Kuş gribi konferansı başladı
Çin hükümeti, Dünya Bankası ve Avrupa Komisyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen kuş gribi ile mücadeleye yardım konulu uluslararası konferans Pekin'de başladı..
Konferansın açılışında Türkiye'yi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Fehmi Aydınlı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Serhat Ünal temsil etti.
KUŞ GRİBİ, GELENEKSEL OLMAYAN TEHDİT
Açılış konuşmasını yapan Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Çiao Zonghuay, küreselleşme sürecinde ülkeler arasındaki bağımlılık artarken, ülkeler, aynı havayı soluyup sosyo-ekonomik kalkınmalarını hızlandırmaya
çalışırlarken, kuş gribi gibi geleneksel olmayan tehditlerle de karşılaştıklarına işaret etti.
Çiao, konferansın işbirliğini ilerletme ve ortaklığı güçlendirme, taahhütleri tekrar etme ve uzlaşmayı derinleştirme, ihtiyaçları hesaplama ve sermaye taahhüdünde bulunma gibi hedeflere ulaşması gerektiğini savundu.
Bulaşıcı hastalıklar ile mücadelede, aşı ve ilaçları araştırma ve geliştirme çalışmalarında küresel izleme seviyesinin artırılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Çiao, hazırlanacak Pekin Bildirgesi'nde kuş gribi salgınının önlenmesi ve kontrolü ile ilgili somut önlemler yer alacağını kaydetti.
Çinli yetkili, söz konusu önlemlerin uluslararası örgütler ile hastalıktan etkilenen ülkeler arasında uzun vadeli stratejik ortaklık kurulmasını, kuş gribi ile ilgili bilgilerin açık, çabuk ve şeffaf şekilde paylaşılmasını ve etkili aşı ve ilaçlar ile ilgili araştırma ve geliştirme çalışmalarında şeffaflığın artırılmasını içerdiğini belirtti. Çiao, ''Salgına karşı savaşı kazanmak için uzlaşmamızı eyleme geçirmek, taahhütlerimizi gerçekleştirmek zorundayız. Bu konuda yapacak çok işimiz var'' diye konuştu.
OTURUMLARDA FİNANS SORUNU ELE ALINDI
Daha sonra Dünya Bankası'nın operasyon politikaları ve ülke hizmetlerinden sorumlu başkan yardımcısı James Adams tarafından yönetilen, Cenevre Toplantısı'nın sonuçlarının değerlendirildiği ve koordinasyon konusunun ele alındığı bölümde, BM Koordinatörü David Nabarro ile Dünya Sağlık Örgütü, BM Tarım ve Gıda Örgütü, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Avrupa Komisyonu, Afrika Birliği ve ASEAN temsilcileri konuştular.
Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Herve Jouanjean tarafından yönetilen ve finans açığının ele alındığı basına kapalı bölümde ise Dünya Bankası Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Başkan yardımcısı Jefrrey Gutman bir sunuş yaparken, Türkiye, Çin, Kenya, Kamboçya, Bangladeş ve Kolombiya temsilcileri ülkelerindeki durum ile ilgili bilgi verdiler.
Konferansın öğleden sonraki bölümünde sermaye temini, mekanizmalar ve koordinasyon oluşturulması ile Pekin Bildirgesi'nin içeriği ele alınacak.
Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in öğleden sonra Pekin'e gelerek, konferansa katılması bekleniyor. Konferans, yarın sona erecek.
(AA)
|