| |
Bursa dersleri
Beş kentin (Bursa, Antalya, Kayseri, Gaziantep, Konya) belediye başkanlarının Bursa'da bir araya geleceklerini yazmıştık (27 Ocak). Buluştular, 2 gün boyunca konuştular. Konuşmalar "iki bölüm." 1. Önceden belirledikleri konular. 2. Toplantı sırasında gündeme gelenler. Bugün yine "Bursa'daki Davos'tan" bahsedeceğiz.
5 belediye başkanı "şu görüşte" birleştiler: - Kent içi toplu taşımacılık sistemi çöktü. Mevcut sistemde "otobüs, minibüs, taksi" var. Ama kentlerin cadde ve sokakları artık "bu sistemi kaldırmıyor." Öyleyse önlem: Raylı sistem.
Bursa'da raylı sistemin "1. etabı" bitmiş. Konya'da "eski sistem" devrede. Kayseri "ihale aşamasında." Gaziantep ve Antalya'da ise "henüz bir şey yok." Yapılması gereken: - Dünyanın en iyi, en ucuz, en risksiz ve en şık raylı sistemini Türkiye'ye getirmek.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki: - Bizim ilk şehir planımız 1946'da yapılmış... O zaman araç sayısı bir elin parmakları kadar... Ya şimdi?.. 200 bine dayandı... Ama yolumuz, otoparkımız aynı oranda artmadı ki... Çare, raylı sistem.
Toplantıda konuşulan bir başka konu: Arıtma sistemleri ve katı atıklar problemi. 5 belediye başkanına göre "bu konu Türkiye için yaşamsal önemde."
Konu 3: "Belediye gelirleri." Bununla ilgili yasa tasarısı Meclis'te. Başkanların Bursa'da aldıkları karar: - TBMM'de müzakereler başlamadan önce bu tasarıyı inceleyelim... Görüşlerimizi Meclis'e bildirelim... Kanunun en iyi şekilde çıkmasına katkıda bulunalım. 5 belediye başkanı şu görüşte: - Artık Ankara'dan para isteme dönemi kapansın... Ankara bizim önümüzü açsın... Biz kendi kaynağımızı, kendimiz yaratalım.
Dün Mehmet Özhaseki'ye sorduk: - Başka neler konuştunuz? - Sizin sık sık vurguladığınız bir şeyi. - Neyi? - Suni gündemi. - Nasıl konuştunuz? - Sokaktaki vatandaşın gündemi ile, üst kesimin gündemi çok farklılaştı... Halkın gündemi ile siyasetçinin gündemi birbirinden ayrı... Bu hepimizi rahatsız ediyor... Toplumun talebi, gerçek gündemle ilgilenilmesi.
Toplantının "yazılı gündeminde" olmayan, ama uzun uzun konuşulan bir başka konu: - Yerel medya ile ilişkiler. Yerel medya "belediyelerle ilgili yayın yapıyor." Belediyelerin bu yayınlar karşısındaki "tavrı" ne olmalı? - Ne olmalı sayın Özhaseki?.. Toplantıda bu konuda hangi görüş ağırlık kazandı? - Yerel medya ile çatışmamak... Tekzip yollamamak... Diyalog kurmak... Eleştiriden yararlanmak... Gazeteciyi mahkemeye vermemek.
Bu belediye başkanları, bundan sonraki toplantılarını (mart sonunda) Antalya'da yapacaklar. Başbakan demiş ki: - Aranıza Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı'nı da alın.
"Bursa'daki Davos" önemliydi. Ama "kimse ilgilenmedi." Zira "yapay gündemler" öylesine ön planda ki.
|