kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tekrarlayan düşük riskini üç kat azaltabilirsiniz
Sadece riskli hastalıklar için PGT yapılıyor
'Kimlere uygulanıyor?
PGT'nin yararları nelerdir?

Tekrarlayan düşük riskini üç kat azaltabilirsiniz

Kadınlar 35 yaş üstünde hamile kalsalar bile yüzde 30'u düşük yapar. 30 yaş altındaki kadınlarda anöploidi gibi kromozomal sorunları olan bebek doğurma riski binde bir, 30-35 arası kadınlarda 350 doğumda birdir. PGT'nin amacı; transfer için normal embriyoları seçerek daha fazla gebelik, daha az düşük ve daha az anormal bebek doğumunu sağlamaktır

Amerikan Hastanesi Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Sorumlusu Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Nesrin Erçelen, PGT adı verilen genetik ayıklama yöntemiyle hamilelikte düşük riskinin nasıl azaltıldığına dair soruları yanıtladı.

Neden 35 yaşın üzerindeki kadınlara hamile kalmadan PGT öneriliyor?
Kadının yaşı ilerledikçe gebe kalma şansı azalıyor. Bunun nedeni; yumurtalar hâlâ vücutta olmasına rağmen içlerindeki kromozomlarda oluşan anormalliklerdir. Bu anormallikler, 35 yaştan sonra daha sık görülüyor. Kromozomlara ait bozukluklardan en sık görüleni tıp dilinde 'anöploidi' denen durumdur. Bu durumda kromozomlardan ya bir tanesi eksik ya da fazladır. Yumurta döllendikten iki gün sonra içindeki hücrelerden bir tanesi alınarak, genetik test yapılabilir. Buna 'embriyo biyopsisi' denir ve embriyonun gelişimini etkilemez. Böylece sağlıklı olmayan embriyolar ayrılarak, sadece sağlıklı olanlar transfer edilebilir. Özellikle down sendromu (mongolizm) olmak üzere birçok kromozom kaynaklı sorunu olan bebeklerden kaçınılmış olur. Ayrıca anormal kromozomlu bebeklerden kaynaklanan düşük ve ölü doğum riskleri de azaltılır.

ERKEĞE DE UYGULANIYOR
PGT düşük riskini ne kadar azaltıyor?
Yenidoğan bebeklerde anöploidi sıklığı oldukça azdır. Çünkü anormal gebelikler çoğunlukla düşükle sonuçlanmıştır. Embriyolarda düşük oranı 35-39 yaş arası kadınlarda yüzde 17, 40 yaş üstü kadınlarda ise yüzde 40'tır. Bu embriyolar transfer edilecek olursa gebelik oluşmayacaktır. Kırk yaş üstü kadınlarda doğal ya da yardımlı olarak gebelik oranının neden düşük olduğu böylece izah edilmiştir. 35 yaş üstü kadınlar gebe kalsalar bile yüzde 30'u düşük yapar. 30 yaş altındaki kadınlarda anöploidi gibi kromozomal sorunları olan bebek doğurma riski binde bir, 30-35 arası kadınlarda 350 doğumda 1'dir. Yaş ilerledikçe artar ve 35-40 arasında her 100 doğumda birinde yüzde 1'e, 40 yaş üzerinde ise 25'te 1'e ulaşır. PGT'nin amacı; transfer için normal embriyoları seçerek daha fazla gebelik, daha az düşük ve daha az anormal bebek doğumunu
sağlamaktır.

Erkeğe bağlı sorunlarda da PGT işe yarıyor mu?
PGT, ileri yaşın yanı sıra tekrarlayan düşük problemi ile karşı karşıya olan, iki ya da daha fazla tüp bebek denemesi olup da gebe kalamayan hastalarla, menide hiç spermi olmayan erkek vakalarda uygulanabilir. Bu implantasyon oranında kayda değer bir artışa neden olduğu gibi düşük yapma riskini de önemli ölçüde azaltmaktadır. Gerçekten de normal gebelikte kromozomal bozukluklar nedeniyle yüzde 23'lere kadar varabilen düşük oranı, PGT işleminden sonra yüzde 9'lara kadar düşebilmektedir. Bütün bu yararlarının yanı sıra bu tekniğin uygulanacağı vakaların son derece özenle seçilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, PGT embriyodan biyopsi yöntemiyle bir hücrenin alınmasını gerektiren ve potansiyel olarak embriyoya zarar verebilecek bir işlem olup yaklaşık yüzde 10 olarak belirlenen bir hata payına da sahiptir. Dolayısıyla gereksiz uygulanan vakalarda yarardan çok zarara neden olduğu düşünülmektedir. Ayrıca anne rahmine transfer edilmesi düşünülen embriyo sayısından daha az sayıda embriyo elde edilen vakalarda kesinlikle uygulanmamalıdır.

