak şekilde kanun değişikliği yapılması" yaklaşımının ötesinde. "Gönüllülük esası içinde isteyen herkesin, Kanuna sığınmadan malvarlığını kendileri gibi kamuoyunun bilgisine sunmasından" yana... Aynen Arınç'ın dün yaptığı gibi...
|