|
|
|
|
Akıl sağlığı mideye bağlı!
Son 50 yılda beslenme alışkanlığımız değişti. Taze olmayan, daha yağlı, şekerli ve fast food türü yiyecekler tüketiyoruz. Bu yüzden akıl hastalıkları arttı, daha çok depresyona girmeye başladık. Çözüm ise doğada.
İyi ve doğru beslenme zihin sağlığını doğrudan etkiliyor. İngiliz Akıl Sağlığı Kurumu ve Sustain adlı sağlıklı beslenmeyi amaçlayan özel bir organizasyonun yayınladığı iki ayrı rapora göre; son 50 yılda değişen beslenme alışkanlıkları akıl hastalarının sayısını da artırdı. Çünkü, eskiye göre daha az taze, daha yağlı ve şekerli yiyecekler yeniyor. Rapora konu olan araştırma süresince ruh sağlığı problemi yaşayan hastaların beslenme alışkanlıkları mercek altına alındı. Sonuçlar geçmiş araştırmalardan alınan bilgilerle birleştirilerek bir rapor haline getirildi. Akıl Sağlığı Kurumu adına araştırmayı yürüten Dr. McCulloch, "Hepimiz beslenmenin vücudun gelişimi açısından ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Ancak vücudun birorganı olarak beynimizin yediğimiz besinlerden nasıl etkilendiği konusu hala bilinmezler arasında. Yayınladığımız rapor akıl sağlığımızı etkileyen bu önemli bağlantıyı ortaya koyuyor" dedi.
BOL BOL BALIK 'Akılları beslemek' başlığıyla yayınlanan raporda, akıl hastalıkları ve davranış bozuklukları ile ilgili belli başlı hastalıklar ve beslenme olan ilişkileri şöyle açıklanıyor:
Depresyon: Beyin sağlığı için en gerekli maddelerden biri olan Omega 3 yağ asitlerini taşıyan balık tüketimin azlığı depresyonun ortaya çıkmasında rol oynuyor.
Şizofreni: Bilimsel araştırmalara dayanan kanıtlar şizofreni hastalarının damar sertliğine karşı koruyucu özelliği olan yemek yağlarından yoksun veya yetersiz beslendiğini gösteriyor.
Alzheimer hastalığı: Araştırmalar erken bunama olarak danitelendirebileceğimiz Alzheimer 'in önüne geçilebilmesi için bol bol sebze tüketilmesini tavsiye ediyor.
ADHD (Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu): Özellikle çocuklarda görülen bu rahatsızlık beslenme düzenindeki demir ve yağ asitlerinin eksikliğinden kaynaklanıyor. Araştırmanın sonuçları son elli yılda değişen beslenme alışkanlıkları sonucu insanların eskiyle kıyasla yüzde 34 oranında daha az sebze, yüzde 70 oranında daha az balık yediğini gösteriyor. Bunun en büyük sorumlusu ise 'fast food' yiyecek tüketimine dayalı yaşam tarzı. Raporları yayınlayan İngiliz kurumunun tavsiyesi ise daha çok sebze, meyve ve balık tüketmeleri. İngiliz hükümeti de tarım ve gıda politikalarının yeniden gözden geçirilmesi konusunda uyarılıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|