3 Ekim'de AB müzakerelerine başlayan Türkiye her alanda entegrasyon için ilerlerken Bilgi Toplumu Sıralaması'nda sınıfta kaldı. Bırakın AB ülkelerini birçok Asya ülkesinin de gerisindeyiz.
Bilgi Toplumu Sıralamasında 50'inci sırada yer alan Türkiye, Avrupa hedefine çok uzak. IDC tarafından yapılan Telekom, internet erişimi, bilgisayar kullanımı ve sosyal yapının incelendiği Bilgi Toplumu Sıralaması'nda Türkiye, AB ülkeleri ve aday ülkelerinin tümünün gerisinde yer alıyor. Türkiye e-devlet projesini ihale ederken, internet kullanımını teşvik edecek ve toplumun her kesimince kullanmasını sağlayacak kampanyalar oldukça yetersiz. Bilişim endüstrisi şirketleri her şeyi daha fazla tüketim için planlıyor. İhtiyacımız olmamasına rağmen bilgisayar veya cep telefonunda kullanmadığımız pek çok özelliğe para ödüyoruz. Tıpkı 15 programlı çamaşır makinesinde sadece 3 programı kullanmak gibi. İşte bu nedenle özellikle bilgisayar ve internet kullanımının düşük olduğu ülkelerde ihtiyaca göre bilgisayar kavramı gelişti. Bunun ilk örneğini Hintliler Simputer projesiyle ortaya koydu. Daha sonra Amerikalı Nobel ödüllü profesör Nicholas Negroponte, 100 doların altında dizüstü bilgisayar projesiyle devamını getirdi.
HİNTLİLER ÇÖZÜM ARIYOR 200 dolar civarına satılan ve Hinli firmalar tarafından üretilen Simputer, çiftçilerin üretimle ilgili günlük bilgileri almasını sağlıyor. İnternete bağlanabilen bu basit el bilgisayarının tuş takımı yok. Bilgisayar ekrana yazarak kullanılıyor. Lisans ücretlerinden kurtulmak ve gelişmeye açık bir platform olduğu için Linux işletim sistemi tercih edilmiş. Elektrik üzerinden İnternet erişimi de Hindistan'da kullanılan alternatif erişim hizmetleri arasında.