Portakallı kek
Kek kalıbını yağlayıp, un serpin. İki adet portakalı mutfak fırçasıyla iyice yıkayın, derin bir kaba koyup, üzerlerine çıkıncaya kadar su ekleyin. Portakallı kabı benmari usulü bir başka kaba oturtun ve portakalları 2 saat kaynatın. Delikli kepçe ile çıkarın, her bir portakalı 4'e kesin ve püre kıvamına gelinceye kadar robottan geçirin. Yumurta sarıları, portakal likörü ve tozşekeri iyice çırpın, portakal püresine katıp, iyice harmanlayın. Yumurta beyazlarını kar gibi köpük oluncaya kadar mikserle çırpın.
ALÜMİNYUM FOLYO KULLANIN! Portakallı karışıma badem ve kabartma tozu ekleyin, yumurta beyazlarını yavaşça ve tahta kaşıkla hafifçe karıştırarak yedirin ve unlu kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırının orta rafında, üzeri hafif sertleşene kadar pişirin. Üzeri pişme süresinden önce kızarırsa alüminyum folyo ile kapatın. Kek kalıbında soğuyuncaya kadar dinlendirin. Portakal suyu ve tozşekeri, orta ateşte şeker eriyinceye kadar kaynatın. Ateşi kısın ve karışım yarı yarıya azalıncaya kadar 20 dakika daha kaynatın. Üzerinde oluşan köpükleri delikli kepçe ile alıp, soğuyuncaya kadar dinlendirin. Kalan üç portakalın kabuklarını ve beyaz kısımlarını iyice temizleyip, dilimleyin. Üzerine portakal dilimi yerleştirin, şurup gezdirip, kremayla servis yapın.
6-8 kişilik * 5 adet büyük portakal
* 6 adet yumurta (sarısı, beyazı ayrılmış)
* 1 çorba kaşığı portakal likörü 1,5 su bardağı tozşeker
* 300 gr. badem
* 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
* 2,5 su bardağı taze portakal suyu (süzülmüş)
* 1/2 su bardağı tozşeker
* Krema (servis için)
|