|
 |
 |
 |
Baykal: Askerlik şerefli ama buna hazırlanmalıyız
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararı zorunlu askerlik uygulaması yerine profesyonel ordu ve askerliğe alternatif sosyal hizmet görevi tartışmalarını tırmandırdı. SABAH'ın sorularını yanıtlayan siyasetçiler, şu görüşleri ortaya koydular:
* CHP lideri Deniz Baykal: Dünya değişiyor, anlayışlar değişiyor. Bunları içimize sindirerek kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Bazı ülkelerde insanlar dini inançları gereği askerliği kabul etmiyorlar. Bu ülkelerde bunun yolu bulunmuş. Askerlik bizim için en şerefli görev, eşitliğin sağlandığı bir görev. Ancak AİHM vicdani retçiliğe onay verdi. Bundan sonra karşılaşacağımız sorunlardan birisi. Yavaş yavaş gündeme gelebileceğini kamuoyu da kabul etmeli.
* Mehmet Dülger (Dışişleri Komisyonu Başkanı): Çok Avrupai bir şey. Önce halkın vicdanına oturması lazım. Bizim halkımız böyle bir durum karşısında, askerlikten kaçıyor, der. Bunlar Avrupa'ya geç geldi. Örneğin, İsviçre'de, askerlik yapmak istemeyen devletin kendisine göstereceği görevi yerine getiriyor. Türkiye de böyle bir sisteme gidebilir. Askerlik yapmak istemeyen zorunlu kamu görevi yaptırılabilir.
* Aydın Dumanoğlu (TBMM AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı): Her ülkenin kendine mahsus askeri yöntemleri var. Bazı ülkeler ada halinde, sınır yok. Bazı ülkelerin de komşuları ile bir sorunu yok. Türkiye'nin sistemi, yaşam koşulları aynı değil. Türkiye'deki bu durum ile ilgili söz hakkı olmaması lazım. Türkiye'de böyle bir sistemin uygulanmaması lazım.
* Yüksel Çavuşoğlu (Milli Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı): Türkiye şu anda hazır değil. Bazı şeylerin ele alınması ve düşünülmesi gerekir. Bazı şeyler, bazı değerlere zarar vermeden modern dünyaya uyum sağlamalı. Tartışılmaya başlanması bir adımdır. Parlamenter olarak biz de üstümüze düşeni yapacağız. Vatandaşın lehine olan, doğru olan hizmetler mutlak suretle ele alınmadır.
ANKARA
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|