kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Refik Durbas @ SABAH
 

Mutfağa ansiklopedi girdi

Charles Pierre Monselet, 1825-1888 yılları arasında Baudelaire'in dostu olarak hayat süren, özellikle Dumas, Banville, Gautier gibi ustaların katkıda bulunduğu "La Cuisiniere Poetique" (1859, Şair Aşçı) kitabıyla ünlü, 1958'de her pazar günü "gastronomik konular gazetesi" olarak adlandırılan "Gourmet"yi çıkaran bir şair ve yazar... Monselet, "gastronomi"yi "bütün şart ve yaşlarda tadılabilen haz sanatı" olarak tanımlıyor ki bu sözcük Joseph Berchoux'nun "Gastronomi ou L'Homme des champs a Table" (Gastronomi ya da Tarladan Sofraya İnsan) adlı yapıtıyla birlikte 1801 yılından itibaren dile yerleşecek ve 1835'te Fransız Akademisi "gastronomi" sözcüğünü sözlüğüne alarak resmen onaylayacaktır. Ülkemizde de son yıllarda "gastronomi" hayli revaçta. Gerek yerel, gerek çeşitli ülkelerin mutfaklarından derlenen yemek kitapları bir küçük kütüphane oluşturacak düzeye geldi. Bu yemekler ile ünlenen mekanlar oluşturuldu. Yemek tarifi ve sofra adabı üzerine kurslar pek revaç bulur oldu. Kimi üniversitelerimizde "gastronomi" bölümleri açıldı ve gençlerin yoğun bir ilgisi gözlenmekte. "Dünyanın en büyük mutfak ansiklopedisi" olarak tanımlanan Larousse Gastronomique (Larousse Mutfak Ansiklopedisi) Sofra A.Ş.'nin katkıları ve "Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'deki Fransa Büyükelçiliği'nin ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nin desteği" ile Oğlak Yayınları tarafından Türkçe'ye kazandırılmış bulunuyor. Yazının girişindeki bilgileri de işte bu ansiklopediden derlemeye çalıştım. Geçen çarşamba akşamı İstanbul'daki Fransız Sarayı'nda (Palais de France) verilen bir resepsiyonla "Larousse Gastronomique"in Türkçe baskısının tanıtımı yapıldı. Resepsiyonda Fransa Büyükelçisi Paul Poudade'ın ardından konuşan Larousse kitaplarının genel editörü Carola Strang, "Larousse Gastronomique" in, yemek kültürünün ne kadar önemli bir kitabı olduğunu ve bunun Türkçe'de yayımlanmasından duyduğu heyecanı dile getirdi; Oğlak Kitaplar Genel Yönetmeni Senay Haznedaroğlu da iki yıl süren yoğun bir çalışma sonunda tamamlanan kitabın serüvenini özetledi. "Önsöz"den aktaracağım şu cümle, ansiklopedinin genel yapısının özeti niyetine okunabilir: "Larousse Gastronomique hem geçmişe bakan hem de geleceğe açılım sağlayan yapısıyla bir çifte yönelimi yansıtmaktadır. Aykırı ve geçici modalardan uzak durmakta, yaratıcılığı frenleyen katılıktan kaçınmakta, ama bir yandan da onu başvuru kitabı haline getiren kesinlik ve gerçekliklerin peşinde koşmaktadır." Bu gerçeklik arayışında aşçıları, yazarları ve gastronomları bir araya getiren Joel Robuchon'un başkanlık ettiği "Gastronomi Komitesi", şu mutevazı iddiada da bulunuyor: "Larousse Gastronomique" üç bin tarifiyle farklı akımların hepsini ele alıyor; dört bini aşan ansiklopedi maddesiyle mutfak ve gastronomi dünyasını tanımlıyor. Ansiklopedinin yayın yönetmeni Raşit Çavaş'ın da altını çizdiği gibi, gerçekten de dünya mönülerinde görülen önemli yemek ve yiyecek adlarını, terim ve kavramları ile bunların tariflerini içeren temel bir kaynağa kavuşmuş bulunuyor mutfaklarımız artık. "Rakısever"ler adına bir itirazım olabilir: "Rakı" mesela, bir maddede (sayfa 866), bir paragraf içinde yer alırken, "şarap" hacimli bir kitabın konusu olacak derinlikte... Fransız kökenli bir çalışmada da bunu çok görmemek gerek...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Mutfağa ansiklopedi girdi   / 22-01-2006
 Belleğinin kapısı her zaman açık   / 15-01-2006
 Herkesin içinde bir aymazoğlu   / 08-01-2006
 Yeni yıla alfabe   / 01-01-2006
 Siena ve Ülkerspor kültür maçı   / 25-12-2005
 Gönülden düşen şiir   / 18-12-2005
 Kars'tan, Picasso'dan Blues'dan üç fotoğraf...   / 27-11-2005
 Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde   / 20-11-2005
 Farkında mıydık Sulhi Dölek'in?   / 13-11-2005
 Camaltında devr-i alem   / 30-10-2005
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Salep içimizi ısıtıyor
Karlı günlerde sokaklarda...
Koç ölümünden sonrası için belgesel hazırlattı
Koç ölümünden sonrası için belgesel hazırlattı
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, hayatının belgesel filmini...
Atlı Köşk'te bir saraylı
Atlı Köşk'te bir saraylı
O, Türkiye ile Avrupa arasında her yıl yeni bir kültür köprüsü kuran...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.