Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Koyun eti külbastısı 4-6 kişilik * 1 kg. kemiksiz fileto şeklinde kesilmiş koyun eti * 8-10 diş sarımsak * 3 kahve fincanı sirke * 60 gr. tereyağı * 1 su bardağı et suyu * 1/2 çorba kaşığı toz karanfil * 1/2 tatlı kaşığı kimyon * 1/2 tatlı kaşığı tarçın * 3-4 tane damlasakızı * 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber Fileto doğranmış etleri tuzlayın, kömürde ya da fırın ızgarasında pişirin. Pişirirken kurumaması için bir fırçayla her iki tarafa da erimiş tereyağı sürün. Sakızı havanda dövün, sarmısakları ayıklayın. Etleri fazla derin olmayan bir tencere veya tepsiye dizin. Üzerine sarmısakları, sirkeyi ve et suyunu dökün. Dövülmüş sakızı, kimyonu, karanfili, tuz ve karabiberi ekleyin ve yumuşacık oluncaya kadar orta ateşte yaklaşık 40 dakika pişirin. Külbastınız hazır olduğunda tencerede az bir sos kalmış olmalı. Fazla suyu varsa kuvvetli ateşte çektirin veya ateşten almadan önce, 1 tatlı kaşığı nişastayı yemek suyunda ezip ekleyin.
Susamlı halka 4-6 kişilik * 1 su bardağı eritilmiş, soğutulmuş margarin * 2 çorba kaşığı sıvıyağ * 1 kahve fincanı su * Aldığı kadar un * Susam, tuz Hamur yoğurma kabına yağı, suyu ve tuzu koyduktan sonra, yavaş yavaş unu ilave edin. Hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar un eklemeye devam edin. Hamuru 1 saat yoğurun veya robotta 18 dakika çırpın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, iki avucunuz arasında işaret parmağı genişliğinde çubuklar yapın. İki ucu birleştirip halka şekli verin. Susama batırıp, önceden ısıtılmış (120 derece) ılık fırında 15 dakika pişirip, fırın kapağını açın. Üzerine yağlı kağıt veya alüminyum folyo koyup, 10 dakika daha pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın.
Ekşili pancar çorbası 6-8 kişilik * 2 adet soğan * 1 kahve fincanı sıvıyağ * 1 çorba kaşığı salça * 1 demet pancarın sap kısımları * 2 çorba kaşığı un * 8-10 bardak su 1 su bardağı haşlanmış nohut * Yeteri kadar tuz, karabiber * 1 çorba kaşığı fesleğen * 1 çorba kaşığı koruk ekşisi veya limon suyu Soğanları küp küp doğrayıp, tencereye alın. Yağ ve salçayı ekleyip, soğanlar pembeleşene dek soteleyin. Ardından pancar saplarını ince ince kıyıp, tencereye aktarın. Suyunu çekene dek kavurun. Hemen suyunu ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca nohutları, tuz, karabiber ve koruk ekşisini ekleyip, 10 dakika daha kaynatın. Ocaktan alınca fesleğen serperek, servis yapın.
|