Konuşmaya ödenen ücret düşerken hizmetlerinki artıyor. Abone başına mobil iletişim harcamasında yüzde 27'lik düşüşle, Doğu Avrupa başı çekiyor.
GSM operatörlerinin tüm dünyada kullanıcı başına gelirleri düşerken Batı Avrupa'da daralma sınırlı kalıyor. Buna neden olarak da katma değeri yüksek servislerin kullanımındaki artış gösteriliyor. Bu sayede konuşma gelirleri düşse de toplam gelirdeki payı küçük oranlarda kalıyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa'da hizmet gelirleri düşük olduğu için aylık mobil iletişim harcamaları daha küçük rakamlarda oluyor. 1 milyar 300 milyonu aşan cep telefonu abonesi sayısı gelişmekte olan ülkelerdeki artışla 2 milyara ulaşacak. Türkiye'de yüzde 53 seviyesinde olan cep telefonu kullanım oranı yükseldikçe aylık mobil iletişim harcamaları düşüyor. Türkiye'de GSM abonesi artış hızı da yavaşladı. 2005 yılında bunun yüzde 17 civarında kalması bekleniyor. Türkiye'de yüzde 64'e varan vergiler abone başına harcamaların küçülmesine neden oluyor. Türkiye'de olduğu gibi tek hakim ortağın olduğu Macaristan'da yaşanan gelişmeler dikkat çekici. Macaristan pazarına nüfusunun sadece yüzde 20'sinin cep telefonu abonesi olduğu 1999 yılında giren Vodafone'nun pazar payı yüzde 16'ıydı. 5 yıl sonra pazar payını yüzde 20'ye taşıyabildi. Hakim operatör Westel'in ise aynı dönemde pazar payı yüzde 53'ten yüzde 47'ye geriledi. Vodafone girdikten sonra pazarda hızlı değişimler olmuyor. Üstelik yüksek vergilerin rekabetçi piyasa oluşumunu engellediği Türkiye'de değişimin hızlı olması zor. Kontratlı telefon anlaşmaları, katma değerli servisler pazardaki değişimi hızlandırmıyor. Yani hakim operatör hata yapmazsa büyük değişimler yaşanmıyor. Ancak 2004 yılında Macaristan pazarında Vodafone'nun önünde olan iki operatörün de sahibi değişiyor. 2. sıradaki operatörün tek hakimi Telenor olurken, T-Mobile da pazar lideri GSM operatörü Westel'in çoğunluk hissesini satın alıyor.
ÜCRETSIZ DEĞİL, UCUZ Vodafone'nun bedava telefon vereceği konuşuluyor. Aslında telefonların bedava olmayacağı çok açık. Tarifelerle 1 veya 2 yıl sözleşmeler içerisinde telefonun ücretini ödemiş oluyor. Aslında bu kampanyalar Türkiye'de kredi kartlarının taksitleri ile denenmiş oluyor. Ancak toplu satın alma olmadığı için cep telefonunu biraz daha pahalıya kullanmak zorunda kaldık.