kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gurmeler ne diyor?
Mutfağın asıl sahibi erkekler
Gurmeler ne diyor?

Gurmeler ne diyor?

Ali Esad Göksel
Erkeklerin pes ettiği yerde dayanan kadınlar gördüm

Bu meslek katı kuralları ve hiyerarşisi nedeniyle bugüne kadar sadece erkeklere açık gibi gözüküyordu. Ama son on-on beş yıldır bütün dünyada kadınlar da profesyonel anlamda bu mesleğe ilgi gösteriyorlar. Aşçılık hem fiziksel koşullar hem de spiritüel açıdan en zor mesleklerden biri. Bütün ruh dünyanızı alt üst edebilecek kadar bu işe teslim olmanız lazım. Genellikle ıslak, rutubetli, küçücük yerlerde saatlerce ayakta çalışmak, fevkalade sert hiyerarşik bir yapının içinde yer almak gerekiyor. Dolayısıyla bunu kaldırabilecek olana açık bu meslek. Genelleme yapıp kadınlar bu işi yapamaz demek çok yanlış, öyle kadınlar biliyorum ki erkeklerin pes edip hüngür hüngür ağladığı yerde dirençle asılmaya devam edebiliyorlar. Eğer Ramsay rating almak için ya da karısına kızıp söylemediyse bu çok vicdansızca bir söz.

Ahmet Örs
Aşçılık evde yemek yapmaya benzemez

Evlerimizde yemeği pişiren kadınlardır. En lezzetli yemekleri de hanımların elinden yeriz. Ama büyük profesyonel mutfaklarda çalışmak çok ağır bir iş temposu gerektirir, resmen cephede savaşmak gibidir. Kadınlar mı bu işi tercih etmeyip erkeklere bıraktılar, yoksa erkekler mi aralarına kadınları sokmadılar orasını bilmiyorum. Ama uzun yıllar bu sistem böyle süregeldi. Bugün kadınlar arasından çıkma çok usta profesyonel aşçılar var, özellikle Amerika'da. Ama büyük şefler statüsüne çıkmış kadınlara rastlayamıyoruz henüz. Olmaz mı? Olacaktır. Ama şunu bilmek lazım ki aşçılık evde ailesine yemek yapan kadının uğraşından çok daha farklı ve ağır bir meslektir. Ama kadınların yemek pişiremeyeceğini düşünmek bütün dünyada yemeği pişiren kadınlara karşı haksızlık olur.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Peynir şarabın tadını bozar mı?
 Fransız mutfağının bilgi hazinesi
 Türk turizminin genç delikanlısı 50 yaşında
 Avrupa Topluluğu'nun salyangozu hamburgere karşı
 Ayva tatlısının tam zamanı
 Soros'dan sonra meclis de zeytini keşfetti
 Mutfakları şenlendiren yemek kitapları
 Ziyafetin tadı ertesi gün çıkar
 Yemeklerin cilası pilav
 Fatih'in sevdiği karidesler
 İdeolojinin keskin kılıcı bilimin ışığını söndürdü
 Rejans'ın mutfak sırları kitap oldu
 Avrupa Topluluğu'nda yüz kızartıcı sokaklar
 Mondovino şarabın merkezine seyahat
 Bulgar şarapları patladı
 Mantar çiçek gibi toplanmaz
 Picasso Şile palamudunu sever miydi?
 Ekmek kokusuyla uyanmak
 Nerenin zeytinyağını kullanıyorsunuz?
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Salep içimizi ısıtıyor
Karlı günlerde sokaklarda...
Koç ölümünden sonrası için belgesel hazırlattı
Koç ölümünden sonrası için belgesel hazırlattı
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, hayatının belgesel filmini...
Atlı Köşk'te bir saraylı
Atlı Köşk'te bir saraylı
O, Türkiye ile Avrupa arasında her yıl yeni bir kültür köprüsü kuran...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.