Bir kişi kaç kez PGT deneyebilir?
Yapılan PGT'de sağlıklı ve transfer için uygun embriyo bulunamayabilir ya da transfer yapılabilmiş olmasına rağmen gebelik meydana gelmeyebilir. Bu durumda, çiftin tekrar PGT denemesinde sakınca olmaz. Ancak, tüp bebek kliniği tarafından yumurta rezervi düşük ya da embriyo kalitesi kötü hastalarda PGT yapılması uygun görülmeyebilir.

YANLIŞLIK İHTİMALİ YÜZDE 3
PGT'de yanlış tanı ihtimali var mı?
Bu testler, yapıları gereği oldukça hassastır. Testin çalışmama ya da yanlış çalışma ihtimali dünyada yüzde 3 olarak belirtilmiştir.

PGT yaptırmanın bir aileye maliyeti nedir?
PGT yaptırma talebi; çoğunlukla daha önce hasta bir çocuğa sahip olmuş ailelerden gelmektedir. Bu aileler hasta çocuğa bir bakıma kordon kanı veya kemik iliği nakli ile tedaviye yardımcı sağlıklı bir kardeş isteğiyle PGT yapan merkezlere başvurmaktadırlar. Günümüzde hasta bir kişinin tedavi masraflarının hem aileye hem de devlet bütçesine ne kadar büyük bir maliyeti olduğu düşünülürse, embriyolarda genetik tanı ile hem sağlıklı hem de hasta olan kardeşin tedavisinde önemli rolü olan bir bebek dünyaya getirmek oldukça uygun bir tanı şeklidir.

BULMA ORANI YÜKSEK
PGT'de sağlıklı embriyo bulma ihtimali nedir?
Tek gene bağlı hastalıklarda tamamen sağlıklı bir embriyo bulma ihtimali dörtte bir iken sağlıklı ve taşıyıcı embriyo bulma olasılığı yarı yarıyadır. Dolayısıyla sağlıklı embriyo bulma olasılığı, her dört embriyonun ancak 3'ünde mümkün olacaktır. Ancak hem sağlıklı hem de doku uyumlu bir embriyo bulma olasılığı ise ancak 16 embriyoda 3'tür.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Bebeklerin Cildine Uygun Kozmetikler
 Tatilde Evden Çıkmayan Çocuk Bir Sorunun Habercisi Olabilir
 Karne Okul Başarısını Gösterir Hayat Başarısını Değil
 'tatil' Demeyin, Kahvaltı Ve Siestadan Sonra Ders Çalışın
 Yeni Yılda Detox Diyetiyle Gençleşin
 Pgt İle Bebeğinizin Cinsiyetini Doğmadan Önce Seçebilirsiniz
 Akraba Evliliğinde Sakatlığa Son
 Tekrarlayan Düşük Riskini Üç Kat Azaltabilirsiniz
 Bebeğiniz Doğmadan Meme Kanserinden Temizlenebilir!
 Bebek Anne Karnına Düşmeden Hastalıklardan Arındırılabiliyor!
 Horlayan Çocuk Dil Ve Zekâ Testlerinde Başarısız Oluyor
 Horlama Sesi Yükseldikçe Ameliyatın Büyüklüğü De Artar
 Stres Bir Gün Uyurken İp Üstünde Yürümenize Yol Açabilir
 40 Santimden Kalın Olan Boyun Uyku Hastalığının Belirtisi
Mustafa benim işlerime gelmez
Mustafa benim işlerime gelmez
Kurban Bayramı'nı sahnede geçiren Gülben Ergen, eşi Mustafa...
Huysuz'un sözleri jüri üyelerini ezdi
Huysuz'un sözleri jüri üyelerini ezdi
Kanal D'nin dans yarışmasını sunan Huysuz Virjin'in sivri dili...
50'nci yıla yakışır kutlama
50'nci yıla yakışır kutlama
Koç Holding'in hizmet sektöründeki temsilcisi olan Divan Grubu,...
Yedi kardeş Kars'ta bir araya geldi
Yedi kardeş Kars'ta bir araya geldi
Halis Toprak'ın on çocuğundan yedisi Kars'taki otelleri Toprak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.