kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tantuniye de standart geliyor

Mersinli tantuniciler, Adana kebabında olduğu gibi yöresel yemeklerinin de marka tescilinin yapılması için çalışma başlattı.

Mersin Lokantacılar Odası Başkanı Hacı Özkan, tantuni salonları sayısının her geçen gün artığını, tantuninin işin ehli olmayan kişiler tarafından yapılması nedeniyle geleneksel lezzetinden uzaklaşmaya başladığını söyledi.

Kentte kayıtlı tantuni salonu sayısının 300 olduğunu, 200 civarında da kayıtsız tantuni salonu bulunduğunu belirten Özkan, ''Bilen de bilmeyen de tantunicilik yapıyor. Mersin'e özgü,
Mersin kültürünün bir parçası olan tantuninin, işin ehli olmayan kişilerce yapılmasını engellemeliyiz'' dedi.

Oda olarak tantuniye gramaj ve fiyat standardı getirdiklerini ifade eden Özkan, geleneksel lezzetin korunması için de Adana kebabında olduğu gibi standart getirilmesi ve tescil belgesi alınması gerektiğini kaydetti.

Bazı büyük kentlerde ''Mersin Tantunisi'' adı altında satılan yemeğin, gerçek tantuni ile alakasının bulunmadığını iddia eden Özkan,şöyle konuştu:

''En büyük denetleyici, tüketicinin kendisidir. Aslında tantuni dışardan göründüğü kadar basit bir iş değildir. Usta işin ehli değilse, tüketici tantuninin tadına varamaz. Mesela yağın kıvamı iyi ayarlanmazsa, tantuninin tadı kaçtığı gibi, tüketicinin sindirim sistemini de bozar. Tantuniye mutlaka standart getirmeliyiz. Bu yolda çalışıyoruz. Kentimize özgü bu yemeğin, işin ehli olmayan kişilerin elinde unutulup gitmesini istemiyoruz.''

İYİ TANTUNİ NASIL OLMALI?

Tantuniyi Mersin'e 19. yüzyılda çalışmaya gelen Arap işçilerin getirdiğini belirten Hacı Özkan, tantuninin et seçiminden ekmek seçimine kadar birçok lezzet standardı olduğunu söyledi. Özkan, şöyle devam etti: ''Tantuni için mutlaka tosun eti kullanılmalı, tosunun budu veya biftek kısmı tercih edilmeli. Normal yağlı et tantuni, yağsız et biftek yapılır. Tantuninin ana malzemesi olan tosun etinin bıçakla ve kuşbaşı etin dörtte bir oranında doğranması şart. Kıymadan, ciğerden
ya da tavuk derisinden tantuni olmaz. Etin pişirileceği tavaya dökülecek su, yağ ve baharat kıvamında ayarlanmalı. Tadına ulaşabilmek için pişmiş etin en az 60 gram olması gerekiyor. Somun, açık ve lavaş ekmek arasına yapılan tantuniye domates, yeşillik, soğan ve baharat konulmalı. Etin ekmek arasında donmasına neden olacak yağ kesinlikle kullanılmamalı. Ayrıca tantuninin yanında şalgam veya ayran tercih edilmeli.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Turkcell kullanım ücretlerine zam yaptı
 Borsa % 2.40 artışla 43 bin 645 puandan kapandı
 Ekmeğe zam
 Koç'tan TÜPRAŞ için kredi sözleşmesi
 Moody's' Garanti'nin notunu arttırdı
 "Ödeme yapılmazsa Irak'a sevkiyatı durduracağız"
 Babacan: Türkiye eski günlere asla dönmeyecek
 "Türkiye'yi santim santim arayacağız"
 TOKİ nakite sıkıştı
 Dizel araç sahipleri dikkat!
 Lojman kiralarına zam
 Güler ile Uzan'dan ÇEAŞ zirvesi
 Yavru Vatan'ın emlak kralı 'Star'a talip oldu
 İyi yönetilirse 6 yılda parasını öder
 Asya'daki skandal üç günde iki İMKB yuttu
 Telekom'da kaçış başladı
 'Umman'da küçük adım atmak yeterli'
 Emeklilere müjde Yargıtay'dan geldi
 Kart borcunu geciktirme oranı AB'nin çok altında
 Borsa global dalgalanma ile 42 bin 622'ye geriledi
 'Petrol gelirlerimizi bankalardan çekeriz'
 Yasa gecikince, maaş bordroları hazırlanamadı
 'Karma şirketler kurmalıyız'
 "Kent, kendini kanıtlarsa Cola'nın CEO'su da olur"
 Tat Konserve borçlarını yapılandıracak
 Motorine 4 kuruş zam
MELİHA OKUR
Danış gidiyor koltuğunu Erkut'a bırakıyor
Tüpraş'ta yeni...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsa dışarıyla yatıp kalkıyor bononun ipi şimdilik...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Çağrı muafiyeti Arcelor'a değil Ataer'e verildi
2005'in...
Sevgi zaten yaşamıyordu
Kuş gribi şüphesiyle Muş'tan Erzurum'a gönderilen 11 yaşındaki Sevgi...
Danimarka ordusunda bir Türk
Danimarka'daki askeri okulda eğitim gören Figen Çayan'ın kendine...
Zehir evlerine şok operasyon
Zehir evlerine şok operasyon
İstanbul Esenler'de, imal ettikleri uyuşturucuları küçük çocuklarına...
Karakoç nasıl 'Turki' oldu?
Karakoç nasıl 'Turki' oldu?
İspanya'da El Kaide örgütünün lideri olarak yakalanan 'Turki İsmail'...
IMKB
E: 43.645 D:% 2,40
DOLAR
S: 1,338 D:% -0,037
EURO
S: 1,615 D:% -0,340
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu