Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
10 kişilik * 500 gr. un (elenmiş) * 75 gr. tereyağı (eritilmiş) * 2 adet yumurta * 3 adet yumurta sarısı * 2 çorba kaşığı tozşeker * 80 gr. irmik * 1 tutam tuz * 300 gr. fındık * 3 adet yumurta beyazı (hafif çırpılmış) * Sıvıyağ (kızartmak için) Şerbet: * 1 lt. su * 1,5 kg. tozşeker * 1 tatlı kaşığı limon suyu Çerkez tatlısı Suya tozşekeri katın, hızlı ateşte karıştırarak, şeker eriyinceye kadar ısıtın. Ateşi kısın, şerbet hafif koyulaşıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika kaynatın. Limon suyunu ilave edin, 2-3 dakika daha kaynatın ve ateşten alıp, soğuyuncaya kadar dinlendirin. Unun ortasını havuz şeklinde açın. Tereyağı, yumurta, yumurta sarısı, tozşeker, irmik ve tuzu katıp, aynı yöne dairesel hareketlerle una yedirin. Düz unlu bir yüzeyde hamur özleşene kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun. Üzerini mutfak havlusu ile örtüp, en az 15 dakika dinlendirin. Hamuru bir kez daha yoğurup, 4 eşit parçaya bölün. Fındığı un kıvamına gelinceye kadar robottan geçirin, yumurta beyazlarını katıp, iyice karıştırın. Her bir hamur parçasını düz ve unlu bir yüzeyde 20 cm. çapında açın, bir kenarına fındıklı karışımın dörtte birini yayın ve sıkı rulo şeklinde sarın. Ruloyu keskin bir bıçakla, 1,5 cm. eninde halkalar şeklinde kesin. Hamur bitinceye kadar aynı işlemi yapın. Hazırladığınız hamuru soğuk yağa atın ve orta ateşte, hamurlar altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Delikli kepçe ile çıkartıp, soğuk şerbete alın. Tatlıları şerbetinden delikli kepçe ile çıkartıp, servis yapın.
Sirkeli pırasa 4 kişilik * 1,5 çorba kaşığı zeytinyağı * 2 adet pırasa (5 cm. uzunluğunda kesilmiş) * 1 adet sarı dolmalık biber (iri doğranmış) * 1 adet etli kırmızıbiber (iri doğranmış) * 3 çorba kaşığı sirke * Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda) Isıtılmış yağda pırasa ve biberleri orta ateşte karıştırarak sebzeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Sirkeyi katın, sebzelerin rengi hafif kahverengi oluncaya ve suyunu çekinceye kadar orta ateşte 10 dakika daha pişirin. Tuz, karabiber serpip, harmanlayın. Arzu ettiğiniz salata malzemeleriyle servis yapın.
Çamfıstıklı hindi 4 kişilik * 1 paket hindi kalça kuşbaşı * 4 çorba kaşığı un * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 3 çorba kaşığı çamfıstığı * 1/2 adet limonun kabuğu (kibrit çöpü ebatlarında kesilmiş) * 1 adet limonun suyu * 1 çorba kaşığı bal * 5 sap maydanoz (iri doğranmış) Etleri derin bir kaba koyun, üzerine un serpin ve sallayarak etleri una bulayın, delikli süzgece alıp, fazla unları silkeleyin. Bir çorba kaşığı yağı ısıtın, etleri ilave edin ve hızlı ateşte sallayarak hafif kahverengi oluncaya kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. Delikli kepçe ile alın ve sıcak tutun. Aynı tavaya kalan yağı ilave edip ısıtın, çamfıstıklarını katın ve karıştırarak çamfıstıkları sararıncaya kadar yaklaşık 2-3 dakika soteleyin. Limon kabuğu, limon suyu ve balı katın, karıştırarak kaynama noktasına kadar ısıtın. Çamfıstıklı sosa, etleri ve maydanozu katın, 3 dakika pişirin. Makarna ile beraber servis yapın.
|