|
|
|
|
|
|
Ulusoy kazandı TBMM karıştı
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığına seçilmesi TBMM'de büyük yankı buldu. CHP ve ANAVATAN partililer Bakan Şahin'i seçimlerden sonra mecliste yaptığı konuşma nedeniyle eleştirdi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Futbol Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu'nda bugün yapılan başkanlık seçimi gündeme geldi.
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında saat 15.00'de toplandı. Yakut, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline söz verdi.
Özerk kurumlarla ilgili olarak gündem dışı söz alan CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek,
hükümetin, bütün gayret ve tehditlerine rağmen futbol federasyonu seçimlerinde başarısız olduğunu öne sürdü.
Türkiye Futbol Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu öncesinde yaşanan sürecin, hükümetin, futbola hakim olma, özerk futbol federasyonu yerine güdümlü futbol federasyonu yönetimi belirleme arayışını açıkça ortaya koyduğunu ileri süren Şimşek, ''Bu süreç, futbola hizmet etme süreci değil, futbola hükmetme sürecidir. İsteğiniz budur'' dedi.
Federasyon Başkanlığı'na yeniden seçilen Haluk Ulusoy'un aday olduğunu açıklamasından sonra, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in yaptığı açıklamaları eleştiren Şimşek, şöyle konuştu:
''Sayın Bakan, eğer sözünün arkasındaysa, 'aklanmadan aday olmama'sözünü, önce Sayın Başbakan'a, sonra kabinedeki arkadaşlarına, sonra partisine mensup milletvekillerine söyleyecek, ondan sonra Haluk Ulusoy'dan böyle bir şey isteme hakkına sahip olacak. Eğer Başbakan'a söyleyemiyor da futbol federasyonu başkan adayına söylüyorsa, burada bir çifte standart söz konusu. Başbakanlık, Futbol Federasyonu Başkanlığı görevinden daha mı az önemli?''
Şimşek, Şahin'e, futbol federasyonu seçimlerindeki sonuçtan sonra istifa etmeyi düşünüp düşünmediğini sordu.
'HEM DAVACI HEM DAVALI OLACAK'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, CHP'li Şimşek'in eleştirilerini yanıtlarken, Türkiye'de mali ve idari özerkliğe sahip 16 federasyon bulunduğunu söyledi.
Haluk Ulusoy hakkında bakanlığına 2005 yılının Ekim ayında intikaleden 2 müfettiş raporundan sonra, bu kişinin aday olmaması gerektiğiniifade ettiğini belirten Şahin, davranışının eleştirilmek yerine takdiredilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Şahin, ''Elimde bulunan imkanları kendi şirketlerime aktarmadım ki istifa edeyim. Temiz futbol, temiz spor için davranışta bulundum. Pişman değilim'' dedi.
Başbakanlık Teftiş Kurulu raporundaki iddialarla ilgili olarak 30'a yakın dava açıldığını, bunların bir kısmında Ulusoy'un davalı olduğunu anlatan Şahin, Ulusoy'un, Futbol Federasyonu Başkanlığı'na geldiğinde ''hem davacı hem davalı'' olacağını kaydetti.
'GÖREVDEN ALMA YETKİM YOK'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, Türkiye Futbol Federasyonu Yasası'nın 31. maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak, Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan Haluk Ulusoy'un durumuna ilişkin mütalaa isteyeceğini belirtti. Ulusoy'u görevden alma yetkisinin olmadığını ifade eden Şahin, ''Müfettişler ne mütalaa verecek idiyseler, o mütalaayı isteyeceğim. O mütalaa geldikten sonra,gereğini yapacağım. Genel Kurul'u olağanüstü kongreye davet edeceğim. 'Görevde kalmasında sakınca vardır' şeklinde bir mütalaa geldiğinde, Futbol Federasyonu Genel Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağıracağım''diye konuştu.
Bakan Şahin, ''Bunu temiz spor, temiz toplum adına yapmak durumundayım. Söylediklerimden, yaptıklarımdan asla pişman değilim. Yapılması gerekeni yaptığıma inanıyorum. Burada eleştirilecek değil, takdir edilecek durum olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.
Genel Kurul'da Bartın Milletvekili Mehmet Asım Kulak, gündem dışı yaptığı konuşmada, Bartın'ın sorunlarını dile getirirken, AK Parti Erzurum Milletvekili Mücahit Daloğlu da Misak-ı Milli'nin kabulünün 86. yıldönümü dolayısıyla bir konuşma yaptı.
'ADAM BİLEĞİNİN HAKKIYLA GELDİ'
Genel Kurul'da daha sonra, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün yasama dokunulmazlığıyla ilgili dosyanın gündemin ön sıralarına alınmasına ilişkin CHP'nin grup önerisi görüşüldü.
Önerinin aleyhinde söz alan ANAVATAN Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, Haluk Ulusoy ile ilgili müfettiş raporlarının gündeme getirilmesini eleştirdi. Sarıbaş, ''Sayın Bakanın çalıştığı bir sürü bürokrat hakkında müfettiş raporları var. Niye gereğini yapmadınız? Siz dokunulmazlıkların arkasına sığınacaksınız, sonra federasyon başkanı hakkında 'müfettiş raporu var' diyeceksiniz. Adam bileğinin hakkıyla, eze eze geldi. Adamı kutluyorum'' dedi.
CHP Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu da partisinin grup önerisi lehinde yaptığı konuşmada, milletvekillerinin ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerinde yargılanabilmelerini düzenleyen Anayasa'nın 83. maddesindeki hükmün, yeni Türk Ceza Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra boşlukta kaldığını ve uygulama imkanının ortadan kalktığını öne sürerek, bu konuda anayasa değişikliği yapılmasının gerekli olduğunu kaydetti.
CHP'nin grup önerisinin reddedilmesinin ardından kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı okulların Milli Eğitim Bakanlığı'na devrini öngören yasa tasarısının maddeleri üzerindeki görüşmelere başlandı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|