|
|
|
|
|
|
Talat: İngiltere'nin Kıbrıs sorunundaki sorumluluğunu ortaya konuldu
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'la yaptığı görüşmede, ''garantör İngiltere'nin Kıbrıs sorunundaki sorumluluğunun ortaya konulduğunu'' söyledi.
Talat, makamında basın toplantısı düzenleyerek, Straw'la yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi. Straw'la son derece yararlı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Talat, ''Özellikle son günlerde yapılan tartışmalar ve garantör İngiltere'nin Kıbrıs konusundaki sorumluluğu net bir şekilde ortaya kondu'' dedi. Rum tarafının yoğun tepkilerine karşılık, İngiltere Dışişleri Bakanı Straw'un kendisiyle Cumhurbaşkanlığı'nda görüşmesini, konuk bakanın ''Kıbrıs Türk halkına ve halkın seçtiği makama saygısı'' olarak gördüklerini ifade eden Talat, Straw'a
ve İngiltere hükümetine teşekkür etti. Talat, şöyle konuştu: ''Bizi makamımızda ziyaret etmekle, bizi yükselttikleri iddiası kesinlikle söz konusu değildir. Çünkü biz nerede olduğumuzu zaten biliyoruz, buna ihtiyacımız yoktur. Biz halkımızın helal oylarıyla seçildik, dolayısıyla da halkımızı temsil ediyoruz. Bunun başkaları tarafından tescil edilmesi veya ortadan kaldırılması mümkün değildir, bu nedenle Straw'un ziyaretinden böyle bir sonuç çıkarmıyoruz. Ancak Sayın Straw'un ziyaretinden Kıbrıs Türk halkına saygı duyduğu sonucunu çıkarıyoruz. Garantör bir ülkenin de böyle davranması gerektiğine inanıyoruz.'' İngiltere'nin garantör ülke olarak diğer AB üyelerine göre sorumluluklarının daha özel ve farklı olduğunu ifade eden Talat, Kıbrıs Türk tarafı olarak çözüm ve adanın yeniden birleştirilmesine bağlı olduklarını, bu bağlılığı yeniden teyit ettiklerini kaydetti. Türkiye'nin dün açıkladığı Kıbrıs eylem planını güçlü bir şekilde desteklediklerini Straw'a da aktardığını belirten Talat, AB'nin Türkiye'den Gümrük Birliği'ni genişletmesiyle ilgili taleplerinin ve Kıbrıs'ın AB'ye katılım anlaşmasının ek 10. protokolünün öngörülerinin, Türkiye'nin ortaya koyduğu önerilerin haklılığını, doğruluğunu ve ciddi bir tıkanıklıktan çıkma yolu öngördüğünü kanıtladığını söyledi.
''TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİYLE YAKINDAN İLGİLİ''
Talat, Türkiye'nin açıkladığı eylem planının ve son günlerdeki diplomatik atağın Türkiye'nin AB süreciye bağlantılı olduğu yönündeki görüşlere katılıp katılmadığı şeklindeki bir soruya karşılık, şunları söyledi: ''Kıbrıs sorununda yaşanan tıkanıklığın, ancak Türkiye'nin AB süreci sayesinde bir hareketlenmeyle yeni bir noktaya taşınabileceğini birçok kez benim ağzımdan duydunuz. Doğrudur, bütün gelişmeler, Türkiye'nin AB süreciyle ilgilidir, bundan doğal da bir şey yoktur. Çünkü belli ki, iki tarafın bir tanesi kesinlikle çözüm istemiyor, siyasi eşitliğe dayalı bir güç paylaşımı istemiyor. Dolayısıyla bu tarafı hareketlendirebilecek ve ikna edebilecek olan en büyük güç uluslararası toplumdur. Uluslararası toplum da harekete geçiyor. Niçin harekete geçiyor? Çünkü eğer Kıbrıs'taki bu tıkanıklık devam ederse Türkiye'nin AB sürecinde çok ciddi gerginlikler yaşanacak. O yüzden Türkiye'nin AB süreciyle çok yakından ilgilidir. KKTC'de bu gerçeği bilerek, bu sürecin Kıbrıs sorununun çözümüne yol açması için hem gayret edeceğiz, hem politikalar yürüteceğiz.''
Kıbrıs'ta tıkanıklığın nedeninin Türkiye değil, Kıbrıs sorununu devam ettiren Rum tarafı olduğunu belirten Talat, Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün kaynağının Rum tarafı olduğunu, tıkanıklığın açılması için uluslararası topluma önemli görev düştüğünü kaydetti. Talat, Straw'un ziyaretinin sonuç alıcı bir müzakere sürecine yardımcı olmasını temenni ederek, Kıbrıs Türk tarafı olarak buna hazır olduklarını söyledi. Talat, Türk tarafının önerilerinin ilk adım olarak bir paket şeklinde ortaya konulduğunu, bu doğrultuda açılımlarına devam edeceklerini belirtti. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, görüşmede Straw'un, kendisi ile İngiltere Başbakanı Tony Blair arasında bir görüşme yapılması üzerinde çalışıldığı bilgisini verdiğini, ancak tarih belirtmediğini de açıkladı. Straw'un, 2006 yılının Kıbrıs'ta çözüm yılı olmasını ümit ettiğini ve İngiltere'nin bu doğrultuda çalışacağını belirttiğini aktaran Talat, kendilerinin de bu yılın çözüm yılı olmasını istediklerini belirtti.
Bir soru üzerine, Straw'un ziyareti ile dün açıklanan Kıbrıs eylem planının zamanlamasının, bildiği kadarıyla tesadüf olduğunu ifade eden Talat, Kıbrıs Rum tarafının öneriyle ilgili aceleci tepkisinin doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etti.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|