|
|
|
En büyük kazık tüketiciye
Tarım Bakanlığı verilerine göre birçok gıda maddesinin fiyatı üreticiden tüketiciye gelene kadar katlanıyor. Ekmeklik buğday yüzde 242, havuç yüzde 212, limon yüzde 195, bulgur yüzde 189 farkla tüketiciye ulaşıyor.
Çiftçi üretti, toptancı kazandı farkı ödemek tüketiciye kaldı
Ürün fiyatları sofraya gelene kadar katlanıyor. Fiyat havuçta 3.1, limonda 3, bulgurda 2.9 kat artıyor.
Tarım Bakanlığı geçen ay üreticinin 0.33 YTL'den elinden çıkardığı ekmeklik buğdayın fiyatı, tüketiciye ulaşıncaya kadar yüzde 242 artarak 1.13 YTL'ye yükseldi. Bir başka deyişle tarladan 0.33 YTL'y çıkan buğday sofraya gelinceye kadar fiyatı 3.4 kat artarak 1.13 YTL'ye yükseliyor.
ELMA FİYATI KATLANDI Tarım Bakanlığı'nın aylık yurtiçi tarımsal ürün fiyatları verilerinden yaptığı derlemeye göre, Aralık 2005'te, üreticinin elinden çıktıktan sonra tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatı en fazla artan 5 tarımsal ürün, ekmeklik buğday (yüzde 242), havuç (yüzde 212), limon (yüzde 195), pilavlık bulgur (yüzde 189) ve sivri biber (yüzde 173) oldu. Bu dönemde, mandalina, portakal, üzüm, elma, ıspanak, taze fasulye, sofralık domates ve kuru incir de üreticinin elinden çıktıktan sonra fiyatı yüzde 100'ün üzerinde artan diğer tarımsal ürünler oldu. Verilere göre 25 Yeni Kuruş'tan (Ykr) satılan havucun fiyatı 3.1 kat arttı ve 78 YKr'den evlere girdi. Aynı şekilde 41 Ykr olan limon 1 YTL 21 Ykr'ye, 65 Ykr olan bulgur 1.88 YTL'ye tüketiciye ulaştı. Aynı dönemde üreticiden satın alındıktan sonra fiyatı en az artış gösteren 5 tarım ürünü ise yüzde 27 artışla rafine mısırözü yağı, yüzde 28 artışla ekmek ve toz şeker, yüzde 30 ile mısır ve yüzde 34'le pastörize tereyağı oldu. Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı aylık yurtiçi tarımsal ürün fiyatları verileri, Ankara, İstanbul, Sivas, Antalya, İzmir, Tekirdağ, Erzurum, Mersin, Trabzon Tarım İl Müdürlükleri'nin saptadığı fiyatlara dayanılarak derleniyor ve ayda bir yayınlanıyor.
|