  |
|
Kuş gribinden neden çocuklar ölüyor?
Erciyes Üniversitesi (EÜ) Hastaneler Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Doğanay, kuş gribinden ölen 3 kişinin çocuk olması ve tedavi altındakilerin de önemli bölümünün çocuklardan oluşmasına ilişkin, ''Bölgedeki kümeslerin küçük olması ve sürünerek girilmesi, bunda da çocukların kullanılması çocuk ölüm vakalarının sayısını artırıyor'' dedi.
Prof. Dr. Doğanay, yaptığı açıklamada, kuş gribi enfeksiyonundan ölen ve şüpheli olarak tedavi görenlerin köylü çocukları olduğuna dikkati
çekti.
Bölgedeki yaşam tarzının iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Doğanay, bölge insanının ahır ve kümesleri, evinin yanı başına inşa ettiğini ve kümeslerin yüksekliğinin çok fazla olmadığını söyledi.
Yüksekliğin az olması nedeniyle, buralara, yerde sürünerek girilmek zorunda kalındığını, bunda da genellikle çocukların kullanıldığını ifade eden Doğanay, şunları söyledi:
''Kümeslerdeki kanatlılar virüs eğer enfekte ise kolaylıkla sürünme anında veya girip çıkma sırasında bulaşabiliyor. Sürtünme, riski artırıyor. Manyas'taki olay çok kolay önlendi. Orada, çok büyük çiftlikler vardı. Büyük çiftliklerde hayvanlar kolaylıkla izole edildi. Ama Ağrı bölgesinde insanların üç, beş tavuğu var, küçücük kümesler var. Çocukları giriyor, kendileri giriyor. Çok fazla sayıda temas var. Sürünerek kümeslere girme, teması artırdığı için enfekte virüs çok çabuk vücuda geçiyor.''
Çocukların, devamlı kümese girip çıktıklarını, ölen hayvanlarla oynadıklarının belirlendiğini kaydeden Doğanay, hijyenik durumun bölgede çok iyi durumda olmadığını savundu.
Eğitimin önemine değinen Doğanay, ''İnsanların bu konuda eğitilmesi gerekir. Bir ölüm olduğunda hayvana dokunulmadan, derin çukurlara gömülerek, üstü kireç kaymağı ile kapatılmalıdır. Bu tür ölümler kesinlikle veteriner teşkilatına haber verilmelidir. Çocukların kümeslerde oynamasına kümeslere girmesine asla izin verilmemelidir'' diye konuştu.
|